Jablečný perník se skořicovou polevou

Jablečný perník se skořicovou polevou

Perník na plech

Jednou z našich nejoblíbenějších snídaňových buchet je právě perník na plech. Už kvůli tomu, že naše děti chuť perníku prostě zbožňují. Když se k nim přidá ještě trocha kakaa a nějaká ta poleva, je na rodinnou pohodu doslova zaděláno. Pro mě tento dezert přináší pohodu v podobě dvou špinavých misek a minima pekařské a cukrářské práce 🙂

Úplně základní recept na perník jsem vám představovala v příspěvku Lamí perník, který zvládne opravdu ale opravdu každý!

. . .

Jablíčka v perníku

A protože je náš dezert pojmenovaný jako Jablečný perník, je určitě jasné, že právě jablka budou představovat hlavní roli.

Do dezertu je přidávám z jednoho kulinářského a dvou čistě vypočítavých důvodů. Tím prvním je samozřejmě vláčnost, která jablka perníku dodávají. Buchta s nastrouhanými jablíčky totiž „nedusí“ a o poznání méně drobí. Druhým důvodem je nápad na zpracování jablíček, které máte doma delší dobu a nevíte si rady, co s nimi. No a třetí – prozíravý – je způsob, jak dostat ovoce do bříšek malých strávníků, kteří mají tendence se v jinak viditelně ovocných dezertech šťourat 🙂

. . .

Skořicová poleva

Chuť jablíček a skořice k sobě prostě patří, a tak jsem se namísto naší standardní citronové polevy rozhodla vyzkoušet polevu skořicovou. Je výborná! 🙂

. . .

Příprava jablečného perníku

Oproti zmiňovanému klasickému perníku je jablečný perník složitější jen o „námahu“, kterou musíte věnovat loupání a strouhání jablíček. Ale i tak jej budete mít hotový za chviličku!

Skořicový perník s jablky

Recept

Recept je koncipovaný na jeden menší plech.

Ingredience

Perník

  • cca 450 g jablek (po oloupání a nastrouhání 350 g)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 350 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička holandského kakaa
  • trocha soli
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • 220 – 250 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 250 g moučkového cukru
  • trocha vanilkového extraktu

Poleva

  • 100 g mletého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce horké vody (případně o kapku více)

Zdobení

  • sušená jablka
  • ořechy

Postup přípravy

Perník

Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle a zakápneme citronovou šťávou. Jejich hmotnost by neměla přesahovat 350 g.

Troubu rozehřejeme na 170 °C a plech buď vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.

Mouku smícháme s jedlou sodou, kořením, kakaem a trochou soli.

Ostatní „mokré“ ingredience i společně s cukrem smícháme.

Přidáme sypkou směs a nakonec i nastrouhaná jablka.

Těsto rovnoměrně rozprostřeme na připravený plech a vložíme do vyhřáté trouby. Při teplotě 170 °C pečeme cca 35 – 45 minut, dokud není perník propečený.

Poleva

Mletý cukr prosejeme, smícháme s mletou skořicí a postupně přidáváme horkou vodu, dokud nevznikne poleva v konzistenci řidší pasty.

Polevu rovnoměrně rozprostřeme na vychladlý perník a můžeme rovnou naporcovat, aby se při dalším krájení nelámala.

Případné lámavosti polevy se můžeme vyhnou tak, že vždy před krájením nůž namočíme v horké vodě.

Jablečný perník se skořicovou polevou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *