Mám ráda Skotsko a mám ráda čedar. Báječné na tom je, že tyhle dvě věci se navzájem nevylučují – ba naopak – když je spojíte k sobě, může Vám vzniknout moc dobrá věc. Jako jsou například skotské sušenky plné voňavého čedaru!
K vytvoření receptu mě inspirovaly parmazánové keksy, které jsem si kdysi dopřávala s hrníčkem svařeného vína za chladných podzimních večerů v centru Prahy. A jsem si jistá, že to byla právě moje hřejivá skotská šála, která mě inspirovala k vytvoření něčeho podobného s trochou štiplavého severního nádechu 😉
Čedarové sušenky jsou kromě sýrové chuti výrazné svým bohatým podílem čerstvého másla a také sušeným rozmarýnem, který krásně podtrhne jejich výraznou chuť. Při svém posledním pečení jsem je doplnila plátky loupaných mandlí, které jednotlivé kousky dozdobí a sušenky obohatí o mírně nasládlou složku. Celkový chuťový dojem je tak jemnější.
Rozmarýn při slaném pečení ráda používám pro jeho nezaměnitelnou vůni a svěží chuť. Jinak se tato bylinka doporučuje pro osoby trpící nízkým tlakem, také napomáhá lepšímu trávení… no a samozřejmě přispívá k dobré náladě. Takže se ho v přiměřeném množství vůbec nemusíte bát! 😉
Před pečením sušenek je dobré pracovat se surovinami v pokojové teplotě, máslo i sýr se tak lépe propojí. No a také bychom měli mít na paměti, že pokud pečeme sušenky se sýrem, nikdy je nesmíme přepéct – spečený sýr velice rád hořkne, což sušenkám na chuti moc nepřidá.
. . .
Recept
Ingredience
- 125 g másla pokojové teploty (já vyzkoušela měkké máslo z pasterované smetany)
- 125 g zralého čedaru
- 182 g mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- trocha pepře (může i nemusí být)
- 2 lžíce vlažné vody
- 2 hrsti plátkových mandlí
- vajíčko na potření
Pracovní postup
Sýr nastrouháme na jemném struhadle, máslo nakrájíme na kostičky. Mouku smícháme se solí, rozmarýnem a pepřem. Společně se sýrem, máslem a vodou vymícháme sušenkové těsto. Pracovat můžeme buď rukama nebo si přizveme na pomoc kuchyňského robota na program křehkého těsta.
Jakmile máme těsto propracované, máme dvě možnosti, jak s ním naložíme. Tak jako v předchozím receptu na sušenky můžeme vypracovat váleček, který dáme do lednice uležet a poté těsto krájíme na plátky.
Já jsem pro tentokrát zvolila tvar placatých kopečků, kterých docílíme pomocí malých kuliček. Ty na plechu postupně umačkáme. Můžeme použít i vidličku, která na těstě nechá hezké vzory 😉
Pokud sušenky na závěr chceme posypat mandlemi, je dobré je potřít rozšlehaným vajíčkem, které nám mandle hezky udrží.
Sušenky pečeme na plechu s pečicím papírem v troubě vyhřáté na 180 °C dokud okraje mírně nezrůžoví. Ještě v troubě i bezprostředně po vytažení můžou být sušenky měkké, ale nebojte, při postupném ochlazení mírně ztvrdnou a „zesušenkovatí“ 🙂
Sušenky jsou moc dobré zejména na večerní křupání. No a pokud k nim přidáte skleničku něčeho dobrého – samozřejmě skotského, je úspěch hezkého večera zaručený 🙂
Dobrou skotskou chuť Vám přeje Vaše
Pekařinka