Šifonový dort s pomerančem

Šifonový dort s pomerančem

Šifonový dort

Na Pomerančový šifonový dort jsem přišla úplně náhodou, když jsem brousila po webových stránkách a sháněla, čím si osladíme letošní Nový rok! Po minulém silvestru jsme se společně nadlábli krémovým Pomerančovým cheesecakem, jehož svěžest po bujarých novoročních oslavách velmi prospěla. Proč tedy nezůstat u zimní vůně pomerančů a nezkusit je zapéct do vláčného dortu? A když už jsme u té vláčnosti, nejlehčí a nejnadýchanější jsou kromě „sponge cakes“ (u nás klasických piškotů) také tzv. „chiffon cakes“ (šifonové koláče), které jsou tvořeny velmi podobně. A výjimkou není ani náš skvělý Šifonový dort s pomerančem.

Šifonový dort
Nadýchaný pomerančový dort

. . .

Dort jako závojíček

Přízvisko „šifonový“ si tento druh dortů vysloužil nejen kvůli své báječné svěžesti, ale strávníky také zaujal svou nadýchanou strukturou. Pokud totiž ukrojíte plátek tenký, můžete skrz bublinky v těstě vidět prosvítající světlo, stejně jako přes hedvábnou látku šifonu. Dort však na rozdíl od klasického piškotového korpusu není suchý. Kromě základních piškotových surovin je v něm obsaženo malé množství oleje, které strukturu těsta zvláční tak, že k němu nepotřebujete žádné „zvlhčovače“ jako jsou krémy nebo šlehačky. Co by to však byl za dort, kdybychom si jej alespoň trochu neozdobili a minimálně jednou nepromázli vrstvou krému?

Do šifonového dortu nikdy nepoužívejte máslo nebo jiný ztužený tuk, nikdy byste totiž nedocílili kýžené lehkosti!

. . .

Do nového roku lehkým krokem

Jelikož se doba svátečního rozmazlování pomalu blíží ke konci, všichni se snažíme vyspravit si svoji jídelní reputaci alespoň novými předsevzetími. Mezi ně bude určitě patřit i zamyšlení se nad svým jídelníčkem. Minimálně co se týče omezení cukrů a tuků, že? 😉 U našeho Šifonorvého dortu jsem se tedy snažila skloubit slavnostní krmi hodnou novoročního svátku s postupnou přípravou na odlehčenou stravu. Ta alespoň u nás nastane velice velice brzo! 😉

K lehkému dortíku jsem se tedy rozhodla přiřadit i svěží krém z tvarohu a farmářského másla. Do něj samozřejmě patří vanilka nebo alespoň vanilková pasta a trocha cukru. Díky tuku obsaženému v másle to však se slazením nemusíme přehánět, dort je daleko chutnější v jeho méně sladké verzi. A protože pořád ještě svátky jsou, horní část dortu jsem se rozhodla vymazlit polevou z bílé čokolády. Ta se ke svěží ovocné chuti hodí opravdu báječně!

No a do těsta jsem oproti původní americké verzi přidala ještě špetku muškátového oříšku a také skořice, která prostě k zimním chutím patří! 🙂

Bílá dortová poleva s pomerančem

. . .

Recept

na dortovou formu 20 cm

Ingredience

Korpus

  • 1 a 1/4 hrnku hladké pšeničné mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • trocha muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky skořice
  • trocha soli
  • 4 bílky
  • 4 žloutky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku pomerančového džusu s dužinou
  • 1 lžička kysané smetany nebo bílého jogurtu

Náplň

  • 3 lžíce pomerančového likéru
  • 2 lžíce pomerančového džusu
  • 100 g změklého másla
  • 2 lžíce mletého cukru
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 250 g polotučného tvarohu

Poleva a zdobení

  • 100 g bílé čokoládové polevy
  • plátky pomeranče na ozdobu
  • trocha skořice

Postup přípravy

KORPUS

Dortovou formu vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečicím papírem a troubu rozehřejeme na 170 °C.

Mouku, prášek do pečiva, koření a sůl promícháme dohromady.

Bílky ušleháme do pevného sněhu a dáme stranou.

Žloutky, cukr, olej a džus prošleháme dohromady, po lžících přimícháváme sypkou směs a mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Ke konci ještě přimícháme lžičku jogurtu.

Do hladkého těsta opatrně stěrkou vmícháváme vyšlehané bílky. Jakmile je hmota jemná, těsto vlijeme do připravené formy a dáme péci do trouby při 170 °C cca na 40 minut i více, dokud není povrch mírně nahnědlý a těsto uvnitř propečené.

Dortík poměrně vyběhne, takže je dobré mít při ruce špejli, abychom zjistili, zda je i veprostřed správně propečený.

Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce do pokojové teploty. Mezitím si můžeme připravit krém.

NÁPLŇ

Změklé máslo spolu s cukrem vyšleháme do světle bílé barvy. Ke konci šlehání přidáme i vanilkovou pastu. Nakonec vmícháme tvaroh. Pokud máme tvaroh ve vaničce, napřed určitě slijeme přebytečnou vodu, aby nám náplň později neřídla.

Vychladlý dort prořežeme napůl a zkontrolujeme, jestli je vychladlý i zevnitř.

Pomerančový likér smícháme s pomerančovým džusem a každou polovinu dortu jím zevnitř pořádně pokapeme, aby se korpusy nasákly.

Následně namažeme na spodní korpus tlustou vrstvu krému. Můžeme jej použít všechen anebo si malou trochu nechat ještě na finální zdobení, pokud chceme mít dortík načančaný.

Poloviny dortu k sobě přiložíme a necháme chvilku „sednout“.

Poleva a zdobení

Bílou čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni, dokud není tekutá. Horní stranu dortu polijeme po celém jejím povrchu a můžeme i nechat stéct po stranách, abychom docílili toho pravého nedbalého vzhledu šifonového dortu 😉

Jakmile poleva mírně zatuhne, můžeme naskládat plátky pomerančů a trošku je zasypat skořicí, která na dortu vytvoří kontrastní barvu.

Dort díky máslu tuhne poměrně rychle, stačí mu půl hodinka v lednici a můžeme servírovat!

Dobrou chuť a šťastný nový rok přeje

vaše Pekařinka

Šifonový pomerančový dort
Šifonový dort s krémovou náplní, bílou polevou a pomerančem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *