Čokoládovo-ovesné kuličky s jahodami

Čokoládovo-ovesné kuličky s jahodami

Čokoládovo-ovesné kuličky

Nebudu vám lhát. Ovesným kuličkám jsem propadla. Nejen protože miluju oves a čokoládu, zároveň nedám dopustit na spojení sladkokyselých chutí. A to jak v klasických jídlech, tak i v dezertech. Čokoládovo-ovesné kuličky s jahodami jsou tak pro mě ideálním pamlskem nejen na Vánoce. A vůbec mi nevadí, že nejsou pečené (a tak trochu doufám, že mi to odpustí i Pekařinka 😉 )

Kuličky s mrazem sušenými jahodami
Talíř plný kuliček – jen se do nich pustit!

. . .

Pečení v tandemu

Protože je stále krásný adventní čas, jsem ráda, že u sebe můžu vítat své přátele. A ti nejlepší vždy přichází s něčím dobrým k jídlu či k pití a hlavně s novým receptem! Tento víkend ke mně nacupitala moje báječná přítelkyně Bonnie, se kterou jsme vás o minulém adventu pohostily Perníkovým dortem, pamatujete? 🙂 U letošního dezertu jsme se oproti minulému roku tolik nezapotily, a tak jsme si mohly pečení i konzumaci užít v plné míře!

Bonnie servíruje
Bonnie servíruje

. . .

Nepečené cukroví

Nepečené cukroví mě baví. Jeho nevýhodou ale je, že jej musíte uchovávat v lednici a jeho trvanlivost není zdaleka tak dlouhá jako u cukroví pečeného. Naopak plusovými body bývá jeho krátká a snadná příprava, která nezabere více než pár minut 🙂 Nepečené cukroví zároveň vždy obsahuje velkou složku tuku, která nejenže oblaží chuťové buňky na dlouhou dobu, ale zároveň nám k vychutnání stačí opravdu jen pár kousků! 🙂

Výroba nepečeného cukroví
Příprava nepečeného cukroví

. . .

Lyofilizované ovoce

Lyofilizované ovoce již jsem ve svých příspěvcích zmiňovala. Nejraději jej používám v receptu na Čokoládové brownies s mrazem sušeným ovocem. A právě o tom to je. Proces lyofilizace (zkuste si to slovo říct třikrát za sebou! 🙂 ) je speciální magie, při které se ovoce zmrazí natolik, až zůstane úplně vysušené a tím krásně křupavé. V našem receptu nám takto připravené jahůdky poslouží jako finální a nepostradatelný obal kuliček.

. . .

Nezbytná výbava

Ještě než začnete kuličky tvořit, měli byste si zkontrolovat funkčnost mixéru, protože bez něj budete trochu tápat. Ačkoli jsou v receptu ovesné vločky již drcené, není na škodu je ještě trochu romixovat, aby jejich struktura byla jemnější a těsto se lépe propojilo. Totéž bude potřebovat i třtinový cukr, který málokdy seženete již přímo mletý. No a v neposlední řadě rozmixujte i suché jahody.

Vždy však použijte mixér s víkem a dejte si pozor, abyste víko mixéru hned neodklopili, jinak bude jahodový prach všude! 🙂

K dezertu si určitě pořiďte i papírové košíčky, do kterých kuličky šikovně umístíte. Cukroví se tak nebude kutálet všude možně a každý host může mít svoji vlastní miniporci 😉

Čokoládovo-ovesné kuličky v papírových košíčcích
Elegantní bílé košíčky

. . .

Recept

Ingredience

  • 200 g drcených ovesných vloček
  • 60 g mletého třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 120 g změklého másla
  • 2 polévkové lžíce vychladlého espressa
  • 1 lžíce jahodové marmelády
  • 20 g lyofilizovaných jahod

Postup přípravy receptu

Vločky ještě trochu nadrtíme v mixéru, smícháme se třtinovým cukrem a kakaem.

Přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo, promícháme. Následně vmícháme kávu a marmeládu, aby vznikla hladká hmota.

Rukou tvoříme malé kuličky (podle vlastního uvážení, já mám ráda spíše menší).

Lyofilizované jahody rozdrtíme v mixéru a nasypeme do misky. V ní obalujeme každou kuličku zvlášť a poté vkládáme do papírového košíčku.

Necháme vychladit v lednici minimálně dvě hodiny, aby se hmota zafixovala.

Cukroví skladujeme v lednici, ale před servírováním je dobré je nechat chvilinku „odrazit“.

Dobrou chuť a veselé kutálení přeje

Pekařinka a pekařinka Bonnie

Zimní mlsání
Zimní degustace – umíme si to udělat hezký 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *