Citronové sušenky

Citronové sušenky

Sušenky na Valentýna i všední den

Je zvykem a nepsaným pravidlem, že před Valentýnem přidávám dva příspěvky dezertů, které jsou jako stvořené pro valentýnský stůl. Po Srdíčkovém Swirl Cheesecaku z minulého týdne tedy přidávám další roztomilou mlsku. Citronové sušenky jsou však báječné v tom, že je nemusíte nutně připravovat jen na Valentýna a rozhodně ne jen v srdíčkové podobě! Já osobně je moc ráda chystám na Vánoce se špetkou skořice nebo na Velikonoce s osvěžující citronovou polevou. 🙂

. . .

Vymazlené sušenky

Dnešní Citronové sušenky jsou tedy valentýnské, a tudíž v nich nesmí chybět červený či růžový nádech. Ten jsem docílila bílou čokoládovou polevou s kapkou potravinářského barviva a malinového sirupu. Jako zdobení jsem použila obyčejné gumídky v malinovém a ostružinovém tvaru. Nic složitého a také nic extra zdravého… Ale Valentýn je přece o rozmazlování a slavení! 🙂

Citronové srdíčkové sušenky
Citronová srdíčka se zdobením

. . .

Těsto raz dva

Samotné těsto sušenek je neuvěřitelně jednoduché a rychlé. Skládá se pouze z mouky, másla, cukru, citronové šťávy a trochy soli. Samozřejmě přidávám i trochu vanilkové pasty, aby se svěží kyselá chuť trochu vyvážila. Zkuste to taky! 🙂

Recept je tedy velmi jednoduchý a těsto vám bude stačit na necelé dva plechy. Záleží, pro jaké tvary se rozhodnete 🙂

Pokud vám zbude trocha potravinářského barviva, můžete jej zkusit přimíchat také do těsta. Není v něm obsaženo vajíčko, takže absorbuje všechny barvy bez žlutého nádechu.

Sušenky ozdobené gumídky
Valentýnské mlsání

. . .

Ingredience

Sušenky

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g mletého cukru
  • trocha soli
  • 140 g másla
  • šťáva z 1/2 citronu
  • trocha vanilkového extraktu
  • červené potravinářské barvivo

Zdobení

  • trocha malinové marmelády
  • malinové a ostružinoví gumídci
  • 60 g růžové polevy

nebo

  • 60 g bílé čokolády
  • trocha malinového sirupu nebo červené potravinářské barvivo

Postup přípravy

Sušenky

Mouku smícháme s cukrem a solí. Zapracujeme máslo pokojové teploty a vanilku. Vytvoříme měkké těsto podobné plastelíně, zabalíme do potravinářské folie a uschováme do lednice cca na 1/2 hodiny. Pokud jsme se rozhodli mít těsto obarvené. Potravinářské barvivo můžeme přidat již při míchání.

Po uplynulé době rozehřejeme troubu na 170 °C a dva plechy vyložíme pečicím papírem.

Těsto rozválíme na tenký plát a a z něj vykrajujeme větší i menší tvary. Při práci můžeme podsypat moukou, ale jsme opatrní, protože při větším množství mouky by se těsto mohlo drolit.

Vykrojené tvary přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě cca 10 minut, dokud cukroví mírně nezrůžoví. Necháme vychladit na rovné ploše.

Zdobení

Pokud chceme sušenky slepit k sobě, použijeme k tomu malinovou marmeládu.

Jejich horní stranu ozdobíme polevou, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Pracovat můžeme zdobicím sáčkem anebo obyčejnou lžičkou 🙂

Pro slavnostnější efekt můžeme ozdobit gumídky nebo jiným cukrářským zdobením.

První dny jsou sušenky křupavé. Po delším uschování pomalu měknou. V uzavřené nádobě vydrží klidně i měsíc 🙂

Dobrou chuť a sladkého Valentýna přeje

Pekařinka

Valentýnské sušenky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *