Vánoční máslová vánočka

Máslová vánočka

Vánoční tradice

Sladká pochoutka, která má v názvu zahrnuty ty nekrásnější svátky v roce. A protože se u nás doma na Štědrý den půst nikdy nedržel, začínalo se hned zrána právě vánočkou. Byl to takový náš rodinný zvyk, který i navzdory české tradici hladovění já sama dál s oblibou ctím a s ještě větší radostí šířím i do jiných rodin.

České svátky a české vánočky

Na českém trhu je vánoček nepřeberné množství od ručně pletených skvostů až po strojově „nabouchané“ buchty v supermarketech, které si můžeme koupit kdykoli a zabalené nám doma vydrží i pár týdnů.

Stůl s máslovou vánočkou

Nejlepší je čerstvá!

S trvanlivostí domácí vánočky je to o krapítek složitější, protože je samozřejmě nejchutnější hned čerstvá. Pokud ale chceme vánočku podávat právě ráno na Štědrý den, je nejlepší si ji samozřejmě upéct alespoň v předvečer, protože i když se nejedná o záležitost nijak složitou, přece jenom nám zabere nějaký ten čas. Ten by se právě o Štědrém dni mohl hodit i třeba ve formě lenošení u pohádek a ochutnávání vánočního cukroví!

K tomu, aby byla vánočka i ráno jako čerstvá, je základem nejen dobré skladování, ale hlavně perfektní a dobře zpracovatelné těsto. Navrch přidáme trochu něhy a lásky, aby byla vánočka krásně nadýchaná, no a možná i kapku rumu z macerovaných rozinek, aby byla i dobře popletená.

Recept

Ingredience

  • dvě hrsti rozinek
  • ½ dcl rumu
  • 1 kostka droždí 42 g
  • 220 ml mléka (nejlépe polotučného)
  • 150 g krupicového cukru
  • 300 g hladké mouky (případně více)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • špetka skořice
  • 1 žloutek
  • 125 g másla
  • citronová kůra z půlky citronu
  • dvě lžičky vanilkové pasty
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • dvě hrsti mandlových plátků nebo lupínků

Postup přípravy receptu

Rozinky

Přípravu vánočky je nejlépe započít již den předem, abychom dali čas rozinkám namočeným ve sklenici s rumem a nechali je v lednici pořádně odležet.

Kynuté těsto

Do odměřeného a jemně zahřátého mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme asi třetinu z dávky cukru. Zamícháme, poprášíme moukou a necháme na teplém místě, dokud se objem nezvětší minimálně o polovinu.

Mezitím do (nejlépe prosáté) mouky vmícháme sůl, a kdo má rád, může přidat i špetku skořice, která vánočku krásně provoní.

Pokud máme domácí pekárnu, stačí už jen, abychom k dosavadním surovinám přidali zbytek ze seznamu, nastavili program na kynuté těsto a pak jen přišli k hotovému. Jinak samozřejmě postupujeme tak jako při přípravě každého jiného kynutého těsta:

Doprostřed mísy s moukou nalijeme kvásek, přidáme ostatní suroviny a hněteme hladké těsto, ve kterém se po čase začnou tvořit velké bubliny. Těsto na vánočku bývá řidší než například na domácí chleba, ale nebojte se, máslo, které je v něm obsaženo, nám pomůže se s ním „domluvit“. Po vyhnětení a krátkém odpočinku těsto ještě alespoň dvakrát promíchneme a potom necháme na teplém místě hodinu kynout, dokud pěkně nevzejde. Pokud se těstu daří, může se jeho objem zvětšit až jedenkrát.

Pletení

Těsto vyklopíme na pomoučněný vál (nejlépe hladkou moukou), párkrát jej ještě prohněteme a rozdělíme na poloviny. Já sama vždy tvořím dvě vánočky z důvodu jednodušší manipulace s těstem jak v době pletení, tak i pečení. Pokud je vánočka moc vysoká, může se stát, že horní vrstva při pečení spadne. Zkoušela jsem ji podepírat i špejlemi, jak to radí některé návody, ale často špejle sklouznou i s těstem a kromě divných patvarů jsou ve vánočce ještě i docela viditelné vpichy. Pokud navíc máme menší troubu, může se nám velká vánočka na povrchu spálit a vnitřek zůstane nedopečený. Proto jednu polovinu těsta odložíme zpátky do mísy a věnujeme se pletení první z dvou menších vánoček.

Těsto je potřeba rozdělit na 9 stejných dílů. Nejdříve si z bochánku vytvoříme tři dílky, přičemž každý z nich rozdělíme na další tři.

Podložku je dobré znovu zasypat moukou a připravit si 4 dílky, ze kterých vyválíme hady a upleteme čtyřpramenný cop jako základnu. Je důležité, abychom vánočku vždy pletli od středu, jinak se nám na jednom konci smrskne a na druhém vytáhne. Prameny proplétáme mezi sebou tak, aby vznikaly pokud možno stejné obloučky.

Upletený cop položíme na plech s pečícím papírem a hřbetem ruky v něm uděláme široký důlek, aby se nám trochu splácl a udržel další vrstvu. Z dalších 3 dílků, které opět vyválíme, upleteme již základní cop, který je ale také potřeba plést od středu, takže na jednu stranu pleteme, jak jsme zvyklí, a na druhou motáme obráceně. Cop opatrně položíme na spodní vrstvu a opět hřbetem ruky smáčkneme.

Zbylé dva vyválené dílky zamotáme tak hezky, jak to půjde. Tady už nezačínáme od středu, těsto se kroutí, a proto je dobré si ho na straně, kde jsme začali, přichytnout třeba jen položeným nožem nebo vařečkou. Jakmile jej přeneseme na vršek vánočky, copy se slepí a těsto se kroutit přestane.

Rychlý návod k tomu, jak vánočku správně zamotat a nepoplést

Vánočka

Celou hrdě upletenou vánočku necháme kynout (zatímco motáme tu druhou podle stejného postupu). Zhruba po ¾ hodině rozehřejeme troubu na 190° C a začneme potírat a zdobit. Je dobré, aby se rozšlehané vajíčko dostalo do všech záhybů – vánočka tak bude krásně lesklá a mandle budou dobře držet. I když některé při pečení opadají, na plechu se krásně usuší a skvěle chutnají.

Jakmile vánočky šoupneme do trouby, je dobré cca 10 minut počkat a snížit teplotu na klasickou pečící 180 °C, protože se nám ještě více nafouknou, a pak je jen pozvolna dopéct. Doba pečení je odlišná, jelikož (jak víme) každá trouba peče jinak a my akorát musíme hlídat, abychom je včas vytáhli. Ideálně by měly mít světle hnědou barvu a samozřejmě můžeme provést kontrolu špejlí, jestli není těsto vevnitř nedopečené.

Pokud nechceme vánočku hned sníst (což samozřejmě chceme, ale neplánujeme), je dobré ji nechat úplně vychladnout a zabalit do potravinářské folie. Pokud máme doma chladnější komoru, můžeme ji uložit do látkového pytle nebo utěrky, ale v teplé kuchyni by se v látce usušila a ztvrdla.

Na Štědrý den vánočku nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým máslem, marmeládou nebo nutellou. Nežinýrujeme se. Jsou přece svátky! 🙂

Krásné Vánoce přeje Vaše

Pekařinka

3 Replies to “Vánoční máslová vánočka

  1. Vánočka byla výborná, jen vzhledově ne tak pěkná. Pekla jsem ji bez rozinek, ale i tak nám všem moc chutnala. Rozinky jsme nahradili horkým čajem s rumem ????

  2. Dobrý den, paní chci Vám moc poděkovat za perfektní recepty. Manželka je totiž od září nemocná, a tak jsem byl nucen také něco upéct , a když jsem dodržel postup, tak se to vždy povedlo, vyzdvihnul bych koláč jablečník . Nyní je manželka v nemocnici a pustí mi jí zítra na 2 dny domů, tak jsem se pustil do vánočky , a ač jsem to nikdy nedělal, tak se mi povedla. ( nejtěžší bylo to pletení ze 4.) Ještě jednou moc díky.

    1. Moc a moc Vám děkuji za krásný komentář. Doufám, že si pečení oblíbíte a budete v něm pokračovat, i když už bude paní v pořádku doma 🙂 Přeji hodně zdaru při dalších receptech a hodně štěstí a především zdraví do nového roku! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *