Linecké cukroví

Cukroví z Lince

Linecké cukroví je snad nejznámějším středoevropským cukrovím vůbec. Jeho tradice pochází z rakouského města Lince, kde byly položeny základy tohoto dezertu. A to dříve v podobě lineckého koláče – tzv „Linzer Torte“, který jsme společně ochutnali minulý advent. „Linzer Augen“ neboli Linecká kolečka si připravíme právě dnes, aby byla krásně naležená přímo na vánoční stůl! 🙂

. . .

Neoblomná tradice

U většiny dezertů uvádím, že jejich verze i názvy se mnohdy liší. Linecké cukroví je ale jedním z mála, u kterých toto pravidlo neplatí. Aby se mohlo pyšnit svým názvem, složení zůstává vždy stejné. Upravuje se pouze množství surovin podle přesně daných poměrů (3:2:1). Jediné, s čím můžete experimentovat, jsou samozřejmě rozmanité tvary! 😊

. . .

Ovocná náplň

Ať už se rozhodnete pro tradiční „lineckou marmeládu“ či jinou ovocný džem, vždycky pamatujte na to, že směs musí být bez semínek a bez slupek. Cukroví si totiž zakládá na dvé jemnosti jak v těstě, tak i v náplni. Držte se toho!

. . .

Decentní zdobení

Já sama mám nejraději linecké cukroví jen lehce zaprášené moučkovým cukrem. U lineckého cukroví totiž platí, že méně je někde více. Pokud chcete experimentovat s čokoládou, třpytkami nebo zdobicími kuličkami, raději je zkuste použít na jiné a třeba méně tradiční druhy cukroví. Už těď pro vás plánuji babiččino pudinkové cukroví, které je pro barevnou fantazii přímo stvořené!

Linecká kolečka s moučkovým cukrem

. . .

Recept

Ingredience

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • vanilkový extrakt
  • citronová kůra
  • rybízová nebo jiná marmeláda na promazání
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

Mouku smícháme s máslem a cukrem na konzistenci drobenky. Následně přidáme žloutky, vanilkový extrakt a citronovou kůru.

Při vypracovávání těsta můžeme použít kuchyňský robot anebo pracujeme na pevné podložce.

Z těsta vypracujeme vláčný bochánek, který zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do lednice na minimálně dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Po uležení budeme s těstem dále pracovat.

Troubu rozehřejeme na 170 °C a plechy vyložíme pečicím papírem.

Těsto položíme na pomoučenou podložku a lehce rozválíme na tenký plát. Z něj vykrajujeme kolečka tak, aby přesná polovina byla jako spodní základna v celku a druhou polovinu ozdobně vykrojíme.

Kolečka klademe na plech a pečeme v troubě, dokud lehce nezrůžoví (cca 10 minut).

Cukroví je dobré bedlivě hlídat, protože má ke konci pečení tendenci rychle hnědnout.

Po vychladnutí slepujeme marmeládou a lehce zaprášíme moučkovým cukrem.

Skládáme do uzavíratelné nádoby a necháme ještě pár dní uležet, aby se marmeláda s cukrovím hezky propojila 🙂

Dobrou tradiční chuť přeje

Pekařinka

Tradiční linecké cukroví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *