Bostonský krémový koláč (Boston Cream Pie)

Románová inspirace

Když mám nějaký ten čas pro sebe, krom Pekařinky a věcí s ní spojených, ráda trávím čas s dobrou knížkou, filmem nebo seriálem. I tam můžu občas narazit na inspiraci, která mě přivede až k plnému talíři 🙂

V poslední době se moc ráda dívám na Outlander (u nás „Cizinka“), což je seriál plný zajímavých a poutavých věcí… (chvíle pro zasnění…) … ovšem vyjma pečení! :-/ Ale i to mi nezbránilo, abych si po shlédnutí jednoho ze starších dílů nenašla novou pekařskou výzvu, kterou jsem naplánovala na letošní Vánoce – Boston Cream Pie neboli Bostonský krémový koláč!

Stůl s Bostonským koláčem
Bostonský koláč na svátečním stole

Právě když sympatický skotský mladík překvapí hlavní hrdinku v jejím domě v Bostonu, vysvětluje jeho spontánní nápad (mimo jiné) touhou ochutnat místní krémový koláč. Tehdy jsem se srdečně zasmála nad tou roztomilostí. Poté však, co jsem ochutnala první sousto zmiňovaného koláče, jsem se na celou dramaticko-romantickou zápletku začala dívat úplně jinak! Oba hlavní hrdinové se rozplynuli ve světle vánočního stromečku a na světě zbyl opravdu jen „pan koláč“. Měkoučký, nadýchaný a neuvěřitelně krémový! Ale ne tak, že by člověku lezlo máslo i ušima. Krém z Bostonského koláče má příjemně pudinkovou chuť s vůní vanilky, ačkoli se samozřejmě o žádný škrobový instant nejedná 🙂

Vánoční servírování Bostonského krémového koláče
Vánoční koláč

Z Bostonu přímo na váš talíř

Jediné, co jsem na koláči pozměnila, byla jeho celková sladkost. Americké dezerty se obecně topí v bílém cukru a bostonský koláč není vůbec výjimkou. Tuto změnu jsem se však rozhodla aplikovat pouze do těsta, aby ty nejlepší složky koláče v podobě náplně a polevy zůstaly zachovány v celé své dokonalosti!

Bostonský koláč má tedy tři složky:

  1. Náplň
  2. Těsto
  3. Poleva

Přičemž byste při jeho výrobě určitě měli dodržet zmiňované pořadí.

Kapka studia a špetka příprav

Nejdůležitější totiž je, připravit si krém dostatečně dopředu, abychom mu dopřáli dost času na tuhnutí v lednici. Určitě se jedná nejméně o 2 hodiny. V původním receptu od Marthy Stewart je uvedeno až na 24 hodin.

Krém je navíc malinko náročnější, protože u něj „musíte stát“. Aby byla vajíčka dostatečně provařená a krém se stal tuhým a lepivým. Ale nebojte, za čtvrt hodinky máte hotovo! A na rozdíl od pudinkového krému jsem jej však po ztuhnutí vůbec nemusela pasírovat nebo mixovat.

Těsto není naopak žádná velká věda, musíte si jen pohlídat, aby byla vajíčka dobře vyšlehaná a forma zespod vyložená pečícím papírem, (který je dobré ještě trochu máznout olejem).

S polevou se musíte smířit, že vám nikdy dostatečně neztuhne. Na dortu sice je stabilní, ale vždycky bude trochu lepivá. Rozhodně se ale při krájení neláme a vypadá opravdu krásně leskle tak, aby hrdě nesla své jméno „chocolate glaze“. Když jí dort navíc poléváte, těžko se ubráníte, aby vám nestékala po stranách. Což je ostatně jeden ze základních rysů Bostonského koláče 🙂

Kousek Bostonského koláče
Lahodný kousek

Sváteční pečení

I přes všechny instrukce není bostonský koláč nijak výrazně složitý. Rozhodně však splňuje poměr složitosti práce a výsledné chutě. Takže jej určitě hodlám opakovat dřív než příští Vánoce! 🙂

Na jednu věc si však určitě dejte pozor – koláč moc dlouho nepřežije mimo lednici! Tím, že není všemožně zahušťovaný, se po naservírování přirozeně sesouvá. Výsledný vzhled sice není dokonalý, zato jeho báječná chuť všechno spraví! 🙂

Bostonský krémový koláč v lednici
Koláč v lednici

Recept

Ingredience

Krém

  • 6 žloutků
  • 100 g krystalového cukru
  • 30 g hladké mouky
  • pár zrnek soli
  • 480 ml polotučného mléka
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 60 g povoleného másla

Těsto

  • 4 vajíčka
  • trocha soli
  • 200 g krystalového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody

Poleva

  • 110 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 150 g hořké čokolády (60%)

Postup přípravy receptu

Krém

Krém na Bostonský koláč má svůj základ ve žloutcích, kterých je opravdu hodně. Tudíž začneme oddělováním žloutků od bílků. Pokud pečete před Vánoci, bílky si můžete nechat na sněhové pusinky nebo na výborný bílkový chlebíček (podle receptu z minulého roku na Babiččin bílkový chlebíček).

Žloutky společně s cukrem metličkou (ručně) vyšleháme do pěny a přidáme i mouku se solí. V menším kastrůlku mírně zahřejeme mléko, do kterého vaječnou směs pořádně vmícháme (stále používáme metličku). Na mírném plameni přivedeme k varu a i dále soustavně mícháme, dokud není krém hustý a hladký. Celý proces trvá cca 10 – 15 minut. Je důležité, aby se mouka pořádně provařila, ale hlavně, aby se vajíčka nesrazila! Proto mícháme jako diví a dáváme pozor na krémovou konzistenci! 🙂

Krém následně odstavíme z plotny a necháme zchladnout do pokojové teploty. Jakmile jí dosáhne, vmícháme do něj povolené máslo a vanilkový extrakt. V misce přikrytý potravinářskou folií uskladníme v lednici minimálně na dvě hodiny, aby dostatečně ztuhl a s dortem hezky spolupracoval 🙂

Těsto

Troubu vyhřejeme cca na 170 °C.

Vajíčka (nejlépe v pokojové teplotě) vyšleháme ručním mixérem společně se solí a cukrem do pevného sněhu. Mouku promícháme s jedlou sodou a stěrkou opatrně zamícháváme do vaječného sněhu.

Dortovou formu zespodu vyložíme pečicím papírem a ještě trochu vytřeme olejem, aby se těsto přilepovalo co nejmíň. Okraje formy určitě také vymažeme a můžeme i vysypat hrubou moukou. (Já mám formu nepřilnavou, ale stejně jsem alespoň vymazala 🙂 ) Těsto opatrně vlijeme do formy tak, aby bylo rovnoměrně rozprostřené.

Ve vyhřáté troubě pečeme korpus 30 – 40 minut, dokud nejsou okraje růžové a těsto uvnitř propečené.

Po vytažení z trouby necháme ve form ještě trochu zchladnout a teprve potom odlepujeme.

Koláčový korpus

Poleva

Jakmile se nám blíží doba, kdy máme náplně i těsto zchladlé a uležené, začneme připravovat čokoládovou „glazuru“.

V malé nádobě (buď na plotně nebo v mikrovlnce) zahřejeme smetanu tak, aby byla horká, ale určitě nevařila. Do ní rozlámeme čokoládu a ještě chvíli zahřejeme. Metličkou vše pořádně promícháme, dokud nám nevznikne hladká tmavá hmota. Tu necháme přirozeně chladnout, zatím co se budeme věnovat finální podobě koláče,

Výroba dortu

Dlouhým nožem na pečivo (ten se zoubky) prořežeme dortový korpus horizontálně přesně v jeho polovině. Na spodní část poté pečlivě natřeme všechen krém, co máme. Vrstva je opravdu tlustá, právě proto musí být krém chladný 😉 Následně jej přiklopíme horní polovinou a zkontrolujeme, jestli nám po okrajích nečouhají zbytky krému. Výsledný dort poléváme čokoládou, kterou nanášíme od středu v nejdříve malých a poté velkých kroužcích. Na okrajích nám začne poleva přirozeně stékat, stále bychom se ale měli snažit nechat jí co nejvíce ve střední části, odkud se sama postupně při tuhnutí mírně posune ještě do krajů.

Rozkrojený koláčový korpus

Celý dort ihned po vytvoření schováme do lednice, kde jej necháme ztuhnout. Nejlepší je výslednou podobu dortu připravovat večer, tak abychom jej nechali odpočinout přes noc nejlépe do druhého dne k po obědové kávičce 🙂

Dort krájíme teplým nožem, aby nám správně pročísl čokoládovou vrstvu, a jíme ihned po servírování! Není třeba dál nijak dochucovat. Jediné, čemu bych se určitě nebránila, by byla pořádná jahoda čerstvě uvelebená na mém extra velkém kousku Krémového bostonského koláče!

Bostonský krémový koláč
Boston Cream Pie
Bostonský krémový koláč

Dobrou americkou chuť vám přeje

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *