Mártyho keksy

Mártyho keksy

Maminky v kuchyni

Pokud máte děti, určitě víte, že čas, který jste dříve mohli trávit u plotny, se najednou vytratil z kuchyně a rozprostřel se někde mezi boxy s dětskými hračkami, sušákem na prádlo a krmící židličkou. Přesto však každá maminka ráda potěší svého malého strávníčka něčím dobrým, vlastnoručně upečeným. Nehledě na to, že pokud je vaše ratolest už větší, určitě se do společné práce v kuchyni ráda zapojí.

Vzhledem k tomu, že to moje malé štěstí je pořád ještě hodně malé, zůstávám na úrovni samostatné přípravy a společně se pouštíme až do výsledné konzumace. Navíc jsem pochoutku pro něj nastavila tak, aby byl schopný sám z misky odebírat a krmit sebe, mě, plyšového medvěda… a ješte kousek zbyl i na rozšlapání po podlaze.

. . .

Bezpečné mlsání

Recept na Mártyho keksy obsahuje v podstatě jen ty základní suroviny, které má každá maminka doma a které si může i trochu upravit. Přidat nebo ubrat cukr nebo jej nahradit jiným sladidlem, změnit druh mouky na ten zdravější… popř. keksíky namočit v čokoládě nebo polít polevou. Možností je opravdu spousta!

Další výhodou Mártyho keksů je, že nejsou moc mastné, takže se nepatlají a můžete si je vzít kamkoli na výlet, i když třeba děti vůbec nemáte. Krásně se hodí k čaji i kávě a v uzavřené sklenici vydrží i několik týdnů, takže můžete odebrat a chroupat, kdykoli půjdete kolem 🙂

. . .

Tak, jak máme rádi

Při pečení jsem část hladké mouky automaticky nahradila moukou celozrnnou, ale do surovin uvádím recept na úplně základní verzi, takže si jej můžete obměnit dle libosti a hlavně chutí vašich malých uličníků!

Příprava Mártyho keksů není vůbec náročná, jen vyžaduje malinko víc času při míchání surovin. Hotové těsto by také mělo odpočívat nějakou tu hodinku v lednici, takže pokud se rozhodnete do keksů pustit, určitě je udělejte z celé dávky nebo rovnou množství surovin zdvojnásobte, abyste měli dostatečnou zásobu. Keksy totiž velice rády mizí přímo z plechu 😉

. . .

Recept

Ingredience

  • 130 g másla nebo Hery
  • 120 g mletého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vajíčka
  • 380 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • trocha citronové kůry

Postup přípravy

Mouku prosejeme, smícháme se solí, skořicí a citronovou kůrou. Zasypeme práškem do pečiva a promíchneme.

Do větší mísy dáme změklé máslo a společně s cukrem a vanilkovým extraktem šleháme ručním šlehačem minimálně 10 minut. Suroviny potřebují čas, aby dostatečně povolily, pořádně se prošlehaly a propojily. Jakmile vznikne hladká bílá hmota, můžeme přidat vajíčka a šleháme dál. Ze začátku se může těsto jevit trochu hrudkovatě, ale po dalších minutách šlehání se hmota zjemní.

Do nadýchané pěny můžeme pomalu přisypávat zbytek surovin, abychom vytvořili hladké těsto. Pokud máme kuchyňský robot, rovnou si vše můžeme nechat vymíchat bez práce.

Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici cca 2 hodiny odpočívat. Lépe se nám s ním bude pak pracovat.

Chvíli před tím, než se rozhodneme těsto z lednice vytáhnout si rozehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečícím papírem.

Těsto rozdělíme na poloviny, lépe se s ním bude pracovat. Z bochánku vyválíme větší plát, ze kterého vykrajujeme formičkou tvary, které se libí nám i našim dětem. Vál je dobré trochu pomoučit hladkou moukou, aby se těsto nepřilepovalo. Na plechu potom sušenky pečeme cca 15 minut dokud nejsou zlatavé a křupavé.

Po vychladnutí nasypeme do uzavíratelné nádoby a chroupeme, kdykoli nás honí mlsná 😉

Dobrou křupavou chuť přeje
Pekařinka a Márty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *