Rolády a já
Rolády pro mě byly dlouhou dobu záhadou. Za svůj život jsem ukuchtila všeho všudy jen jednu, a to na svoje 21. narozeniny. A ačkoli tato dobrota nebyla nijak zvlášť složitá a úspěch měla veliký, ke tvorbě rolád jsem se už nikdy nevrátila. Velká chyba!
Jako spousta dalších lidí jsem totiž i já byla přesvědčená, že na tomto typu moučníku není nic šmrncovního a už vůbec ne moderního! Rolády jako takové se v poslední době přesunuly do pozadí a jejich sláva zůstala uzavřená ve vybledlých kuchařkách. Ve všech cukrárnách a kavárnách přední místo zaujaly cupcaky, cheesecaky, muffiny a vůbec všechno, co se odklání od kuchyně předchozí generace.
. . .
Rolády a babičky
V naší rodině je roládový přeborník samozřejmě babička. A po zběžném průzkumu svého okolí jsem dospěla k názoru, že je to tak patrně i všude jinde. Na rolády se prostě chodí k babičkám, které nám je na pozlaceném talířku servírují přímo pod nos, a my si jen dáváme pozor, abychom při zběsilém pojídání nezašpinili háčkovaný ubrus.
. . .
Rolády a Terezka
K průlomu v roládách mě dostala až moje oblíbená pekařinka Terezka, která k nám tradičně přijíždí s novým receptem a samozřejmě nějakou tou netradiční laskominou.
A dnes to byla právě Čokoládová roláda, kterou jsme společně připravovaly a které jsme se ze všech sil snažily vdechnout notnou dávku modernosti a šmrncu. Pokrytá pod vrstvou tmavé čokolády tak roztříštila všechny naše skeptické představy o nudných a otřepaných moučnících.
. . .
Čokoládová roláda
Velkou roli v ní totiž sehrál báječný a neodolatelný Lemon curd. V roládě tvoří pomyslnou třešničku a celé čokoládové nádheře dodává ovocně svěží šmrnc!
Základní recept na roládu pochází z knížky čokoládových receptů. Co bychom to ale byly za Pekařinky, abychom recept dostatečně „nepropraly“ a nevytunily! 🙂 Ve výsledku jsme se tedy odpíchly pouze od základního těsta, které je vláčné a nadýchané, a pohrály si s krémem, polevou a výsledným zdobením.
Na výsledek jsme obě pyšné!
. . .
Lemon curd – sladce hořký a kysele jemný
Lemon curd neboli citronový krém můžete koupit v prodejnách s dobrotami, anebo si jej doma vyrobit sami. Já se k jeho zkoušení ještě nedostala, ale na mém seznamu plánů tato dobrota zabírá jedno z předních míst. Takže je pouze otázkou času, kdy jej na Pekařince najdete 😉 Terezka je spokojená s krémem od Marks&Spencera, který je vyrobený ze šťavnatých sicilských citronů, a já ji neváhám následovat – alespoň prozatím, než si budu schopna dobrotu připravit sama 😉
Lemon curd je totiž kromě citronů a cukru vyrobený i z pasterovaných žloutků a trochy másla, které dodávají krému jemnost a vyvažují nahořklost citronové chuti. Tím se výrazně liší on ostatních citronových marmelád nebo sirupů.
. . .
Recept
Ingredience
Roláda
- 4 vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
- trocha soli
- 70 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 125 g hladké mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 polévková lžíce tmavého kakaa
- trocha citronové kůry
Krém
- 1 kelímek mascarpone
- 1 lžíce mletého cukru
- 2 – 3 lžičky Lemon Curd
Poleva
- 80 g tmavé čokolády
- ½ kelímku smetany ke šlehání
- trocha opražených mandlí
Postup přípravy
Roláda
Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.
Bílky vajíček ušleháme s trochou soli do hustého sněhu.
Ve vedlejší míse ušleháme žloutky s cukrem.
Zbytek sypkých surovin promícháme a postupně zašleháváme do žloutkové směsi (ke konci je hodně tuhá).
Nakonec postupně zamícháváme bílky.
Těsto rozprostřeme na pečicí papír, aby vznikla tenká rovnoměrná vrstva.
Pečeme ve vyhřáté troubě 8 – 10 minut, dokud nebude povrch těsta pevný.
Upečené těsto ihned přeneseme na čistou utěrku poprášenou krystalovým cukrem, sloupneme papír a okraje trochu seřízneme (cca 1 cm). Ještě horké pomocí utěrky srolujeme a necháme (i s utěrkou vevnitř) vychladnout do pokojové teploty.
Krém
Mascarpone s cukrem krátce prošleháme metličkou, nakonec přidáme lemon curd.
Roládu rozmotáme, namažeme na ni náplň v rovnoměrné vrstvě a znovu smotáme.
Poleva
Smetanu zahřejeme (ale nevaříme) v kastrůlku na mírném plameni. Postupně přidáváme nalámanou čokoládu, dokud se nevytvoří hladká hmota. Necháme chvíli vychladit.
Roládu přeneseme na mřížku a rovnoměrně na ni naneseme čokoládu.
Zasypeme opraženými mandlemi a necháme vyhladit v lednici.
Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou s trochou citronového krému.
Dobrou chuť jako od babičky přeje
vaše Pekařinka a pekařinka Terezka