Meruňky jsou tu!
Moje babička říká, že nejlepší ovoce je to, které si utrhnete přímo ze stromu, otřete o triko a rovnou ještě pod zelenou větví sníte. A má svatou pravdu. Takové ovoce je totiž vždy sezónní a místní, takže neobsahuje nadbytečné chemikálie nutné pro přepravu a dlouhodobé uskladnění. Zachovává si také daleko výraznější chuť a samozřejmě také větší množství vitamínů 🙂 No a v případě domácích meruněk toto pravidlo platí minimálně dvojnásobně!
. . .
Meruňková pěna
Na meruňkovou pěnu mě nalákala taktéž moje babička, která ji vždy zmiňuje jako základ letních meruňkových receptů. Sama jsem ji připravovala poprvé právě letos a rozhodně mohu prohlásit, že se k nám bude vracet každoročně s meruňkovou sezónou!
Meruňkovou pěnu můžete tvořit různými způsoby. Buď použijete čerstvé zcela zralé meruňky anebo zvolíte meruňkovou marmeládu či pyré. V každém případě je nutné, aby meruňky byly co nejzralejší, nejsladší a především aby jejich konzistence byla měkká. S tvrdou vybledlou meruňkou ze supermarketu moc parády opravu nenaděláte 🙁
Hlavním základem meruňkové pěny jsou však vaječné bílky, které se společně s cukrem šlehají nad parou, by byla jejich konzistence dobře pevná.
Já se letos k těm správně vyzrálým meruňkám dostala jen sporadicky, takže jsem se rozhodla pěnu vytvořit z domácí marmelády. Ta mně byla věnována mojí maminkou, která je také zahradní pěstitelkou. Její zavařované marmelády a džemy jsou skvostem v naší studené i teplé kuchyni! 🙂 Základní recept je tedy tvořen již ze zpracovaných meruněk, což se však v bohatosti chuti téměř neprojeví 😉
Meruňková pěna jako samostatný dezert i sněhová náplň jiných dobrot
U nás se meruňková pěna vždy servírovala buď jako ozdoba nebo náplň jiných dezertů. Nejčastějšími dobrotami byly trdelníky plněné meruňkovou pěnou nebo dukátové buchtičky s pudinkovým krémem a kopcem příjemně nakyslého meruňkového sněhu. Někdo má však meruňkovou pěnu rád jen samostatně, podávanou ve vychlazené skleničce s digestivní sušenkou. Vůbec se této variantě nebráním! 🙂
. . .
Meruňkové tartaletky
Když jsem se rozhodovala, který dezert pro „svoji“ meruňkovou pěnu zvolím, byl to právě lehčí způsob podávání, který mě ve výsledku oslovil. I když si velmi ráda pochutnávám na poctivých kynutých dezertech, v létě dávám přednost spíše vychlazeným jednohubkám – jako jsou právě Tartaletky s meruňkovou pěnou! 🙂
V přípravě tartaletek bývám většinou nekompromisní, co se týče poměrů klasického „lineckého těsta„. Na tři díly mouky připadnou dva díly tuku a jeden díl cukru. To všechno propojíme žloutkem a samozřejmě doplníme pár zrnky soli, která by neměla chybět v žádném těstě 😉 Co se týče tuku, tak nedám dopustit na klasické máslo, jehož plná mléčná chuť je v těstě vždy krásně cítit již při prvním křupnutí! Poměrové výjimky v tartaletkovém těstě jsem se dopustila pouze u Valentýnských tartaletek, jejichž náplň je sama o sobě hodně sladká, takže je třeba jejich korpus mírně upravit 🙂
U Tartaletek s meruňkovou pěnou jsem se však trochu odchýlila od varianty čistě bílého těsta a polovinu klasické hladké pšeničné mouky jsem nahradila moukou žitnou a navíc celozrnnou. No a výsledek upečeného korpusu mě velmi mile překvapil! Celozrnná mouka se totiž ve spojení s čerstvým máslem postarala o příjemně oříškovou chuť s opečeným nádechem. Ta ještě více kontrastovala s lehkostí našlehaných bílků a svěžího ovoce.
. . .
Lehce lehký dezert
I když je v těstě obsažená máslová složka, celý dezert se tváří spíše lehčeji, takže (alespoň pro mě) splňuje podmínky klasických letních dezertů, po kterých se nechci cítit jako nafouklá panda s touhou dokutálet se někam do stínu 🙂 Navíc je příprava tartaletek jednoduchá a poměrně rychlá. Množství surovin navíc uvádím pro menší počet zákusků. Meruňková pěna je totiž tvořena z bílků, které je dobré zvláště v letních měsících zkonzumovat co nejdříve, aby se v nich netvořily škodlivé bakterie.
Recept
Ingredience
Tartaletky
- 75 g hladké pšeničné mouky
- 75 g celozrnné žitné mouky
- pár zrnek soli
- 50 g moučkového cukru
- 1/3 lžičky jedlé sody (ale nemusí být)
- 100 g změklého másla
- 1 žloutek
Náplň
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- pár zrníček skořice
- pár kapek bílého rumu (pokud máte náladu „mlsat“)
Meruňková pěna
- 2 bílky
- pár zrnek soli
- 3 lžíce krystalového cukru
- 3 lžíce meruňkové marmelády nebo meruňkového pyré (v tom případě ale notně přidejte na cukru!)
- možná bílá čokoláda na ozdobení
Postup přípravy dezertu
Tartaletky
Oba druhy mouky smícháme, přidáme sůl a cukr. Tuto sypkou směs můžeme i prosít, abychom těsto odlehčili. Přidáme na kostičky nakrájené povolené máslo a žloutek.
Pokud máme kuchyňského robota, směs necháme vymíchat na program klasického křehkého těsta na cukroví.
Pokud robota nevlastníme a spoléháme se na ruce, určitě je dobré pracovat na kuchyňské podložce. S těstem se však manipuju poměrně dobře a je vypracované za chviličku 🙂
Pokud máme čas a prostor, můžeme těsto nechat po vypracování odpočívat nějakou tu hodinu v lednici. Jestli s ním však potřebujeme pracovat ihned, nic se nestane, takže směle do toho! 🙂
Připravíme si tartaletkové formičky, a troubu rozehřejeme na klasických 180 °C.
Z těsta tvoříme kuličky velikosti cca vlašského ořechu. Ty postupně vtlačujeme do každé formičky, aby s nám vytvořil tvar košíčku. Vždy záleží na tvaru a velikosti formiček, které máte. Moje formičky jsou hodně malé a nejsou klasicky tartaletkové, takže byl korpus o něco menší a vyšší než je zvykem u klasické tartaletky.
Jakmile máme formičky naplněné, rovnou je dáme do trouby. Při zvolených 180 °C by se měly péct cca 15 minut, dokud nebudou mírně nahnědlé. Pokud pracujete čistě s bílou moukou, je třeba čekat na barvu narůžovělou 🙂
Po upečení tartaletky vyklopíme z formiček a necháme vychladnout do pokojové teploty.
Náplň
Meruňkovu marmeládu či pyré promícháme se skořicí, a pokud chceme dezert ostřejší, můžeme přidat i pár kapek voňavého rumu nebo likéru podle vlastních preferencí 🙂
Meruňková pěna
Ve velkém hrnci necháme na plotně vařit menší množství vody, aby nám vzešla pára.
Na hrnec postavíme nerezovou mísu tak, aby se rozhodně nedotýkala vodní hladiny. Zároveň ztlumíme sporák na co nejmenší výkon, abychom pouze udržovali vodu na bodu varu.
Do mísy dáme bílky spolu se solí. Ty ručním šlehačem šleháme na nejnižší obrátky. Jakmile hmota zbělá a začne se tvořit sníh, přidáme krystalový cukr a šleháme dál, dokud nám nevznikne tuhý sníh, který nám tvoří špičky. Pokud nepracujeme s meruňkovou marmeládou, ale jen s čistým meruňkovým pyré, již přímo do sněhu zašleháme větší množství cukru, aby pěna nebyla ve výsledku kyselá.
Po vyšlehání misku odstavíme z plotny a ještě do teplého sněhu vmícháme meruňkovou marmeládu.
Pěnu necháme vychladnout do pokojové teploty a následně přeneseme do cukrářského sáčku s klasickou zdobicí špičkou.
Meruňkové tartaletky
Každou tartaletku namažeme meruňkovou náplní a ozdobíme pořádnou čepicí z meruňkové pěny. Podáváme k šálku kávy a skladujeme vždy v lednici.
Dobrou ryze letní chuť vám přeje vaše
Pekařinka