Koláč s rybízovým sněhem

Koláč s rybízovým sněhem

Prázdninové chutě

Nic člověka nevrátí zpátky do dětství tak intenzivně, jako je prázdninová návštěva u babičky 🙂 S ní jsou samozřejmě spojeny všemožné příjemné bonusy v podobě sladkého nic nedělání, užívání si horkého sluníčka, studeného rybníka… a vychutnávání něčeho moc dobrého na talíři. Zvlášť, když nám přistane přímo pod nosem 🙂 Já mám tyhle chvilky spojené s jedním z mých nejoblíbenějších dezertů – Koláčem s rybízovým sněhem.

Letní idylka s rybízovým koláčem
Letní idylka s rybízovým koláčem

. . .

Šťavnatý rybíz

Letošní léto přineslo spoustu šťavnatého rybízu, který by bylo hřích nechat jen tak opadat. Takže co jsme nestihli sníst nebo nezvládli zavařit, zamíchali jsme do báječného rybízového koláče.

Jeho příprava není vůbec složitá, jen pečení je o trochu delší, než by se nám mohlo líbit, protože je velice těžké odolat 😉 Už při přípravě totiž krásně voní rybízem, cukrem a rozpuštěným máslem.

Rybízový koláč jako od babičky
Rybízový koláč jako od babičky

. . .

Recept

Ingredince

těsto

  • 125 g másla nebo Hery
  • 140 g mouky
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce mléka

sníh

  • 3 bílky
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 hrsti rybízu
Čerstvý rybíz ze zahrádky
Čerstvý rybíz ze zahrádky
Lehký rybízový sníh na předpečeném korpusu
Lehký rybízový sníh na předpečeném korpusu

Postup přípravy

Těsto

Na přípravu rybízového koláče je potřeba, abychom pracovali se všemi surovinami v pokojové teplotě. Změklé máslo nakrájíme na kostičky, zasypeme moukou, přidáme žloutek a mléko a vypracujeme hladké těsto. Necháme uležet alespoň na dvě hodiny v lednici.

Po dvou hodinách můžeme rozehřát troubu na 180 °C a těsto vytáhnout z ledničky. Ačkoli je klasifikováno jako „křehké koláčové“, pracuje se s nimi poměrně dobře a nedrolí se. Takže pomocí válečku posypaného moukou vytvoříme korpus tak, aby nám hezky seděl do formy i s okraji.

Tento koláčový základ důkladně propícháme vidličkou, aby se těsto moc nenafouklo, a dáme péct do vyhřáté trouby, dokud povrch nezrůžoví. Trvá to odhadem 20 minut 🙂

Ke konci doby pečení si můžeme připravit bílkový sníh, který ušleháme ve vodní lázni nad parou.

Sníh

Na sporák tedy připravíme hrnec s vodou, pokrývající dno do výšky zhruba 3 cm, a přivedeme k varu. Poté snížíme výkon sporáku na co nejmenší, aby se teplota vody jen udržovala. Na hrnec postavíme velkou plechovou mísu (nebo menší hrnec) tak, aby byla stabilní, ale její dno se nedotýkalo hladiny. Do vaječných bílků přisypeme cukr a ručním šlehačem vytvoříme hustou pěnu. Odstavíme ze sporáku a přímo do teplého sněhu opatrně vmícháme kyselý rybíz.

Bílkový sníh s rybízem
Bílkový sníh s rybízem

Pokud chceme docílit mírně růžového tónu, můžeme pár kuliček rybízu rozdrtit – šťáva sníh krásně obarví a růžová barva se udrží i po upečení.

Jakmile vytáhneme z trouby korpus, ihned rovnoměrně naneseme sníh a vrátíme rovnou do trouby. Její výkon však snížíme na cca 100 °C a dále jen „sušíme“, aby byl sníh křupavý jako u pusinek. Koláč se takto může dopékat i více, než hodinu.

Po upečení koláč necháme vychladnout a krájíme k odpolednímu čaji. Servírujeme pouze s dezertní vidličkou – nic víc k sobě nepotřebuje 😉

Naservírovaný koláč

Dobrou prázdninovou chuť přeje

Vaše Pekařinka

3 Replies to “Koláč s rybízovým sněhem

  1. Ahoj Hani, zrovna nedávno tady v Sobotíně byl Tvůj taťka a já koláč upekla. Potěšilo mě, že jsem ho našla teď tady. Je opravdu skvělý. A víš, jak docílit růžového sněhu v zimě? Vyndáš rybíz z mrazáku ;o)
    Měj se sedmikrásně. J.K.

    1. To jsem ráda! 🙂 Rybízový koláč je topka v zimě i v létě! Mějte se krásně a hezky pečte! 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *