Francouzská bageta

Domácí francouzská bageta

Zimní inspirace

Přechod do nového roku je statečně za námi, bublinky vypity, čočka poctivě snědena… a teď nezbývá než čekat, co nám ta nová dekáda přinese.
O spoustu věcí se samozřejmě můžeme postarat na vlastní pěst! A právě proto jsem nelenila, abych co nejdříve vytvořila plán na další správně vypečený rok!

Asi nebudu daleko od pravdy, když si troufnu říci, že sladkostmi jsme všichni přejedení. Já, můj muž, syn, babička, děda… i jejich minipes. Ten nabízený piškot přejde s ohrnutýn čumákem.

Nezbývá tedy nic jiného, než na pár týdnů zapomenout na sladké dobroty a popustit uzdu fantazie slanému pečení! Receptů je samozřejmě spousta a inspirace nepřeberná. Stačí si jen vybrat!

. . .

Čím se pořádně prohřát?

Dnes nám po dlouhé době poprvé pořádně mrzlo. I když jsem nepatřila k těm nešťastníkům, kteří ráno běhali s rozmrazovačem kolem auta, při cestě do města jsem se nemohla zbavit představy, jak v prokřehlých dlaních svírám misku horké polévky! Hustá francouzská cibulačka zalitá kapkou červeného vína… s ještě teplou voňavou bagetou! Na povrchu křupavá a vevnitř skrývá jemné těsto látkové konzistence…
Její obraz jsem uchovávala v mysli pořád čerstvý a voňavý, dokud jsem jej hned po příchodu domů nezrealizovala v podobě vláčného těsta připraveného ke kynutí. A již v tu chvíli jsem věděla, jaké hody nás zítra čekají!

Zimní inspirace

Těsto na bagetu je totiž nejlepší připravit den předem a nechat kynout v lednici schované pod potravinářskou folií. Některé zdroje nabádají nechat těsto odpočívat až 48 hodin. Myslím ale, že 12 hodin (ideálně přes noc) bohatě stačí. Toto pomalé kynutí můžete používat klidně i na domácí pizzu a další druhy pečiva 🙂

. . .

Jako v Boulangerie-pâtisserie!

Bageta patří mezi základní druhy francouzského pečiva. Jsem si jistá, že ve statistikách určitě porazí i klasický chleba. Francouzi bagetu snídají, obědvající i večeří. Dá se mazat sladkou marmeládou, máslem… nebo vychutnávat jako příloha k pokrmům a dobrým sýrům. Pokud někam spěcháte, není nic jednoduššího, než bagetu proříznout, naplnit vším dobrým a vytvořit tak oblíbený „sandwich„. Naplněnou ji totiž Francouzi už jinak nenazvou 😉

Křupavé bagetky
Čerstvé bagetky

Na své poslední cestě v Paříži – s vědomím, že po četných návštěvách jsem ve městě jako doma – jsem si i o dovolené nelenila každé ráno přivstat, abych v blízké boulangerii uchvátila ty nejčerstvější kousky. Na cestě zpátky jsem stihla ještě titěrný šálek silné kávy, no a na hotel jsem – jako správný Francouz – bagetu dopravovala vždy s ukousnutou špičkou. Není radno ji nechávat změknout! 😉

U nás jsem vždy nejlepší bagety ukořistila ve francouzských pekárnách PAUL. Ale protože je těchto obchůdků po republice na můj vkus pořád strašně málo, snažím se bagetovou kulturu dostat i do domácích kuchyní, kde můžou chutnat stejně dobře jako na pikniku pod Tour de Eifell 🙂

Košík s francouzskou snídaní

. . .

A jaká bude „ta naše“?

Bagetek známe z obchodů spousty. Ta pravá by však měla být dlouhá, tenká a nádherně křupavá, což poznáte hlavně po sluchu – přesně tak, jak se praví v Ratatouille. Její křupavé kraje s měkoučkým středem nám mimo jiné zajistí pečení ve vysoké teplotě. Nebojte se ho. Při pečení tohoto francouzského pečiva by měla naše trouba simulovat rozpálenou pec, takže můžete rovnou zapomenout na klasických 180 °C a rozžhavit plech na rovných 230 °C! Dávejte ale pozor, abyste bagetu nepekli víc než 15 minut, hodně rychle by se mohla spálit.

Un, deux, trois … Voilà!

Při přípravě bagety nám nehrozí žádné velké nebezpečí. Těsto je příjemné a máme dovoleno jej hojně podsypávat, takže můžete lehce zařídit, aby se vám nelepilo 🙂 Toto pečivo však dělávám raději o víkendu nebo ve dny, kdy vím, že budu minimálně půl dne doma, protože bageta potřebuje čas na kynutí. Nejlépe je tedy:

  1. v pátek večer vymíchat těsto a dát jej do lednice odpočinout
  2. v sobotu po snídani zadělat na bagety, upéct a obědvat s hustou polévkou
  3. večer vychutnat s talířem sýrů a kuličky čerstvých hroznů
  4. a v neděli ráno dosnídat vše, co zbude s domácí marmeládou

… C’est tout!

Snídaňový stůl

Recept

Ingredience

  • 500 g hladké pšeničné mouky (nejlépe 00)
  • 350 ml teplé vody
  • 1/3 droždí (cca 15 g)
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 a 3/4 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • mouka na podsypání

Postup přípravy receptu

Příprava v domácí pekárně

Do nádoby na míchání nalijeme teplou vodu, přisypeme mouku. Na jednu stranu nasypeme sůl, na stranu druhou rozdrobíme droždí a cukr. Necháme vymíchat na program kynutého těsta. Před procesem kynutí těsto zavčasu vytáhneme.

Příprava ručně

Do velké mísy nasypeme mouku smíchanou se solí. Doprostřed nalijeme teplou vodu, přidáme droždí a cukr, které spolu trochu promícháme a počkáme, než nám vzdejde kvásek. Jakmile je tento proces hotový, je na čase vypracovat pořádné kynuté těsto. Hmota není tak tuhá, jako třeba na chlebík, takže je jeho příprava trochu lehčí. Rozhodně si ale na hladké konzistenci dejte záležet!

Kynutí

Velkou mísu vymažeme olivovým olejem, do kterého vložíme bochánek těsta. Jeho povrch jemně zasypeme moukou a přikryjeme potravinářskou fólií. Takto připravené těsto necháme v lednici odpočívat cca 12 hodin. Můžeme i více.

Nakynuté těsto
Nakynuté těsto.

Druhý den vytáhneme těsto z lednice. Připravíme si podložku, kterou bohatě pomoučíme, a těsto na ni vyklopíme. Z vymazané mísy jde odlepit poměrně hezky.

Bochánek těsta pořádně prohněteme a rozdělíme na 3 stejné díly. Z nich budeme tvarovat bagety.

Na vedlejší podložku rozprostřeme velkou čistou utěrku nebo kus látky. Tu bohatě pomoučíme a vrátíme se zpátky k těstu.

Každý kousek ještě prohněteme a válečkem nebo rukou u něj roztáhneme úzký obdélník. Jednu stranu přejeme cca do třetiny a druhou stranou překryjeme jako když vytváříme štrůdl. Z těsta nám tudíž vznikne úzký váleček, kterému už můžeme říkat „bageta“ 🙂

Bagetu tedy přeneseme na pomoučenou látku, kterou kolem ní shrneme tak, aby vytvořila bariéru a oddělila těsto od další bagety.

Postup přípravy bagety
Podrobný postup přípravy

Jakmile máme všechny bagety vytvarované, přichází čas na kynutí. V teplé místnosti nám postačí půl až 3/4 hodiny. Pokud máme doma chladněji, klidně jim nechejme hodinu a více.

Bagety přeneseme na plech na pečicí papír a dáme jim ještě 15 minut, než se nám rozehřeje trouba. Její teplotu musíme dostat na 230 °C, aby bylo pečivo křupavé. Těsně před pečením bagetky podélně rozřízneme.

Bagetky upečené dokřupava
Bagetky upečené dokřupava

Pečivo hlídáme, protože teplota je vysoká. K upečení by nám ale mělo stačit 15 minut, abychom dosahli těch správných francouzských baget!

Podáváme se vším, co máme rádi, ale pamatujte, že nejlepší je křupavá dobrota za tepla!

Kousek čerstvé bagety s máslem
Čerstvá bageta s máslem

Bon Apetit přeje

Vaše Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *