Sušenky na Valentýna i všední den
Je zvykem a nepsaným pravidlem, že před Valentýnem přidávám dva příspěvky dezertů, které jsou jako stvořené pro valentýnský stůl. Po Srdíčkovém Swirl Cheesecaku z minulého týdne tedy přidávám další roztomilou mlsku. Citronové sušenky jsou však báječné v tom, že je nemusíte nutně připravovat jen na Valentýna a rozhodně ne jen v srdíčkové podobě! Já osobně je moc ráda chystám na Vánoce se špetkou skořice nebo na Velikonoce s osvěžující citronovou polevou. 🙂
. . .
Vymazlené sušenky
Dnešní Citronové sušenky jsou tedy valentýnské, a tudíž v nich nesmí chybět červený či růžový nádech. Ten jsem docílila bílou čokoládovou polevou s kapkou potravinářského barviva a malinového sirupu. Jako zdobení jsem použila obyčejné gumídky v malinovém a ostružinovém tvaru. Nic složitého a také nic extra zdravého… Ale Valentýn je přece o rozmazlování a slavení! 🙂
. . .
Těsto raz dva
Samotné těsto sušenek je neuvěřitelně jednoduché a rychlé. Skládá se pouze z mouky, másla, cukru, citronové šťávy a trochy soli. Samozřejmě přidávám i trochu vanilkové pasty, aby se svěží kyselá chuť trochu vyvážila. Zkuste to taky! 🙂
Recept je tedy velmi jednoduchý a těsto vám bude stačit na necelé dva plechy. Záleží, pro jaké tvary se rozhodnete 🙂
Pokud vám zbude trocha potravinářského barviva, můžete jej zkusit přimíchat také do těsta. Není v něm obsaženo vajíčko, takže absorbuje všechny barvy bez žlutého nádechu.
. . .
Ingredience
Sušenky
- 250 g hladké mouky
- 150 g mletého cukru
- trocha soli
- 140 g másla
- šťáva z 1/2 citronu
- trocha vanilkového extraktu
- červené potravinářské barvivo
Zdobení
- trocha malinové marmelády
- malinové a ostružinoví gumídci
- 60 g růžové polevy
nebo
- 60 g bílé čokolády
- trocha malinového sirupu nebo červené potravinářské barvivo
Postup přípravy
Sušenky
Mouku smícháme s cukrem a solí. Zapracujeme máslo pokojové teploty a vanilku. Vytvoříme měkké těsto podobné plastelíně, zabalíme do potravinářské folie a uschováme do lednice cca na 1/2 hodiny. Pokud jsme se rozhodli mít těsto obarvené. Potravinářské barvivo můžeme přidat již při míchání.
Po uplynulé době rozehřejeme troubu na 170 °C a dva plechy vyložíme pečicím papírem.
Těsto rozválíme na tenký plát a a z něj vykrajujeme větší i menší tvary. Při práci můžeme podsypat moukou, ale jsme opatrní, protože při větším množství mouky by se těsto mohlo drolit.
Vykrojené tvary přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě cca 10 minut, dokud cukroví mírně nezrůžoví. Necháme vychladit na rovné ploše.
Zdobení
Pokud chceme sušenky slepit k sobě, použijeme k tomu malinovou marmeládu.
Jejich horní stranu ozdobíme polevou, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Pracovat můžeme zdobicím sáčkem anebo obyčejnou lžičkou 🙂
Pro slavnostnější efekt můžeme ozdobit gumídky nebo jiným cukrářským zdobením.
První dny jsou sušenky křupavé. Po delším uschování pomalu měknou. V uzavřené nádobě vydrží klidně i měsíc 🙂
Dobrou chuť a sladkého Valentýna přeje
Pekařinka