Francie na talíři
Pořád jsou prázdniny a já mám chuť se rozmazlovat. A nebyla bych to já, kdybych se nevydala po kulinářském putování pro Francii. Letní francouzské dezerty jsou totiž přesně co, co v létě potřebujete! Přinášejí lehkou chuť ovoce, ale také také notnou dávku „poctivosti“ v podobě kvalitního mléka, smetany nebo kousku voňavého másla. Dnes si představíme trochu méně známý koláč Flognarde aux pêches, který je navzdory svému složitému názvu neuvěřitelně jednoduchý!
. . .
Flognarde aux pêches
Dezert Flognarde není nic jiného než malinko pozměněná verze klasického třešňového Clafoutis, který už vám bude možná bližší. Jediný rozdíl je v ovoci a v jeho úpravě. Do tradičního Clafoutis (někdy známý jako Milliard) totiž patří výhradně třešně a to nejlépe i s peckou. Flognarde můžete naplnit i jiným druhem ovoce, jakou jsou jablka, hrušky, švestky nebo právě broskve.
. . .
Z trouby rovnou do pusy
Je docela jedno, jestli připravujete Flognarde nebo Clafoutis, u obou je důležité, aby šly z trouby rovnou do pusy! Jejich konzistence totiž není klasická „buchtová“, na jakou jste zvyklí. Už když je budete krájet, všimnete si, že struktura koláče je spíše buchtově-pudinková. Nelekejte se, máto tak být. Pokud koláč pečete podle uvedených instrukcí, měl by vám vzniknout dezert, který má na povrchu krásně vypečenou růžovou kůrku, ale vevnitř zůstává velmi vláčný – akorát na lžičku!
Kdyby se vám tedy koláč nepodařilo rovnou sníst, je dobré jej uchovávat v lednici.
. . .
Recept
Koláč je neuvěřitelně jednoduchý, největší práci vám dá ovoce, které musíte vypeckovat a nakrájet na plátky. Můj koláč je na malou koláčovou formu, popřípadě na formu dortovou. Určitě však můžete dezert připravit i do více malých pekáčků nebo zapékacích misek, aby měl každý svoji vlastní porci!
Do receptu zahrnuji i trochu skořice, která do původní verze nepatří. Skvěle ale podtrhuje chuť sladkých broskví.
. . .
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce cukru krystal
- 500 g broskví
- 300 ml plnotučného mléka
- 3 vajíčka
- 50 g krupicového cukru
- 70 g hladké mouky
- 1/4 lžičky skořice
- trocha citronové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- trocha ovocné pálenky
- trocha mletého cukru na ozdobení
Postup přípravy receptu
Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme krystalovým cukrem.
Broskve vypeckujeme a nakrájíme na plátky a trochu osušíme.
Ve velké míse metličkou prošleháme postupně všechny ingredience podle seznamu, pálenku můžeme buď vmíchat přímo do těsta, anebo jí zakápnout naaranžované ovoce.
Těsto nalijeme do formy a do něj naskládáme plátky broskví. Nemusíme mezi nimi nechávat příliš místa, stačí, aby se tam prostě vešly. Pokud chcete mít koláč vyšperkovaný, je dobré naskládat plátky do vějířové spirály.
Koláč necháme v troubě zapéct, dokud povrch nezrůžoví, ideální doba je 40 – 45 minut.
Po vytažení z trouby můžeme pocukrovat mletým cukrem a ihned podáváme.
Francouzi Flognarde aux pêches podávají se sklenkou sladkého bílého vína, aby byl požitek z léta dokonalý!
Bon appétit přeje
vaše Pekařinka