Meruňkové müsli

Sklenice meruňkového müsli

Léto se nám pomalu chýlí ke konci, ale to nic nemění na skutečnosti, že si můžeme dopřát něco zdravějšího 🙂
Na chalupě jsme letos usušili hodně meruněk, a proto jsem se rozhodla hned první hotovou dávku ochutnat zamíchanou ve sklenici křupavého domácího müsli!

Moje dobrá snídaně

Pokud zrovna nemám upečenou nějakou buchtu nebo koláč, ráda svůj den zahájím dobrým jogurtem smíchaným s notnou dávkou něčeho křupavého. Pokud se navíc nabízí i chutné ovoce, snídaně se jeví jako dokonalá. Často mám ale problém najít v běžném obchodě křupínky, které by nebyly plné cukrů a chemikálií. Proto jsem se rozhodla sestavit základní recept, který si můžu kdykoli a čímkoli obohatit. Člověk se tedy nemusí upínat jen na sušené ovoce a klidně zhřešit i dochucením v podobě oříšků nebo čokoládových kousků.

Sklenice meruňkového müsli

Vymyšlené müsli

Základní ingrediencí domácího müsli jsou samozřejmě ovesné vločky. Protože mám však ráda nestereotypní kombinace, rozhodla jsem se pro obohacení vloček drcenou pohankou. Ta obsahuje velké množství rutinu, kterého se nám v běžném jídelníčku moc nedostává, i když je pro organismus dost důležitý. Chuť pohanky je docela specifická a pro někoho nemusí být příliš atraktivní, v ochucených vločkách jde však cítit minimálně – ba naopak jim dodává jemný oříškový šmrnc 😉

Miska plná zdravých surovin a pohanková kaše Nomina

Drcenou pohanku můžete sehnat kdekoliv v supermarketu nebo v obchodech se zdravou výživou. Většinou je podávána jako směs na instantní kaši a její cena není nijak závratná.
V receptu jsem dále použila med, trochu čerstvého másla, skořici a na přilepšení i trochu třtinového cukru, který snížil kyselost meruněk a společně s máslem slepil ovesné vločky do křupavých hrudek. Použít se však dá i náhradní sladidlo a nebo můžete prostě nechat vločky více přírodní, avšak v kyselém jogurtu vám bude k dokonalé chuti vždycky něco chybět 🙂

Recept není časově nijak náročný, nejtěžší je odolat křupavým ingrediencím, které nás nutí k průběžnému ochutnávání 🙂

Sušené meruňky, ovesné vločky, mandle a kostka čerstvého másla

. . .

Recept

Ingredience

  • 300 g ovesných vloček
  • 50 g drcené pohanky
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 200 g sušených meruněk
  • 100 g neloupaných mandlí
  • 100 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 1 – 2 lžíce třtinového cukru

Postup přípravy

Nejprve si připravíme plech vyložený pečicím papírem a troubu vyhřejeme na 160° C.

Ve velké míse smícháme vločky, pohanku, skořici a sůl.

Meruňky a mandle nasekáme na malé kousky.

Máslo rozpustíme v malém kastrůlku a promícháme s medem a cukrem, dokud se všechno hezky nepropojí. Tekutou směs poté nalijeme k suchým ingrediencím, které pořádně promícháme.

Vločky rovnoměrně a lehce rozprostřeme na plech. Kdybychom směs příliš umáčkli, ve výsledku bychom nám vznikly spíše tvrdé müsli tyčinky 🙂

Pečeme v troubě cca 25 minut, dokud nebude směs hezky zlatavá a oříšky opečené. Po důkladném vychlazení přesypeme do uzavíratelné sklenice.

Müsli svačinka pro Mártyho

Snídáme s mlékem nebo kvalitním jogurtem.
Dobrou křupavou chuť vám přeje vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *