Čokoládová roláda s Lemon curd

Čokoládová roláda s lemon curd

Rolády a já

Rolády pro mě byly dlouhou dobu záhadou. Za svůj život jsem ukuchtila všeho všudy jen jednu, a to na svoje 21. narozeniny. A ačkoli tato dobrota nebyla nijak zvlášť složitá a úspěch měla veliký, ke tvorbě rolád jsem se už nikdy nevrátila. Velká chyba!

Jako spousta dalších lidí jsem totiž i já byla přesvědčená, že na tomto typu moučníku není nic šmrncovního a už vůbec ne moderního! Rolády jako takové se v poslední době přesunuly do pozadí a jejich sláva zůstala uzavřená ve vybledlých kuchařkách. Ve všech cukrárnách a kavárnách přední místo zaujaly cupcaky, cheesecaky, muffiny a vůbec všechno, co se odklání od kuchyně předchozí generace.

. . .

Rolády a babičky

V naší rodině je roládový přeborník samozřejmě babička. A po zběžném průzkumu svého okolí jsem dospěla k názoru, že je to tak patrně i všude jinde. Na rolády se prostě chodí k babičkám, které nám je na pozlaceném talířku servírují přímo pod nos, a my si jen dáváme pozor, abychom při zběsilém pojídání nezašpinili háčkovaný ubrus.

. . .

Čokoládová roláda s lemon curd
Nadýchaná čokoládová roláda

Rolády a Terezka

K průlomu v roládách mě dostala až moje oblíbená pekařinka Terezka, která k nám tradičně přijíždí s novým receptem a samozřejmě nějakou tou netradiční laskominou.

A dnes to byla právě Čokoládová roláda, kterou jsme společně připravovaly a které jsme se ze všech sil snažily vdechnout notnou dávku modernosti a šmrncu. Pokrytá pod vrstvou tmavé čokolády tak roztříštila všechny naše skeptické představy o nudných a otřepaných moučnících.

. . .

Čokoládová roláda

Velkou roli v ní totiž sehrál báječný a neodolatelný Lemon curd. V roládě tvoří pomyslnou třešničku a celé čokoládové nádheře dodává ovocně svěží šmrnc!

Základní recept na roládu pochází z knížky čokoládových receptů. Co bychom to ale byly za Pekařinky, abychom recept dostatečně „nepropraly“ a nevytunily! 🙂 Ve výsledku jsme se tedy odpíchly pouze od základního těsta, které je vláčné a nadýchané, a pohrály si s krémem, polevou a výsledným zdobením.

Na výsledek jsme obě pyšné!

. . .

Lemon curd – sladce hořký a kysele jemný

Lemon curd neboli citronový krém můžete koupit v prodejnách s dobrotami, anebo si jej doma vyrobit sami. Já se k jeho zkoušení ještě nedostala, ale na mém seznamu plánů tato dobrota zabírá jedno z předních míst. Takže je pouze otázkou času, kdy jej na Pekařince najdete 😉 Terezka je spokojená s krémem od Marks&Spencera, který je vyrobený ze šťavnatých sicilských citronů, a já ji neváhám následovat – alespoň prozatím, než si budu schopna dobrotu připravit sama 😉

Lemon curd je totiž kromě citronů a cukru vyrobený i z pasterovaných žloutků a trochy másla, které dodávají krému jemnost a vyvažují nahořklost citronové chuti. Tím se výrazně liší on ostatních citronových marmelád nebo sirupů.

Čokoládová roláda s mascarpone
Roláda se šlehačkou

. . .

Recept

Ingredience

Roláda

  • 4 vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
  • trocha soli
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 g hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce tmavého kakaa
  • trocha citronové kůry

Krém

  • 1 kelímek mascarpone
  • 1 lžíce mletého cukru
  • 2 – 3 lžičky Lemon Curd

Poleva

  • 80 g tmavé čokolády
  • ½ kelímku smetany ke šlehání
  • trocha opražených mandlí

Postup přípravy

Roláda

Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.

Bílky vajíček ušleháme s trochou soli do hustého sněhu.

Ve vedlejší míse ušleháme žloutky s cukrem.

Zbytek sypkých surovin promícháme a postupně zašleháváme do žloutkové směsi (ke konci je hodně tuhá).

Nakonec postupně zamícháváme bílky.

Těsto rozprostřeme na pečicí papír, aby vznikla tenká rovnoměrná vrstva.

Pečeme ve vyhřáté troubě 8 – 10 minut, dokud nebude povrch těsta pevný.

Upečené těsto ihned přeneseme na čistou utěrku poprášenou krystalovým cukrem, sloupneme papír a okraje trochu seřízneme (cca 1 cm). Ještě horké pomocí utěrky srolujeme a necháme (i s utěrkou vevnitř) vychladnout do pokojové teploty.

Krém

Mascarpone s cukrem krátce prošleháme metličkou, nakonec přidáme lemon curd.

Roládu rozmotáme, namažeme na ni náplň v rovnoměrné vrstvě a znovu smotáme.

Poleva

Smetanu zahřejeme (ale nevaříme) v kastrůlku na mírném plameni. Postupně přidáváme nalámanou čokoládu, dokud se nevytvoří hladká hmota. Necháme chvíli vychladit.

Roládu přeneseme na mřížku a rovnoměrně na ni naneseme čokoládu.

Zasypeme opraženými mandlemi a necháme vyhladit v lednici.

Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou s trochou citronového krému.

Dobrou chuť jako od babičky přeje

vaše Pekařinka a pekařinka Terezka

Čokoládová roláda s mandlemi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *