Kouzlo crinkles
Není snad nikdo, kdo by neznal kouzlo popraskaných crinkles, ačkoli se k nám jejich tradice dostala poměrně nedávno. A pro ty z vás, kteří jste títmo dezertem nepolíbení, tu mám zcela nový šťavnatě pomerančový příspěvek se šmrncovní krustou na povrchu! 🙂 Dámy a pánové, představuji vám vánoční Pomerančové crinkles!
. . .
Pomeranč a kokos
Pomeranče k Vánocům prostě patří. Jejich vůně nás vrací do dětství, zářivě oranžová barva zahřívá a specifická chuť evokuje horký punč 🙂 V crinkles si pomeranč můžeme vychutnat ve spojení se sladkým kokosem, který udává podkladový tón chutí. Zároveň zastupuje tukovou složku, která je v případě crincles velmi důležitá. Kromě obyčejného másla totiž vždy musíte přidat jinou formu tuku, kterou může být i třeba například rozpuštěná čokoláda!
. . .
Vánoční návštěva
Jedny z nejlepších receptů tradičně přináší moje kamarádka Terezka, se kterou si užíváme pečení naplno! A kdy jindy se vracet ke tradicím než o Vánocích? A tak jsme i letos zaplavily kuchyni Pekařinky, smíchem, vůní kávy a plnými plechy Pomerančových crinkles, které se rozplývaly na jazyku hned po upečení. 🙂
. . .
Jak na ty nejlepší crinkles
Je jen málo způsobů, jak crinkles pokazit (pokud nepočítáme nedodržení receptu nebo sežehnutí v toubě 🙂 ). U sladkých kuliček si nemusíte dávat pozor téměř na nic. Je jen jedno pravidlo, kterého se držte zuby nehty, a to funkce dvou cukrů při obalování. Nejdříve je totiž nutné cukroví obalit v krystalovém cukru a až následně v cukru moučkovém. Hrubší cukr se totiž při pečení mírně rozpustí a rozlepí a tím lépe udrží vrstvu cukru práškového, který při další manipulaci s cukrovím neopadá.
. . .
Recept
Igredience
- 60 g změklého másla
- 150 g třtinového cukru
- 2 vajíčka
- trocha vanilkového extraktu
- 240 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- trocha soli
- kůra z 1 pomeranče
- 180 g strouhaného kokosu
- šťáva z 1/2 pomeranče
- 3 lžíce krystalového cukru na obalení
- 3 lžíce moučkového cukru na obalení
Postup přípravy receptu
V míse vyšleháme ručním mixérem nebo metličkou máslo a třtinový cukr do světlé hladké hmoty. Přidáme dvě vajíčka a vanilkový extrakt a šleháme dál, dokud směs není hladká a nadýchaná.
Mouku smícháme s kypřícím práškem, se solí a s pomerančovou kůrou. Následně pomalu přisypáváme a přimícháváme do máslového základu.
Nakonec souběžně přidáváme kokos a pomerančovou šťávu, aby vznikla lepivá hmota, např. jako když se tvoří kokosky.
Těsto je dobré nechat uležet cca na hodinu v lednici.
Troubu rozehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.
Připravíme si dvě menší misky. Jednu s krystalovým cukrem, druhou s moučkovým cukrem.
Z těsta rukama tvoříme kuličky o něco větší, než je lískový ořech. Každou kuličku nejdříve obalíme v krystalovém cukru a následně v moučkovém. Nebojíme se silné vrstvy! Poté je umístíme na plech s pečicím papírem. Měli bychom mezi nimi nechat pár centimetrů rozestup.
Crinkles pečeme cca 15 minut, dokud se krásně nenafouknou a nepopraskají. Po vytažení z trouby je necháme na mřížce vychladnout do pokojové teploty.
Crinkles jsou výborné s kopečkem vanilkové zmrzliny!
Dobrou chuť přeje
Pekařinka a pekařinka Terezka
Jak dlouho asi tak tyto sušenky vydrží? A mají se skladovat v teple nebo zvládnou i chladno na balkóně?
Děkuji
Dobrý den, většinou je mívám v pokojové teplotě, ale pokud je chcete uložit do krabičky s něčím, co potřebuje být na balkoně, tak si myslím, že to nebude problém🙂 Je to přece jenom odolná sušenka!
Krásné svátky. P.