Chlebové koláče

Chlebové koláče

Sladkost stranou, přichází masový čas!

Nevím, jestli bývá stálým pravidlem, že jara jsou plná oslav, ale nynější jaro rozhodně takové je. Vzhledem k uplynulým velikonočním svátkům a dalším mnoha slavnostem jsem se jako Pekařinka nezastavila v pečení různých dezertů a všemožných sladkých buchtiček. Právě proto jsem se (přeslazená až po uši) rozhodla sáhnout do svých starších zásob a vytáhnout na světlo kuchyně něco dobrého, tentokrát slaného.

Koláče z chlebového těsta nejsou nijak složité, ale chuťově určitě splní požadavky všech masožroutů a především milovníků tradiční české kuchyně. Jejich základem je dobré chlebové těsto – právě to, ze kterého jsme pekli první chlebík. No a z hlediska náplně jsem zvolila dvě varianty, ze kterých si můžete buď vybrat, anebo prostě vymyslíte něco nového, co by sedělo podle vaší chuti 😉

I když se na první pohled zdá záplava škvarků a špekové slaniny docela těžká, v kombinaci s chlebovým základem tvoří večeři nebo svačinu bez potřeby něco doplňovat, takže už jenom krájíte a podáváte. Pokud navíc zvolíte stejný tvar koláče jako já, který je už v podstatě předkrájený, stačí už jen, abyste svolali hladovou rodinu ke stolu 🙂

Zapečený chlebový koláč s rozmarýnem a ovčím sýrem
Varianta se zapečeným ovčím sýrem a rozmarýnem

. . .

Jak se připravit na ten správný koláč?

Pečení chlebových koláčů je sice hodně jednoduché, jen zabere víc času z důvodu kynutí jak těsta, tak i koláče na plechu, takže byste si na ně měli cca dvě hodinky vyhradit. Výsledek však stojí za to, no a pokud koláče nesprášíte hned z plechu, v ledničce nebo v komoře vám bez problémů vydrží i tři dny.

V receptu jsem mouku použila žitnou a pšeničnou a ohledně tuku nedám dopustit na domácí sádlo, které má v tomto případě nezaměnitelnou funkci.

Pokud jste však vegetariáni anebo jen prostě nemáte chuť na masovou bombu, určitě můžete vyzkoušet nahradit maso za černé nebo zelené olivy… a samozřejmě jako tuk použít dobrý olivový olej. Pak stačí jen trocha italských bylinek a nádhera je na talíři!

Uvedený recept je na dva velké koláče. Pokud vám bude stačit jen koláč jeden, anebo se rozhodnete pečivo nejdříve ozkoušet, raději se vrhněte do receptu pouze s poloviční dávkou, těsta bude dostatek i tak 😉

Hrnec plný sádla
Čerstvě upečený chlebový koláč se škvarky
Čerstvě upečený chlebový koláč se škvarky

Recept

Ingredience

těsto

  • 1 kostka droždí (42 g)
  • ½ hrníčku mléka
  • 1 lžička medu
  • 3 hrníčky hladké žitné mouky
  • 2 hrníčky hladké pšeničné mouky
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 hrníčky vlažné vody
  • 4 kávové lžičky octa

náplň

  • 2 malé cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 3 hrsti domácích škvarků nakrájených na kostičky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g dobré slaniny nakrájené na špalíčky

Na potření

  • 2 lžíce rozpuštěného sádla

Postup přípravy

Ještě než si připravíme samotný kvásek na těsto, je dobré si udělat základ na škvarkový koláč, aby nám teplá náplň stihla trochu vychladnout.

Cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme společně se škvarky na lžičce sádla. Dobré je použít nepřilnavou pánev a škvarky příliš nepřepékat, aby se nám nevyškvařily ještě více 🙂 Necháme odstát stranou.

Slaninu nakrájíme na podlouhlé špalíčky a ty obalíme v rozmačkaném česneku, aby se krásně navoněla.

Do teplého mléka rozdrobíme droždí, které rozmícháme se lžičkou medu, zasypeme trochou mouky a necháme na teplém místě vzejít.

Všechny sypké suroviny na těsto: oba druhy mouky, sůl a kmín pořádně promícháme. Pokud chceme mít koláče ještě měkčí, je dobré mouku před mícháním prosít. Tuto směs rozdělíme do dvou větších misek. Do nich pak půl napůl podělíme ocet a vodu a rozdělíme kvásek.

Těsto v misce na variantu se slaninou můžeme rovnou začít míchat, protože slaninu je lepší pokládat až navrch. U škvarkového koláče je dobré kostičky škvarků zamíchat přímo do těsta a navrch si nechat jen trochu na ozdobení, aby koláč hezky vypadal.

Po vypracování obou těst necháme misky na teplém místě odpočinout, aby těsto hezky vykynulo. Jakmile máme hotovo, prohněteme oba bochánky na podložce a vytvoříme buď dvě velké kola (tak, jako mám já) nebo je můžete rozválet do obdélníku přímo na plech.

Chlebový základ je dobré si předem předkrájet do porcí, v jakých jej chceme servírovat, lépe se nám s teplým koláčem manipuluje 😉 Oba koláče rovnou potřeme lžícemi sádla a poklademe masovými ingrediencemi. Na plechu bychom je potom měli nechat minimálně půl hodiny kynout.

Následně roztopíme troubu na 180 °C a až je dostatečně vyhřátá, koláče v ní necháme péct dozlatova.

Krájíme ještě teplé a vychutnáváme nejlépe s domácím pivem 😉

Dobrou chuť vám přeje

masožroutka Pekařinka

2 Replies to “Chlebové koláče

  1. Určitě chlebový koláč zkusím, je to výborný nápad a inspirace. Pro masožravce
    velká pochoutka a nová dobrota, která stojí za to vyzkoušet, díky za
    recept novinku.

    1. Děkuji 🙂 Vím, že přesně takové „mlsání“ masožravci potřebují! Ať chutná! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *