Babiččin bílkový chlebíček

Hotový bílkový chlebíček

Mezi svátky

Dobu mezi Svátky jsem letos nevyplnila ničím jiným než receptem od mojí babičky, zvaným prostě a věcně „Bílkový chlebíček. Tato dobrota se u nás pekla tradičně ve vánoční čas a někdy i o Velikonocích nebo jiných větších svátcích, kdy byla velká spotřeba žloutků na další pečená cukroví. K bílkům pak stačí přidat jen pár surovin, které máme většinou doma, a úplně nejlepší na tomto receptu je, že si ho můžeme ochutit podle nálady oříšky, čokoládou a sušeným nebo kandovaným ovocem.

Bílkový vs. Biskupský chlebíček

I přes moje protesty manžel Bílkový chlebíček zásadně nazývá chlebíčkem Biskupským, což je samozřejmě zcela špatně, nicméně na jeho neodolatelnosti se oba shodneme. Stačí se jen zakousnout do nadýchaného těsta, jehož chuť nás vrátí do voňavé vyhřáté kuchyně k našim milovaným babičkám.

Hotový bílkový chlebíček

Tradiční pečení

I když se dá Chlebíček dochutit v podstatě čímkoli, ten můj zůstává každý rok stejný jednak kvůli tradici, ale hlavně protože ho tak máme prostě nejraději. Kombinace mandlí a pozvolna se rozpouštějící čokolády, která voní už při pečení, vytváří tu správnou sváteční atmosféru v domě i v bytě. Chlebíček po vychlazení pak můžeme zabalit a po plátcích vychutnávat i pár týdnů (pokud se samozřejmě hned nesní).

Recept není vůbec složitý, jen je potřeba jít na něj lehce při míchání i pečení, chlebíček je tak jemný, nadýchaný a dobře propečený.

Recept

Ingredience

  • 4 bílky
  • 140 g cukru krystal
  • 140 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • 50 g mandlových lupínků
  • 50 g hořké čokolády
  • 80 g rozpuštěného másla

Postup přípravy

Začneme předehřátím trouby, která by měla mít teplotu 165° C. Většinu sypkých surovin si připravíme, abychom po vyšlehání bílků neztráceli čas a sníh nám nepadal. Proto si do vetší misky prosejeme mouku, do které vmícháme prášek do pečiva a trochu citronové kůry. Hořkou čokoládu nasekáme na menší kousky a promícháme s mandlemi.

Formu na srnčí hřbet (nebo jinou velikostně podobnou) vymažeme kouskem másla a vysypeme hrubou moukou nebo pšeničnou strouhankou.

Bílky (nejlépe odstáté do pokojové teploty) šleháme s krystalovým cukrem, dokud nám nevznikne tuhý sníh. Do něj pak velice opatrně přišleháváme mouku, a až je těsto pěkně hladké a bez hrudek, můžeme pomalu přisypávat i mandle s čokoládou. Jako poslední ingredienci nalijeme tekuté máslo, které těstu dodá jemnou nasládlou chuť.

Těsto nalijeme do připravené formy a dáme do trouby, kde pečeme určitě déle než ¾ hodiny, aby byl chlebíček dobře propečený i zevnitř.

Působením horkého vzduchu se těsto nafoukne, občas může na povrchu i trochu popraskat, ale to vůbec nevadí, aby byl chlebík vzhledově pěkný, je důležitá dobře vymazaná forma, a pokud by se nepodařilo ani tak, chlebíček se podává naplátkovaný a tenká vrstva cukru všechny nedokonalosti pěkně vyspraví.

Dobrou sváteční chuť přeje Vaše

Pekařinka

2 Replies to “Babiččin bílkový chlebíček

  1. Zrovna jsem ho dala do trouby! Dělám. z dvojité dávky do formy na bábovku, chlebíčkovou totiž nemám, zapomněla. jsem si říct Ježíškovi ???? Jinak jsem hrozně zvědavá jestli se podaří, protože se tam málem ani nedostalo. To je tááák dobrý těsto!!! Musíš vymyslet ještě recept na stejný poměr žloutků, abych mohla péct častěji! Jo, a moc díky za upozornění! Měla jsem za to že biskupský a bílkový je jeden a též, jsme se divila, že jsou v biskupském i žloutky ????‍♀️???????? Pak dám ještě echo, jestli vydržel aspoň do druhého dne ????????????

    1. Děkuji, děkuji, to mě neuvěřitelně těší! 🙂 Ze žloutků si samozřejmě můžeš pochutnat na Creme Bruleé, ale určitě brzo přibude i recept nějaké cukrovíčko! Prozatím přeju hodně zdaru v pečení a samozřejmě, ať se dočkáš i té vytoužené formy! 😉 <3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *