Skotská tradice
Není u mě novinkou, že jsem velká fanynka Skotska a jeho tradic. Tato úžasná krajina mě odjakživa fascinovala a dodnes lituji, že jsem promarnila jedinečnou šanci se do ní podívat. Život však nekončí a já, stejně jako vy, pevně věřím, že naše divné časy se co nejdříve znovu přiblíží normálu a my budeme moci znovu nabalit své české turistické batůžky a vydat se vstříc novým dobrodružstvím! Prozatím se alespoň snažím dopřávat si pestré kousky ciziny na svém talíři i v rámci rodinné tabule. Dnes to bude tradiční skotský Shortbread! 🙂
. . .
Shortbread neboli křehký chlebíček
Shortbread znamená ve volném překladu křehký chlebíček. No a ve skutečnosti se jedná o obyčejnou sušenku! Vlastně ne tak úplně obyčejnou. Shortbread je totiž jedna z nejpoctivějších sušenek, jaké si dokážete představit. Pokud jej chcete péct podle tradiční receptury, musíte se vyhnout všem kypřidlům, dochucovadlům a jiným náhražkám, na které jsme bohužel v sušenkách zvyklí. Efekt dokonale čisté chuti však stojí za to 😉
. . .
Jasná pravidla – základ všeho
Při pečení sušenek se totiž opíráme o základní poměr surovin, který je vždy neměnný. Jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky. Přesně tak, abychom dosáhli požadované chuti a konzistence. Samozřejmě to znamená používat kvalitní suroviny včetně poctivého másla, které nikdy nenahrazujeme rostlinnými tuky! Není totiž sušenky, ve které byste náhražku poznali rychleji 😉
Ačkoli má Shortbread svá jasná pravidla, neznamená to, že si jej nesmíme dochutit podle vlastní fantazie! Já sama ráda v kuchyni experimentuji a tradiční sušenky ozvláštňuji, čím se dá. Můj muž má rád trochu citronové kůry a vanilky. Moje chuťové buňky se nechávají unášet špetkou skořice… A pro moji maminku, která nedá dopustit na levanduli, jsem upekla pořádný tác sušenek s fialovými zrníčky. Najdete je v příspěvcích o pár let nazpátek pod názvem Sušenky s dotekem levandule 🙂
. . .
Sušenka s historií
Historie skotského Shortbread podle dostupných pramenů sahá až do 12. století! A už v tehdy existovalo více verzí ohledně tvaru i přípravy. Tou nejstarší byla příprava tzv. dvakrát pečeného chleba (tehdy spíše ve tvaru rohlíku). Jeho finta spočívala v tom, že po prvním upečení se nakrájel na tenké plátky, které se dochutily a následně znovu sušily. Vznikaly tak jedny z prvních oficiálních sucharů!
Kvásek v pečivu však byl později nahrazen čistým máslem, které bylo velmi oblíbené. V tuto chvíli se Shortbread začíná nabývat podoby, jakou známe dnes. Jistojistě odlišným znakem se však stávalo rozmanité dochucování – v nejstarších receptech narážíme na zmínky o kmínu nebo třeba zázvoru! Dnešní podoba vznikla v roce 1736, kdy byl poprvé sepsán a vytištěn oficiální recept. Jeho autorkou je paní McLintock. Požehnaná to žena! 🙂
. . .
Recept
Náš recept je tedy v základní a čisté formě, kterou si můžete dochutit, jak se vám bude zdát vhodné. Pokud dodržíte základní těsto, nemůžete udělat chybu 😉 Vanilka, skořice, citron, bylinky… a v modernějších (ale i známějších) dánských či anglických variantách se sušenky hned po vytažení z trouby zasypávají krystalovým cukrem. Slast na druhou! 😉
Ingredience
- 100 g cukru
- 200 g másla pokojové teploty
- 300 g hladké mouky (nejlepší je BIO špaldová)
- trocha soli
Postup přípravy receptu
Všechny suroviny smícháme dohromady. Můžeme pracovat rukama nebo v kuchyňském robotu.
Jakmile dosáhneme pevného a pružného těsta, vytvarujeme z něj váleček nebo špalík (podle toho, jaký chceme tvar sušenek). Ten zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici minimálně dvě hodiny ztuhnout.
Troubu rozehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.
Těsto přeneseme na destičku, sundáme folii a ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky.
Ty naskládáme vedle sebe na plech s pečicím papírem a necháme péct cca 10 minut, dokud nezačne povrch růžovět.
Hned po upečení přeneseme na rovný povrch (pozor, teplé jsou hodně křehké!) a můžeme zasypat krystalovým cukrem.
Podáváme ihned po vychlazení a v uzaviratelné dóze můžeme skladovat i několik týdnů.
Dobrou skotskou chuť vám přeje
Pekařinka