Piškotová bublaninka s rybízem

Rybízová bublanina

Rybízová sezóna

Hurá, rybíz je tu! Červený, bílý, růžový… se všemi svými krásnými odstíny, vůněmi a především chutěmi. O to více člověka mrzí, že čerstvou krásu rybízu si užije jen pár dní v roce a dál se musí spokojit se zavařeninou nebo kuličkami sušenými, popř. mraženými. Já si čerstvý rybíz užívám v jogurtu, ve zmrzlině, na palačinkách a nejvíce samozřejmě v nějakém dobrém koláči nebo buchtě! Ta dnešní bude lehká, piškotová s červeným rybízem 🙂

Rybízové buchty a koláče

V minulých létech jsem vám představovala recepty podle svých milovaných babiček – koláč s rybízovým sněhem a kynutý rybízový táč. Nu a aby byla rodina kompletní, dnes vás seznámím s receptem od mojí maminky, který je přesně takový, jaký po zdlouhavém školním roce potřebuji: rychlý, jednoduchý a krásně lehoučký!

Díky tomu, že dezert neobsahuje žádné mléčné produkty, je vhodný i jako součást bezlaktózové diety.

Lehký dezert

Lehkým dezertem v případě piškotové bublaninky s ovocem myslím lehkost přímo dvojitou. Koláč je totiž lehký jak na přípravu, tak i do žaludku, což se nám k letním dnům určitě hodí 🙂

Korpus je tvořen z klasické bublaniny na bázi piškotového těsta obohaceného trochou vanilky. Červený rybíz tak ve sladké peřince působí krásně kontrastně a to nejen chuťově, ale i barevně.

Recept

Recept je koncipován na menší plech (cca 32 X 22cm vnitřní šířky) nebo velkou koláčovou formu. Já raději používám plech, aby se bublanina dala nakrájet na typické kostky.

Ingredience

  • 4 hrsti červeného rybízu
  • 4 bílky
  • trocha soli
  • 120 g cukru krupice
  • 4 žloutky
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • trocha vanilkového extraktu
  • moučkový cukr na posypání (může a nemusí být)

Postup přípravy receptu

Rybíz omyjeme a necháme pořádně osušit, aby bublanina neobsahovala zbytečnou vodu.

Bílky s trochou soli šleháme, aby postupně vznikal sníh, přičemž pomalu zašleháváme krupicový cukr. Můžeme použít šlehač ruční nebo robotický s metličkami.

Následně otáčky mírně snížíme a po jednom zašleháváme žloutky.

Robot nebo šlehač vypneme a odstavíme.

Mouku s práškem do pečiva promícháme a postupně pomalu nejlépe kuchyňskou stěrkou přimícháváme do těsta.

Nakonec vmícháme vanilkový extrakt.

Troubu rozehřejeme na 180 °C a menší plech nebo velkou koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.

Těsto na plech krásně a rovnoměrně rozprostřeme a na něj naskládáme zrníčka červeného rybízu tak, aby nám vznikla typická bublanina.

Pečeme při 180 °C cca 40 minut, dokud není povrch narůžovělý až zlatavý.

Necháme vychladnout a krájíme na malé kostky. Můžeme posypat moučkovým cukrem, aby dezert vypadal jako od babičky 🙂

Dobrou letní chuť přeje Vaše

Pekařinka

Rybízová bublanina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *