Tvarohový koláč s drobenkou

Tvarohový koláč s drobenkou

Tvaroh nebo mák?

Minulý příspěvek jsme si pochutnali na skvělém a rychlém makovém koláčku s máslovou drobenkou. Dneska se také necháme inspirovat parádně lehkou lehkou přípravou drobenkového těsta a upečeme koláč tvarohový! Jeho příprava je snad ještě jednodušší, protože se nezdržímě s ohříváním a ochlazovaním náplně a prostě ji jen zamícháme 😉

. . .

Drobenkové těsto

Drobenkové těsto je výborné v tom, že jej připravíte v jedné misce bez vedlejšího předšlehávání a jiného předchystávání. Z másla, mouky a cukru vytvoříte drobenku, kterou z části odložíte a z části trochu rozředíte mlékem a vajíčkem, aby vzniklo těsto na korpus.

Na něj navrstvíte parádně vychucenou tvarohovou náplň, zasypete drobenkou a pak už se jen necháte unášet libou vůní z trouby 🙂

Koláč s máslovou drobenkou

. . .

Tvarohový tip

Do koláčů s tvarohem vždy přidejte trochu skořice do těsta a do tvarohové náplně strouhanou citronovou kůru a kapku rumu. Dezert tak dostane úplně jiný rozměr! 😉
Tvaroh vždy používejte plnotučný, abyste dosáhli lahodnější chuti a krémové konzistence bez přebytečné vody.

Drobenkový koláč s tvarohem

. . .

Recept

na koláčovou nebo dortovou formu

Ingredience

Těsto

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • trocha soli
  • trocha skořice
  • 125 g másla v pokojové teplotě
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 1 vajíčko
  • 1/2 až 3/4 hrnku plnotučného mléka

Náplň

  • 350 g plnotučného tvarohu
  • 3 – 4 lžíce mletého cukru (případně více či méně podle chuti)
  • trocha citronové kůry
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička vanilkové pasty

Postup přípravy

Těsto

Troubu rozehřejeme na 180 °C a koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme drobenkou.

Všechny sypké suroviny promícháme a provzdušníme metličkou ve velké míse. Přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a rukama vypracujeme mastnější drobenku.

Z ní odebereme jeden plný hrnek a na chvíli uložíme do lednice.

Do zbytku těsta opět metličkou vmícháme vanilkovou pastu, vajíčko a mléko na rozředění, aby vzniklo řidší těsto (ale o něco tužší, než je třeba na bábovku, aby se nám náplň úplně nevsákla!

Rozprostřeme do koláčové formy v pravidelné vrstvě.

Náplň

Tvaroh smícháme ve větší misce s cukrem, citronovou kůrou, lžící rumu a vanilkovou pastou. Pokud máme rádi náplň sladší, můžeme ji ještě přisladit. Pamatujme na to, že při pečení se chuť cukru ještě trochu ztratí 🙂

Náplň pravidelně naneseme na těsto v koláčové formě asi půl centimetru od okrajů. Zasypeme drobenkou a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme cca 30 minut, dokud drobenka nezrůžoví a koláč nezačne vonět.

Tvarohový koláč s drobenkou je krásně vláčný, takže kromě šálku kávy nepotřebuje žádná další vylepšování 😉

Dobrou tvarohovou chuť přeje vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *