Tvarohové muffiny s borůvkami

Tvarohové muffiny s borůvkami

Slunečné pečení

Po propršeném jaru konečně vysvitlo sluníčko a lidé hromadně opouštějí své příbytky a prchají ven do přírody. A kdo není vášnivý turista nebo zahrádkář, určitě si rád posedlí alespoň na zahrádce v restauraci 🙂 A tak je dnešní příspěvek více o aktivním oslavování jara než o trávení dlouhých hodin v kuchyni. Proto jsem se rozhodla zvolit něco lehkého na přípravu i do bříška. A vlastně i něco, co si můžete s sebou kdykoliv přihodit do tašky na rychlou svačinu. Tvarohové muffiny s borůvkami!

Ovocný muffin je svačině

. . .

Jarní osvěžení

I když zatím nemůžeme pracovat se sezónním ovocem, na českém trhu (a díky bohu už i na trzích farmářských!) si můžeme v podstatě koupit ovoce, jaké chceme. V případě jakýchkoli muffinů nedám dopustit na lesní ovoce, a tak jsem se rozhodla svůj dezert zahrnout borůvkami, které jsou lehké, zdravé a plné antioxidantů 🙂

. . .

Tvarohové těsto

Tvarohové muffiny nemají tvaroh v náplni, ale v těstě. Snad nejste moc překvapení. Já jsem z této formy pečení unešená, protože to znamená, že o oblíbenou svěží chuť nepřijdete, avšak se daleko méně nadřete 🙂 S přípravou i propékáním. Těsto navíc bude vláčné a kypré a jemná chuť tvarohu mu dodá šmrnc.

Jediná nevýhoda kyprého těsta je, že se více lepí k muffinovým košíčkům. Jako řešení můžete použít košíčky silikonové, které ještě trochu vymažete máslem a vysypete moukou.

. . .

Sladká čepice

U tvarohových muffinů si nikdy nenechám ujít sladkou drobenku. Ta k nim sice prvoplánově nepatří, ale celkovou chuť velice hezky doplňuje, takže ji ve své verzi receptu beru jako hotovou věc! Mimo jiné jsem se nechala inspirovat Crumble muffins s lesním ovocem, které by na blogu také neměly uniknout vaší pozornosti! 🙂

Borůvkové muffiny

. . .

Recept

Recept na muffiny je jednoduchý, jen je potřeba dodržet postup i ingredience, aby těsto hezky naskočilo. Určitě si dejte práci s vyšleháním vajíček a pak už to všechno pofrčí!

Recept vystačí na cca 15 muffinů.

Ingredience

Drobenka

  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g krystalového cukru
  • trocha soli
  • trocha skořice
  • 50 g změklého másla

Muffiny

  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu (podle toho, jak je silný)
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • trocha soli
  • trocha skořice
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 30 – 50 ml mléka

Náplň

  • 2 – 3 hrsti čerstvých borůvek

Postup přípravy

Drobenka

Ve velké míse smícháme mouku, cukr, sůl a skořici. Přidáme změklé máslo a vytvoříme drobivou hmotu. Tu necháme na chvíli uležet v lednici.

Muffiny

Troubu rozehřejeme na 180 °C a muffinový plech vyložíme papírovými košíčky nebo silikonovými formičkami.

Ve velké míse vyšleháme celá vejce s cukrem, dokud nevznikne světlá hmota. Následně přidáme i vanilkový extrakt a olej.

Mouku smícháme s kypřícím práškem, solí a skořicí a postupně i s tvarohem vmícháme do tekuté směsi. Pokud je těsto příliš tuhé, rozředíme jej mlékem.

Nakonec vmícháme i borůvky a hotovým těstem plníme muffinové košíčky cca do 3/4.

Zasypeme drobenkou a dáme péct do trouby cca na 30 minut, dokud povrch nezačne zlátnout.

Ihned po upečení vyjmeme z plechu a necháme chladit na mřížce.

Muffiny jsou výborné jen tak nebo s ledovou kávou a zmrzlinou!

Dobrou jarní chuť přeje

Pekařinka

Muffiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *