Tvaroh nebo mák?
Minulý příspěvek jsme si pochutnali na skvělém a rychlém makovém koláčku s máslovou drobenkou. Dneska se také necháme inspirovat parádně lehkou lehkou přípravou drobenkového těsta a upečeme koláč tvarohový! Jeho příprava je snad ještě jednodušší, protože se nezdržímě s ohříváním a ochlazovaním náplně a prostě ji jen zamícháme 😉
. . .
Drobenkové těsto
Drobenkové těsto je výborné v tom, že jej připravíte v jedné misce bez vedlejšího předšlehávání a jiného předchystávání. Z másla, mouky a cukru vytvoříte drobenku, kterou z části odložíte a z části trochu rozředíte mlékem a vajíčkem, aby vzniklo těsto na korpus.
Na něj navrstvíte parádně vychucenou tvarohovou náplň, zasypete drobenkou a pak už se jen necháte unášet libou vůní z trouby 🙂
. . .
Tvarohový tip
Do koláčů s tvarohem vždy přidejte trochu skořice do těsta a do tvarohové náplně strouhanou citronovou kůru a kapku rumu. Dezert tak dostane úplně jiný rozměr! 😉
Tvaroh vždy používejte plnotučný, abyste dosáhli lahodnější chuti a krémové konzistence bez přebytečné vody.
. . .
Recept
na koláčovou nebo dortovou formu
Ingredience
Těsto
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- trocha soli
- trocha skořice
- 125 g másla v pokojové teplotě
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1 vajíčko
- 1/2 až 3/4 hrnku plnotučného mléka
Náplň
- 350 g plnotučného tvarohu
- 3 – 4 lžíce mletého cukru (případně více či méně podle chuti)
- trocha citronové kůry
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička vanilkové pasty
Postup přípravy
Těsto
Troubu rozehřejeme na 180 °C a koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme drobenkou.
Všechny sypké suroviny promícháme a provzdušníme metličkou ve velké míse. Přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a rukama vypracujeme mastnější drobenku.
Z ní odebereme jeden plný hrnek a na chvíli uložíme do lednice.
Do zbytku těsta opět metličkou vmícháme vanilkovou pastu, vajíčko a mléko na rozředění, aby vzniklo řidší těsto (ale o něco tužší, než je třeba na bábovku, aby se nám náplň úplně nevsákla!
Rozprostřeme do koláčové formy v pravidelné vrstvě.
Náplň
Tvaroh smícháme ve větší misce s cukrem, citronovou kůrou, lžící rumu a vanilkovou pastou. Pokud máme rádi náplň sladší, můžeme ji ještě přisladit. Pamatujme na to, že při pečení se chuť cukru ještě trochu ztratí 🙂
Náplň pravidelně naneseme na těsto v koláčové formě asi půl centimetru od okrajů. Zasypeme drobenkou a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme cca 30 minut, dokud drobenka nezrůžoví a koláč nezačne vonět.
Tvarohový koláč s drobenkou je krásně vláčný, takže kromě šálku kávy nepotřebuje žádná další vylepšování 😉
Dobrou tvarohovou chuť přeje vaše
Pekařinka