Domácí loupáky k snídani
Každá světová kuchyně má svoji typickou snídani. U nás v Česku na prvním místě vedou tradiční Rohlíky. Co se však týká dětské části naší populace, troufám si říci, že na prvním místě vedou zaručeně Loupáky. Hrníček teplého kakaa a nadýchaný loupák naplní dětská bříška a nastartuje úsměvy na celý den! Na mě tato strategie působí spolehlivě, i když jsem se už dávno z role dítěte musela posunout do té maminkovské 🙂
. . .
Loupáková mánie
Recept na Domácí loupáky mi přistál jednoho mrazivého rána na displeji telefonu. Moje báječná australská teta se rozhodla svoji rodinu i přátele obdařit čerstvou dávkou typicky české dobroty. Moc se jí povedla! Rozhodla jsem se ji samozřejmě následovat, no a po mém vzoru se mánie pečení loupáků rozšířila i mezi babičku, prababičku a ostatní ženské články rodiny. Stoly z různých koutů republiky se zdárně plnily mísami a ošatkami sladce vypečených loupáků 🙂
. . .
Kynuté těsto
Základem loupákové dobroty je samozřejmě tradiční kynuté těsto. Jeho forma je v našem receptu velice jednoduchá. K pečení používám pouze bílou mouku ze pšenice. Loupáky tak zůstávají krásně nadýchané. Kvásek zadělávám z vody a po vmíchání do mouky přidávám i celé vajíčko (ačkoli se často bílku v kynutém těstě vyhýbám).
Domácí loupáky jsou samozřejmě nejlepší ihned po upečení, kdy je konzistence těsta krásně měkoučká a téměř „látková“. No a pokud chci mít pečivo jako čerstvé i druhý nebo třetí den, loupáky stačí na chvilinku položit do vyhřáté trouby.
K servírování bohatě postačí jen šálek kávy či kakaa, těsto je máslové a vláčné už samo od sebe. Pokud si však chceme snídani pořádně užít, skvělé jsou s čerstvým máslem, domácí marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou, mňam! 🙂
. . .
Recept
na 8 – 12 loupáků
Ingredience
- 250 ml vlažné vody
- 21 g čerstvého droždí
- 80 g krystalového cukru
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- trocha skořice
- 100 g rozpuštěného a zchladlého másla
- 1 vajíčko
- 1 vajíčko na potření
- popř. maková semínka
Postup přípravy receptu
Do vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme odstát na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.
Mezitím smícháme mouku s cukrem, solí a skořicí.
Vzešlý kvásek nalejeme do mísy se sypkými surovinami, přidáme máslo a vajíčko a vypracujeme hladké kynuté těsto. Buď vlastní silou nebo můžeme použít kuchyňského robota s hnětačem, popřípadě domácí pekárnu na program kynutého těsta.
Vypracované těsto necháme na teplém místě kynout cca hodinu, dokud není jednou tak velké.
Těsto rozválíme na velký kruh a rozdělíme na 8 – 12 trojúhelníčků (podle toho, jak velké chceme loupáčky).
Každý trojúhelníček ještě trochu roztáhneme a následně smotáme od „základny“ až po špičku.
Položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme kynout cca 20 minut až půl hodiny.
Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 180 °C a každý loupák potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pokud máme rádi, můžeme posypat i makovými semínky.
Pečeme, dokud loupáky na povrchu nezezlátnou (cca 15 – 20 minut)
Necháme vychladnout na mřížce.
Dobrou sladkou chuť přeje
Pekařinka
Zdravim,dnes jsem zkusila zadelat testo na loupaky,ale je tedy desive lepive. Musela jsem pridat mouku a myslim,ze se to projevi i na chuti a konzistenci loupaku. Je tam urcite tolik tekutiny? Diky
Dobrý den, záleží na druhu mouky. Určitě ale nevadí, pokud při průběhu zpracování těsta trochu mouky přisypete. Příště možná ze začátku zkuste dát o trošku méně vody. Většinou to dělám u všech receptů, protože nevím, jak se těsto bude chovat, ale upozorňuju jen u některých 🙂