Paleo koláčky

Paleo strava

Když jsem poprvé uslyšela o Paleo stravě, byla jsem natolik zaujatá, že jsem se o ní chtěla dozvědět co nejvíc. I když jsem se po zběžném prostudování usnesla, že patrně nejsem vhodný kandidát na to, abych se zařadila mezi ortodoxní vytrvalce (kterým tímto samozřejmě vzdávám velký hold), rozhodně jsem se cítila na to, abych přijala výzvu a vyzkoušela nějaký nový recept v rámci Pekařinky.

Paleo strava je suprová v tom, že všechno, co z ní jíte, je dobré. Samozřejmě tak jako u každé „diety“ se názory různých odborníků mění. Já se snažím držet hlavně svého osobního instinktu a toho, co cítím, že je dobré pro mě.

Paleo dezerty

S pečením dezertů je to tedy trochu těžší, protože klasická buchta z mouky a cukru je prostě nemožná. Neznamená to však, že byste si jako paleo konzumenti měli odpustit nějaký ten sladký hřích 😉 Jen prostě nečekejte nedělní koláč na plechu a spíše se těšte na novou chuť a malinko jinou konzistenci pečiva.

Kde začít s pečením?

Když jsem čerpala inspiraci k tomu, co bych mohla upéct a co by se hlavně dalo upéct, orientovala jsem se především na zahraniční weby. Některé totiž moc hezky popisují a vysvětlují postup pečení a hlavně chování jednotlivých surovin, které lze v přípravě dezertů použít. V rámci Pekařinky jsem se však rozhodla nezatěžovat čtenáře nějakým podrobnějším studiem. Paleo dezert prostě beru jako výzvu, u které jsem se přesvědčila, že to prostě funguje a navíc chutná báječně! 🙂 Takže pokud byste rádi zkusili něco úplně nového a rozhodně originálního, nebojte se a pojďte do toho.

Ze spousty receptů jsem vybrala a upravila ten, u kterého se dala zkombinovat jednoduchost, dobrá dostupnost surovin a hlavně vám pečení dezertu nevycinká vaše měsíční úspory. Musíte totiž počítat, že za extra suroviny se musí zákonitě extra připlatit… ale to asi víte 😉 Paleo koláčky jsou však chuťově velice výrazné a pokud je uděláte v menším podání, k servírování opravdu stačí jen kousek a chuťové buňky budou uspokojeny 🙂

Paleo v nenáročné formě

Výroba dezertu je, jak už jsem zmínila, velice rychlá a jednoduchá a doba pečení je také hodně krátká, takže není třeba žádných velkých příprav ani trpělivosti. Prostě smícháte, naplníte formičky (já jsem použila malé silikonové formičky na muffiny) a chvilku pečete. A konzumovat můžete v podstatě hned, jakmile si uvaříte dobré černé kafe 😉

Základem výroby Paleo koláčků je kvalitní mandlové máslo nebo mandlový krém. Jakožto pravidelná návštěvnice prodejny DelMart jsem se nezklamala v mandlovém krému Meridian Smooth Almond Butter, který obsahuje opravdu jen rozmělněné mandle a chuťově je výborný jak namazaný na pečivu, tak i k přípravě různých dezertů.

Z čokolády na dochucení jsem se držela té 100% z řady Chocolat Stella, která zaručuje výbornou chuť i švýcarskou kvalitu. Použít samozřejmě můžete jakoukoliv co nejméně (nejlépe vůbec) přislazovanou čokoládu.

Vzhledem k tomu, že máslo jsem použila celé, rozhodla jsem se sestavit recept „skleničkový“, kdy další suroviny nemusíte vážit, ale orientujete pouze podle použité skleničky. Pokud si tedy pořídíte máslo větší, míra ostatních ingrediencí se vám podle skleničky automaticky navýší, no a ve lžičkách jen o malinko přidáte 😉 Navíc je tento dezert „jednomiskový“, takže opravdu moc velký nepořádek v kuchyni neuděláte a přesto bude efekt báječný!

Recept

Ingredience

  • 1 sklenička mandlového másla
  • 1/2 skleničky javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nejlépe bez přidaného cukru)
  • 2 střední vajíčka
  • 1/3 skleničky kakaového prášku v dobré kvalitě
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli (může být i o malinko méně)
  • dvě hrsti plátkových mandlí
  • hrst čokoládových kousků (nejlépe čokoláda se 100% podílem kakaa)

Postup přípravy

Tak jako u všech rychlých receptů můžeme začít rovnou předehřáním trouby na 180 °C.

Do větší misky vyklopíme mandlové máslo, sirup, extrakt, vajíčka, kakao, sodu a sůl a ručním šlehačem na nejnižší obrátky pořádně rozmícháme. Hmota určitě nemusí být našlehaná, jen se ze začátku kvůli mandlovému máslu trochu patlá, takže nám ruční šlehač ušetří trochu dřiny, když jím zprvu hmotu trochu povolíme. Na závěr vmícháme mandle s čokoládou a jakmile je všechno řádně spojeno, můžeme těstem plnit muffinové košíčky nebo koláčky jen tak navrstvit na pečící papír. Nebudou sice držet svůj tvar tak hezky jako ve formičkách, ale na jejich chuti se nic měnit nebude 😉

Koláčky můžeme ještě trochu ozdobit plátky mandlí a pak už jen dáme do trouby cca na 8 – 10 minut. tato doba pečení jim bohatě stačí.

Po vytažení z trouby je necháme ještě dalších deset minut chladit a pak vyjmeme z formiček a můžeme servírovat. Koláčky jsou hodně kakaové a ne moc sladké, takže šálek hořké paleo kávy je tím pravým doplňkem!

Dobrou 3 miliony starou chuť Vám přeje Vaše
Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *