Americké Donuty (Doughnuts)

Americké Donuty Doughnuts

Smažená dobrota

I když je Pekařinka především o pečení, když rodina zavelí, jde se prostě smažit! Pravé americké Doughnuts totiž jinak neuděláte. Jejich tajemství je v perfektně nadýchaném těstě ponořeného do rozpáleného tuku. Žádná zdravá strava, zato sladký a nadýchaný požitek! 🙂

. . .

Americké Doughnuts v proudu času

Holandská tradice

Doughnuts, jak je známe dnes, mají jako každé pečivo svoji vlastní historii. Jejich původ je přisuzován holandským pekařům a kuchařům, kteří měli v oblibě přípravu kynutých koláčků smažených v rozpáleném vepřovém sádle. S postupným osazováním Ameriky si recept na svoji tradiční dobrotu samozřejmě přinesli s sebou 🙂

Kam se poděl střed?

Nadýchaná dobrota sice u svých strávníků sklízela úspěch, potýkala se však s problémem „mazlavého středu“. Ten se občas plnil nejrůznějšími náplněmi, takže tehdejší pečivo připomínalo naše klasické koblihy.

Těsto na donuty
Kroužky těsta při kynutí

Tvar Doughnutu, jak jej známe dnes, je opředen několika legendami. Většina z nich se točí kolem americké lodi z poloviny 19. století v čele s kapitánem Hansenem Gregorym. Ten totiž podle legend může za úplné odstranění středu ještě před tepelnou úpravou donutu. Podle některých zdrojů byly pro jeho chuťové buňky nedopečené středy nepřijatelné, a tak koblihy prostě vykrojil.

Podle barvitější legendy tento kapitán svačil v průběhu kormidlování lodi, při kterém potřeboval obě ruce, a tak koblihy jednoduše nabodl na kraj kormidla. Kuchaři se jeho stravovacím návykům přizpůsobili, a tak začali vyrábět praktické donuty přímo na míru 🙂

Donuty a koblihy
Donuty, koblížky a kraje těsta obalené ve skořicovém cukru

Měkoučký název

O názvu donutů jsou samozřejmě také vytvořeny nejrůznější bajky. Z těch nejznámějších je vyprávěn příběh o umísťování oříšku (nut) do středu dříve mazlavého těsta (dought). Jednalo se tak vysloveně o ořechové koblihy.

Pro mě známější příběh výklad popisuje donuty jako malé kulaté koblížky ve tvaru větších ořechů nadýchané konzistence.

Tak jako tak se výraz Doughnut odráží od původní neděravé formy 🙂

Nadýchaná příprava

Těsto na donuty je samozřejmě kynuté. Při jeho přípravě tedy musíte počítat s časem, který mu musíte dopřát, aby zdvojnásobilo svůj objem. Po vykrojení donuty opět necháváme kynout z obou stran, takže než se pustíme do samotného smažení, počítejme zhruba se dvěma hodinkami časové dotace na přípravu. Smažení je pak hotová rychlovka. Pokud máte dobře rozpálený olej nebo pracujete ve fritovacím hrnci, koblížek je usmažený za pár minut.

Na tvar donutu nepotřebujete žádné speciální vybavení, postačí váleček na rozválení těsta, větší hrnek na vykrojení okrajů a sklenička od menšího panáku na vykrojení středu. Hotovo!

Polevu si můžete vybrat, jakou máte rádi. Já zvolila tmavou čokoládu a růžovou bílou čokoládu, abychom si snídani trochu zpestřili. Vykrojené středy a kraje smažím jako poslední a zatepla obaluju ve skořicovém cukru 🙂

Donut pro děti
Radost z chuti

. . .

Recept

na cca 10 donutů

Ingredience

Těsto

  • 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • trocha soli
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce rumu
  • trocha hladké mouky na podsypání

SMažení

  • cca 1 hrnek rostlinného oleje

Zdobení

  • 50 g tmavé čokolády
  • 50 g růžové čokolády nebo bílé s kapkou potravinářského barviva
  • cukrové sypání
  • 3 lžíce skořicového cukru

Postup přípravy

Těsto

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a smícháme se lžící cukru. Necháme na teplém místě a počkáme, dokud nevzejde kvásek.

Mouku smícháme se solí, přilijeme kvásek a vmícháme ostatní suroviny.

Vypracujeme hladké kynuté těsto, které necháme asi hodinu odpočívat.

Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, vyválíme na plát tlustý cca 1 cm.

Z něj vykrojíme hrnkem kolečka a panákovou skleničkou vytvoříme středy.

Kroužky necháme kynout asi 15 minut, poté je obrátíme na druhou stranu a necháme kynout dalších 15 minut. S vykrojenými středy můžeme udělat totéž.

SMažení

Ke konci kynutí rozpálíme hlubší pánev nebo fritovací hrnec a podle možností smažíme donuty tak, aby byly téměř ponořené. Asi po minutě obrátíme na druhou stranu. Orientujeme se především podle jejich barvy. Měla by být světle hnědá.

Donuty položíme na mřížku pokrytou ubrouskem, aby vytáhl přebytečný tuk.

Jako poslední usmažíme u vykrojené středy a ostatní zbytky a za horka obalíme v misce se skořicovým cukrem.

Zdobení

Po vychladnutí rozehřejeme polevy. Donuty do nich namáčíme, aby byla jejich horní strana celá pokrytá. Nakonec zasypeme zdobením.

Můžeme jíst hned čerstvé (jsou opravdu nejlepší), zbytek uchováváme v lednici kvůli polevě. Koblížky obsypané cukrem vydrží skladování v pokojové teplotě.

Dobrou chuť přeje vaše

smažená Pekařinka 🙂

Americké Donuty Doughnuts
Doughnuts s čokoládovou a růžovou polevou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *