Slaný koláč Quiche

Slaný koláč Quiche

Leden pokračuje a sním i pečení podle slaných a hlavně francouzských receptů! Dalším z mých oblíbených je slaný koláč Quiche, který zasytí a svou pestrou škálou chutí a barev uspokojí jazyk i oko 🙂

Quichů je nepřeberné množství. Můžete si vybrat masovou i zeleninovou variantu… anebo je prostě smíchat dohromady 🙂

. . .

Co na tom koláči vlastně je?

Slaný koláč mám ráda, protože patří mezi jídla „na malý hlad“, která nám mohou pozměnit klasický svačinový jídelníček. Určitě je dobré jím občas nahradit stereotypní obložený chleba nebo rohlík. Můžete si jej navíc vzít jako dopolední nebo odpolední přesnídávku do práce, a vychutnat jej i za studena. Se skleničkou dobrého červeného vína a salátovou oblohou z něj však během chviličky vytvoříte lehkou slavnostní večeři!

. . .

Jaký bude ten váš?

Jak jsem již zmiňovala, varianty koláčů se snad nedají spočítat. Obecně se dá říct, že po vzoru Pejska a Kočičky do koláče můžete zamíchat všechno, co máte rádi. Samozřejmě za použití zdravého rozumu! 🙂

Kuchyňská cibule
Kuchyňská cibule

Já zde uvádím svůj nejoblíbenější Cibulový quiche se sýrem a slaninou, varianty na další koláče si ale můžete lehce doladit sami. Při sestavování receptu musíte ale dodržovat několik DŮLEŽITÝCH ZÁSAD:

  1. Těsto na quiche je pokaždé stejné. Tvoří jej dva díly mouky a jeden díl másla plus pár lžic vlažné vody, aby se těsto dobře propojilo.
  2. Cibule orestovaná na másle a olivovém oleji tvoří absolutní základ náplně. Pokud chcete Quiche cibulový, přidáte jí více, u ostatních variant nezapomeňte vždy alespoň na jednu!
  3. Smetana je důležitá pro zředění náplně, která by měla mít konzistenci husté omáčky. Některé kuchařky uvádějí smetanu na vaření, já ale nedám dopustit na smetanu zakysanou, která působí chuťově výrazněji díky své mírně kyselosti.
  4. Vajíčka nikdy nesmíte zapomenout přimíchat do náplně. V množství surovin fungují jako pojivo, které všechno sváže dohromady. Díky nim zároveň náplň při pečení dostatečně zatuhne. Pokud navíc použijete vajíčka domácí nebo z volného chovu, koláč bude nádherně žlutý!
  5. Sýr. I když název vašeho Quiche nezahrnuje termín „syrový“, vždy je dobré koláč posypat sýrem alespoň na povrchu, aby náplň krásně zezlátla a byla křupavá. Nezapomeňte na to!
  6. Bylinky dodají koláči svěží nádech a ve spojení sýra a smetany vytvoří tu pravou chuť francouzského venkova! Použít můžete zejména tymián, rozmarýn, šalvěj… a třeba i trochu bazalky.*
Odborná literatura o bazalce
Co praví o bazalce odborná literatura 🙂

*O bazalce Francouzi vedou vleklé spory, zda je typickou součástí jejich kuchyně. Polovina z nich se přiklání k názoru, že tato bylinka je výhradně italská a neměla by na francouzských talířích co dělat. Druhá část si naopak nedokáže např. Ratatouille bez bazalky představit!

. . .

Co všechno máte rádi…

Pro inspiraci do Quiche můžete opéct a přidat i plátky žampionů, rajčata, šunku nebo orestované kuřecí maso. Ochutnávala jsem i Quiche s klobásou a zelím a v jižní Francii v náplni nechyběly ani černé olivy!

Já se v budoucnu určitě chystám i na menší experimenty jako je hruška s modrým sýrem nebo Quiche s roqefourtem a ořechy!

Těsto na Quiche by mělo být určitě domácí. Pokud ale spěcháte, dá se práce urychlit tím, že koupíte rozválené těsto listové. Konzistenčně a chuťově bude Quiche sice trochu jiný, určitě jej však nepokazíte. Rozhodně bych se ale vyhnula kynutým těstům na pizzu!

Francouzský quiche
Quiche plný lásky

Recept na Cibulový quiche se sýrem a slaninou

Ingredience

Korpus

  • 280 g hladké pšeničné mouky
  • 140 g změklého másla (v tomto případě může být i Hera)
  • 8 lžic vlažné vody
  • špetka soli

Náplň

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 velké cibule
  • 1 lžíce domácího koncentrátu bujónu nebo 1/2 kostičky kupovaného
  • 1 lžička tymiánu
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 vejce
  • trocha pepře
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra podle chuti (já tentokráte použila jemnou vysokoprocentní Goudu)
Quiche se salátem

Postup přípravy receptu

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Do velké mísy nasypeme mouku, smícháme se solí, přidáme změklé máslo a rukama vypracujeme sypkou drobenku. Přidáme vlažnou vodu, aby se nám suroviny spojily do konzistence nelepivého těsta. Pokud jste to s vodou trochu přehnali, přidejte ještě trochu mouky a neplecha by měla být zažehnána 🙂

Na podložku si připravíme pečicí papír, na který dokulata rozválíme těsto. Tvar by měl simulovat zapékací misku nebo formu, ve které budeme koláč péct. Těsto by mělo být rozválené o cca 2 cm víc, než je průměr formy, aby nám ho zbylo dost na vypečené okraje 😉

Rozválené kolo i s pečicím papírem přeneseme do formy a vidličkou jej hustě propícháme, aby se při pečení moc nenafouklo. Pokud máte doma pečicí fazole, určitě přichází jejich pravá chvíle!

Příprava těsta na quiche
Příprava těsta
Vytvarovaný korpus
Vytvarovaný korpus

Těsto pečeme do jeho mírného zrůžovění cca 15 minut. Mezitím se můžeme vrhnout na náplň.

Ve větší silnostěnné pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Na něm orestujeme cibulku a po chvíli přihodíme i slaninu. Přidáme bujón, bylinky, promícháme a odstavíme z plamene.

V misce prošleháme vajíčka se smetanou a přidáme k opečené cibulce. Zasypeme polovinou sýra, opepříme, promícháme a naneseme na předpečený korpus.

Nakonec ještě všechno posypeme zbylým sýrem a dáme znovu do trouby.

Péct budeme opět při 180 °C asi 25 minut, dokud se vajíčka nepropečou a sýr krásně nezezlátne 🙂

Servírovat můžeme hned po upečení, ale koláč je dobrý i na svačinku „za studena“ v pokojové teplotě.

Ukázka servírování
Můj malý oběd

Dobrou francouzskou chuť vám přeje vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *