Novoroční pomerančová tradice
Stalo se tak nějak tradicí, že u nás na Nový rok nesmí chybět dezert alespoň s kapkou pomerančové šťávy. Možná je to právě proto, že jsme stejně jako ostatní české domácnosti zahrnuti kopci exotického ovoce, které patří na slavnostní stůl. Pod náporem ostatních dobrot však bývá lehce zapomenuto a my se jej snažíme na poslední chvíli zpracovat, jak se dá. A tak tu máme další dobrotu – Novoroční medový koláč s pomerančem! 🙂
. . .
Kořeněná medová inspirace
Inspirace na novoroční koláč podléhala samozřejmě určitým kritériím. Dezert musel obsahovat (jak už jsem zmiňovala) pomeranč, musel být jednoduchý na přípravu a nezapřít kořeněné zimní chutě. A tak jsem se rozhodla vyzkoušet americký Spiced Honey Cake with Cream Cheese Frosting, který byl jedním z top receptů pro novoroční dezerty. Podle původního receptu byl dort bezlepkový, bezlaktózový a zcela košér. Já jsem se rozhodla pro poctivou mouku a jemný mléčný krém. Dietní recepty vám připravím hned po Novém roce! 🙂
. . .
Jak na ten nejlepší koláč
Medový koláč je na přípravu neuvěřitelně jednoduchý. Nejlépe uděláte, pokud jej připravíte den dopředu. V lednici přežije i bujarou silvestrovskou noc 🙂 Mouku na koláč můžete použít klasickou bílou pšeničnou, ale určitě vyzkoušejte i variantu půl napůl s celozrnnou. Cukr však určitě použijte třtinový, skvěle se chuťově doplní s lesním medem! A s kořením nešetřete! 🙂
. . .
Recept
Ingredience
Koláč
- 2 hrnky hladké pšeničné mouky
- 1 a 1/2 lžičky sody
- trocha soli
- 1 lžička skořice
- 1/5 lžičky drceného zázvoru
- 1/8 lžičky drceného muškátového oříšku
- 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1/2 hrnku oleje
- 3 polévkové lžíce medu
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku pomerančové šťávy
- 4 lžíce pomerančové marmelády
Krém
- 250 g polotučného tvarohu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
- 250 g mascarpone
- pár plátků čerstvého pomeranče
Postup přípravy
KoLáč
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Dortovou formu vymažeme trochou másla a vysypeme moukou.
Hladkou mouku prosejeme a smícháme se všemi suchými ingrediencemi (kromě cukru).
Třtinový cukr lehce vyšleháme s vajíčky do bílé pěny. Přidáme med, olej, mléko a nakonec i pomerančovou šťávu.
Poté postupně vmícháme mouku, dokud nám nevznikne hladká hmota.
Těsto nalijeme do připravené formy a zarovnáme, aby byl povrch hladký.
Pečeme v troubě na 180 °C cca půl hodiny.
Po upečení přeneseme na mřížku a necháme zvládnout. Mezitím si připravíme krém.
KRém
Tvaroh vyšleháme s cukrem, přidáme pomerančovou kůru a nakonec jemně vmícháme i mascarpone.
Zdobení
Koláč prořízneme a namažene pomerančovou marmeládou. Přiklopíme a zbytkem marmelády můžeme obmazat i strany.
Na horní část potom navrstvíme mléčný krém.
Ozdobíme plátky pomeranče a zbytkem pomerančové kůry.
Necháme v lednici do druhého dne, aby se koláč hezký uležel.
Při krájení a servírování je dobré namočit nůž do teplé vody, aby byl řez krémem krásně hladký.
Dobrou chuť a hodně štěstí v novém roce přeje
Vaše Pekařinka