Cuketa, ostružiny a další dobroty
Zahrada mě doslova zahrnuje svými sladkými i kyselkavými plody. Rajčata se houpou na větvičkách, okurky vykukují zpod listů a mezi dlouhými šlahouny se parádí krásné černé ostružiny. Nu a protože by to nebylo léto, abych vás neobšťastnila nějakým tím receptem z cukety, rozhodla jsem se tyto krásné šťavnaté ostružinové plody zakomponovat do mé oblíbené cuketové bublaniny. Recept je rychlý, jednoduchý a korpus nádherně vláčný. Navíc je hrníčkový, takže jej zvládnete i na chatě, kde třeba nemáte kuchyňskou váhu ;-).
. . .
Vláčná cuketová bublanina
Je tu další bublanina – já vím 😀 Ale pokud mám zahrádku plnou ovoce a snídaně nebo svačinka volá, je bublanina tou nejjednodušší variantou na zpracování ovocného moučníku. Krom toho z cukety peču velice ráda, protože korpusu dodává krásnou vláčnost a poddajnost, co se chuti týče. Může být naslano, nasladko… prostě tak, že si ji přizpůsobíte k obrazu svému.
Loni jsem sdílela koláč Cuketový clafoutis s borůvkami, který jsem navzdory jeho „nóbl“ názvu přivezla z českého Posázaví 🙂 Byl vynikající. Dnes budou suroviny malinko podobné, avšak struktura koláče bude nadýchanější a samozřejmě bublaninovitější 😉
. . .
Ostružiny v koláči
I přesto, že u nás není člen rodiny, který by ostružiny nemiloval, vždy jich i po ozobání keře zbude spousta. Jsem zato ráda, protože ostružiny jsou obrovským zdrojem vitamínů. Můžeme v nich najít Céčko, Béčko a dokonce i Káčko :-). O minerálech ani nemluvě! Zároveň obsahují spoustu antioxidačních a protizánětlivých látek. No a prý zpomalují i stárnutí buněk… takže jdeme na to! 😉
Pokud zrovna ostružiny nemáte, samozřejmě můžete použít i jiné kyselejší ovoce. Skvělé jsou maliny, borůvky anebo třeba rybíz!
. . .
Recept
Recept vychází na jeden menší plech (podle toho, jak moc chcete bublaninu vysokou).
- 1 a 1/2 hrníčku ostružin (nebo jiného kyselkavého ovoce)
- 1 hrníček hladké mouky
- 1 hrníček polohrubé mouky
- trocha soli
- 1 kypřící prášek
- 3/4 lžičky mleté skořice
- 1 hrníček krystalového cukru
- 2 celá vejce
- 1 a 1/2 hrníčku oloupané a najemno nastrouhané cukety
- 1/2 hrnku oleje
- 1/4 hrníčku mléka (klidně i méně, pak přidejte)
- trocha oleje a strouhanky na vymazání a vysypání pekáčku
- mletý cukr na posypání hotového moučníku
Postup přípravy receptu
Ostružiny propláchneme vodou a necháme pořádně oschnout.
Menší plech nebo pekáček vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Můžeme použít i pečicí papír, ale vzhledem k tomu, že je náš korpus docela vlhký, musíme počítat, že se k papíru bude trochu lepit.
Oba druhy mouky smícháme se solí, kypřícím práškem a skořicí.
Přidáme vajíčka, nastrouhanou cuketu, olej a podle potřeby i mléko, aby byla hmota podobná klasickému těstu na bublaninu (dá se rozlít, ale úplně neteče).
Pokud jste měli cuketu hodně šťavnatou, mléko přilévat nemusíte vůbec.
Těsto pořádně promícháme (netřeme ani nešleháme) a rovnoměrně rozprostřeme do připraveného pekáčku.
Následně poklademe čerstvými ostružinami.
Pokud jsou ostružiny čerstvé a krásně pevné, určitě se nám na dno nepropadnou, takže je nemusíme obalovat v mouce.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C cca 40 minut. Povrch musí být hodně zlatavý a klidně se nebojte ke konci pečení troubu přepnout pouze na spodní ohřev, aby byl koláč propečený i zespod. U vlhkých těst může často hrozit nedopečení ve středu plechu, a tak se nebojte použít testovací špejli! 🙂
Po upečení necháme vychladnout a pocukrujeme. Ostružiny jsou většinou kyselejší, takže se sladkosti navrch nemusíte bát! 🙂
Dobrou letní chuť přeje
Pekařinka