Chlebíčková veka

Bílá veka

Silvestrovské chlebíčky

Snad nikdo z nás si nedokáže pořádný silvestrovský večer představit bez tácu plného obložených chlebíčků. Se šunkou, s okurkou nebo i třeba s lososem. Mňam! 🙂 U nás na vesnici se před silvestrem tradičně psaly pořadníky na pečivo a veky se objednávaly ve velkém již několik dní dopředu. Dnes máme tu výhodu, že v supermarketu veku seženeme téměř v jakoukoli dobu a můžeme si i vybrat, jestli ji chceme čerstvou či balenou. Letošní silvestr se, tuším, ponese ve zcela jiném duchu než klasické bujaré oslavy s hromadou mačkajících se lidí. Slavnostní stůl s dobrotami si však naštěstí můžeme dopřát i v minimalistické podobě v teple svých domovů. S tím, že letos ty chlebíčky budou opravdu domácí a začít můžeme rovnou Chlebíčkovou vekou! 🙂

Chlebíčky z veky
Tradiční chlebíčky

. . .

Bílé pečivo

Ano, bílé pečivo je tu zase! Plné lepkové pšeničné mouky s příměsí cukru. Jsme však stále v době mezi svátky a tento čas tradičně beru jako prostor pro rozmazlování všech chuťových buněk. Takže i na silvestra si budeme dopřávat měkkou a nadýchanou domácí veku, která přímo vyzývá k tomu, abychom jí vytvořily barevnou čepici ze samých dobrot!

Plátky bílé veky
Struktura veky s malými bublinkami

. . .

Veka raz dva

Chlebíčková veka je jedním z nejjednoduššího druhu pečiva, jaké si dokážete představit. Nepotřebuje žádné zvláštní přípravy ani rozložené fáze kynutí. Stačí, když necháte vzejít klasický kvásek z droždí, mléka a trošky cukru. Ten pak smícháte s hladkou bílou moukou, trochou oleje a samozřejmě solí. Po vymíchání klasického kynutého těsta necháte vše asi hodinku odpočinout a poté motáte veky do úhledných malých válečků jako když připravujete roládu. Náš recept je přichystaný na jednu klasickou veku. Tradičně recept však peču ze dvojité dávky – vždy podle počtu hostů, které očekávám 🙂

Někdo místo oleje do těsta používá spíše změklé máslo. Chuť je tak o malinko vymazlenější, konzistence však může být trochu tužší, takže opět záleží na preferencích 😉

Upečená veka
Čerstvě upečená veka

. . .

Recept

Ingredience

  • 250 – 270 ml polotučného mléka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce oleje
  • mouka na pracovní desku

Postup přípravy receptu

Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.

Mezitím si prosejeme bílou mouku a smícháme se solí.

Do mouky přilijeme kvásek, přidáme olej a vypracujeme hladké kynuté těsto, které se nebude lepit k okrajům mísy.

Těsto můžeme připravovat také v domácí pekárně na program kynutého těsta nebo bílého chleba nebo v kuchyňském robotu.

Necháme cca hodinu kynout na teplém místě.

Těsto vyklopíme z mísy, prohněteme a rozválíme na velkou placku, kterou následně srolujeme do pomyslené rolády, která nám připečení vytvoří nadýchanou veku. Tu přeneseme na velký plech vyložený pečicím papírem.

Srolované těsto můžeme nechat kynout i ve speciální ošatce na veku, která nám zajistí její podlouhlý a nadýchaný tvar.

Necháme kynout ještě další půl hodinu. Ke konci kynutí roztopíme troubu na 180 °C.

Veku před pečením potřeme vodou nebo rozšlehaným bílkem. Pečeme, dokud povrch nezezlátne a veka nebude uvnitř propečená.

Krájíme až po úplném vychladnutí. Veka je dostatečně pevná, aby udržela jakoukoli slavnostní pomazánku nebo třeba i pořádnou dávku nutelly na snídani! 🙂

Pečivo uchováme nejlépe v igelitovém pytlíku nebo plastové nádobě, aby neokorala.

Dobrou chuť a veselého silvestra přeje vaše

Pekařinka

Bílá veka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *