Jarní celozrnný mazanec

Celozrnný mazanec

Jarní chutě

K jaru patří detox. I když všichni víme, že je Pekařinka spíš o rozmazlování chuťových buněk, občas nám neuškodí smlsnout si i na něčem trochu zdravějším, a tak je tu jarní mazanec plný tvarohu a celozrnné mouky 🙂 I když se na první pohled tato dobrota tváří docela suše, věřte, že chuťově žádným hendikepem netrpí 🙂

Plátek Jarního mazance s máslem

. . .

Vymazlený mazanec

Jarní mazanec je nekynutá celozrnná buchta, kterou je nejlepší podávat jako sladkou snídani. Nakrájený na plátky je výborný s čerstvým máslem i domácí marmeládou. Navíc, pokud nemáte příliš času nazbyt a nedisponujete domácí pekárnou, není nic jednoduššího, než zamíchat pár ingrediencí a šoupnout těsto do trouby.

Dnešní mazanec jsem pekla v kameninové formě hlavně proto, že jsem ji dostala jako krásný dárek, který jsem bezprostředně chtěla vyzkoušet 🙂 Jinak se dá mazanec péct jako malý bochníček na pečícím papíře jen na plechu, anebo jej můžete dát do jakékoli formy, kterou máte doma.

Mazanec ve formě
Jarní celozrnný mazanec na stole

Těsto je tvořeno převážně špaldovou moukou, která mu dodává nezaměnitelně zlatavou barvu. Pokud však sázíte na českou „bílou“ klasiku, můžete použít obyčejnou hladkou dvounulku 🙂
V mazanci je důležitý tvaroh, který nám zajišťuje vláčnost a jemnou příchuť těsta. Důležité však je nepodcenit díl kypřícího prášku, jehož větší množství se postará o to, aby těsto nebylo tuhé.

Pokud budete chtít být ještě zdravější, vyměňte bílý cukr za tmavý třtinový a dopřejte si pohled na krásnou kombinaci světle hnědých barev jak v misce, tak i na talíři 😉

. . .

Recept

Ingredience

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 150 g farmářského másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • hrst drcených mandlí
  • 2 lžíce rumu
  • 5 lžic mléka
Těsto z celozrnné mouky s vločkami

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 180 °C a pokud budeme péct mazanec ve formě, je dobré ji pořádně vymazat máslem a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. Pokud tvoříte bochník na plechu, stačí jej vyložit pečicím papírem.

Do velké mísy prosejeme oba druhy mouky. Postupně vmícháme vločky, prášek do pečiva, sůl a skořici.

Ve druhé misce smícháme tvaroh, změklé máslo, cukr a žloutky dohladka. Postupně přidáváme sypkou směs společně s mlékem, rumem a mandlemi. Jakmile je těsto dobře propracované, můžeme jej rovnou dát do připravené formy, anebo z něj uplácat hezký bochníček, který před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme další hrstkou mandlí.

Ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova (asi 3/4) hodiny, dokud není těsto propečené.

Podáváme namazaný máslem, medem nebo zavařeninou.

Dobrou jarní chuť přeje
Pekařinka

Servírování Jarního celozrnného mazance

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *