Vánoční tradice
Sladká pochoutka, která má v názvu zahrnuty ty nekrásnější svátky v roce. A protože se u nás doma na Štědrý den půst nikdy nedržel, začínalo se hned zrána právě vánočkou. Byl to takový náš rodinný zvyk, který i navzdory české tradici hladovění já sama dál s oblibou ctím a s ještě větší radostí šířím i do jiných rodin.
České svátky a české vánočky
Na českém trhu je vánoček nepřeberné množství od ručně pletených skvostů až po strojově „nabouchané“ buchty v supermarketech, které si můžeme koupit kdykoli a zabalené nám doma vydrží i pár týdnů.
![Stůl s máslovou vánočkou](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2020/12/CollageMaker_20201224_130122726-1024x768.jpg)
Nejlepší je čerstvá!
S trvanlivostí domácí vánočky je to o krapítek složitější, protože je samozřejmě nejchutnější hned čerstvá. Pokud ale chceme vánočku podávat právě ráno na Štědrý den, je nejlepší si ji samozřejmě upéct alespoň v předvečer, protože i když se nejedná o záležitost nijak složitou, přece jenom nám zabere nějaký ten čas. Ten by se právě o Štědrém dni mohl hodit i třeba ve formě lenošení u pohádek a ochutnávání vánočního cukroví!
K tomu, aby byla vánočka i ráno jako čerstvá, je základem nejen dobré skladování, ale hlavně perfektní a dobře zpracovatelné těsto. Navrch přidáme trochu něhy a lásky, aby byla vánočka krásně nadýchaná, no a možná i kapku rumu z macerovaných rozinek, aby byla i dobře popletená.
![](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2018/12/06-1024x732.jpg)
Recept
Ingredience
- dvě hrsti rozinek
- ½ dcl rumu
- 1 kostka droždí 42 g
- 220 ml mléka (nejlépe polotučného)
- 150 g krupicového cukru
- 300 g hladké mouky (případně více)
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- špetka skořice
- 1 žloutek
- 125 g másla
- citronová kůra z půlky citronu
- dvě lžičky vanilkové pasty
- 1 rozšlehané vejce na potření
- dvě hrsti mandlových plátků nebo lupínků
Postup přípravy receptu
Rozinky
Přípravu vánočky je nejlépe započít již den předem, abychom dali čas rozinkám namočeným ve sklenici s rumem a nechali je v lednici pořádně odležet.
Kynuté těsto
Do odměřeného a jemně zahřátého mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme asi třetinu z dávky cukru. Zamícháme, poprášíme moukou a necháme na teplém místě, dokud se objem nezvětší minimálně o polovinu.
Mezitím do (nejlépe prosáté) mouky vmícháme sůl, a kdo má rád, může přidat i špetku skořice, která vánočku krásně provoní.
Pokud máme domácí pekárnu, stačí už jen, abychom k dosavadním surovinám přidali zbytek ze seznamu, nastavili program na kynuté těsto a pak jen přišli k hotovému. Jinak samozřejmě postupujeme tak jako při přípravě každého jiného kynutého těsta:
Doprostřed mísy s moukou nalijeme kvásek, přidáme ostatní suroviny a hněteme hladké těsto, ve kterém se po čase začnou tvořit velké bubliny. Těsto na vánočku bývá řidší než například na domácí chleba, ale nebojte se, máslo, které je v něm obsaženo, nám pomůže se s ním „domluvit“. Po vyhnětení a krátkém odpočinku těsto ještě alespoň dvakrát promíchneme a potom necháme na teplém místě hodinu kynout, dokud pěkně nevzejde. Pokud se těstu daří, může se jeho objem zvětšit až jedenkrát.
![](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2018/12/IMG20181208164927-1024x768.jpg)
![](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2018/12/IMG20181208165016-1024x755.jpg)
Pletení
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál (nejlépe hladkou moukou), párkrát jej ještě prohněteme a rozdělíme na poloviny. Já sama vždy tvořím dvě vánočky z důvodu jednodušší manipulace s těstem jak v době pletení, tak i pečení. Pokud je vánočka moc vysoká, může se stát, že horní vrstva při pečení spadne. Zkoušela jsem ji podepírat i špejlemi, jak to radí některé návody, ale často špejle sklouznou i s těstem a kromě divných patvarů jsou ve vánočce ještě i docela viditelné vpichy. Pokud navíc máme menší troubu, může se nám velká vánočka na povrchu spálit a vnitřek zůstane nedopečený. Proto jednu polovinu těsta odložíme zpátky do mísy a věnujeme se pletení první z dvou menších vánoček.
![](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2018/12/IMG20181208165452-1024x768.jpg)
![](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2018/12/IMG20181208165603-1024x768.jpg)
Těsto je potřeba rozdělit na 9 stejných dílů. Nejdříve si z bochánku vytvoříme tři dílky, přičemž každý z nich rozdělíme na další tři.
Podložku je dobré znovu zasypat moukou a připravit si 4 dílky, ze kterých vyválíme hady a upleteme čtyřpramenný cop jako základnu. Je důležité, abychom vánočku vždy pletli od středu, jinak se nám na jednom konci smrskne a na druhém vytáhne. Prameny proplétáme mezi sebou tak, aby vznikaly pokud možno stejné obloučky.
![](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2018/12/IMG20181208165729-1-1024x513.jpg)
Upletený cop položíme na plech s pečícím papírem a hřbetem ruky v něm uděláme široký důlek, aby se nám trochu splácl a udržel další vrstvu. Z dalších 3 dílků, které opět vyválíme, upleteme již základní cop, který je ale také potřeba plést od středu, takže na jednu stranu pleteme, jak jsme zvyklí, a na druhou motáme obráceně. Cop opatrně položíme na spodní vrstvu a opět hřbetem ruky smáčkneme.
Zbylé dva vyválené dílky zamotáme tak hezky, jak to půjde. Tady už nezačínáme od středu, těsto se kroutí, a proto je dobré si ho na straně, kde jsme začali, přichytnout třeba jen položeným nožem nebo vařečkou. Jakmile jej přeneseme na vršek vánočky, copy se slepí a těsto se kroutit přestane.
Vánočka
Celou hrdě upletenou vánočku necháme kynout (zatímco motáme tu druhou podle stejného postupu). Zhruba po ¾ hodině rozehřejeme troubu na 190° C a začneme potírat a zdobit. Je dobré, aby se rozšlehané vajíčko dostalo do všech záhybů – vánočka tak bude krásně lesklá a mandle budou dobře držet. I když některé při pečení opadají, na plechu se krásně usuší a skvěle chutnají.
![](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2018/12/04-1024x817.jpg)
Jakmile vánočky šoupneme do trouby, je dobré cca 10 minut počkat a snížit teplotu na klasickou pečící 180 °C, protože se nám ještě více nafouknou, a pak je jen pozvolna dopéct. Doba pečení je odlišná, jelikož (jak víme) každá trouba peče jinak a my akorát musíme hlídat, abychom je včas vytáhli. Ideálně by měly mít světle hnědou barvu a samozřejmě můžeme provést kontrolu špejlí, jestli není těsto vevnitř nedopečené.
![](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2018/12/05-1024x768.jpg)
Pokud nechceme vánočku hned sníst (což samozřejmě chceme, ale neplánujeme), je dobré ji nechat úplně vychladnout a zabalit do potravinářské folie. Pokud máme doma chladnější komoru, můžeme ji uložit do látkového pytle nebo utěrky, ale v teplé kuchyni by se v látce usušila a ztvrdla.
Na Štědrý den vánočku nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým máslem, marmeládou nebo nutellou. Nežinýrujeme se. Jsou přece svátky! 🙂
![](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2018/12/01Uvodni_fotka-1024x531.jpg)
Krásné Vánoce přeje Vaše
Pekařinka
Vánočka byla výborná, jen vzhledově ne tak pěkná. Pekla jsem ji bez rozinek, ale i tak nám všem moc chutnala. Rozinky jsme nahradili horkým čajem s rumem ????
Dobrý den, paní chci Vám moc poděkovat za perfektní recepty. Manželka je totiž od září nemocná, a tak jsem byl nucen také něco upéct , a když jsem dodržel postup, tak se to vždy povedlo, vyzdvihnul bych koláč jablečník . Nyní je manželka v nemocnici a pustí mi jí zítra na 2 dny domů, tak jsem se pustil do vánočky , a ač jsem to nikdy nedělal, tak se mi povedla. ( nejtěžší bylo to pletení ze 4.) Ještě jednou moc díky.
Moc a moc Vám děkuji za krásný komentář. Doufám, že si pečení oblíbíte a budete v něm pokračovat, i když už bude paní v pořádku doma 🙂 Přeji hodně zdaru při dalších receptech a hodně štěstí a především zdraví do nového roku! 🙂