Zimní cupcakes

K vytvoření tohoto receptu mě inspirovalo brouzdání po stránkách zahraničních foodblogerů a jejich prezentace krásných „gingerbread cupcakes“ čili perníkových kapkejků.  Začínala opravdová zima (ta, při které se ráno dokloužete po zledovatělém chodníku, abyste rozmrazili zámek na autě) a já se chtěla vytáhnout něčím moc dobrým pečeným, trochu krémovým a hlavně ne tak úplně vánočním, protože myslím, že během svátků je každý přejedený oříškovým cukrovím nejrůznějších tvarů a voňavými rumovými dezertíky.

Zimní kapkejky jsou perfektní v tom, že si můžete vybrat dobu i variantu servírování. Pokud je dozdobíte nějakým miniperníčkem nebo barevným candy cane, můžete je v klidu prezentovat jako nápaditý vánoční dezert, který v sobě zahrnuje téměř všechno perníkové koření a skvěle navodí sváteční atmosféru u stolu. Když je ale po Vánocích, do čerstvých jarních receptů daleko a za okny řádí vytrvalý mráz, je nejlepší vytáhnout z ledničky dezert, který krásně zahřeje. Trochu absurdní, ale uvidíte sami. Spojení lehce kořeněného muffinového korpusu a jemné sněhové čepice se sladkým toppingem je přesně kombinace, která nás nakopne při dlouhých zimních večerech s knížkou, s filmem anebo s těmi, které máme rádi. A veřte, že pokud se s někým o dezert dělíte, tak ho opravdu rádi máte.

Recept na cupcakes je skleničkový, takže při odměřování surovin neušpiníte moc nádobí a netrápíte se s čísly. Sněhová čepice podle receptu vychází přesně tak, aby zbyla prázdná miska i zdobítko, ale kdo má rád extra bohatou krémovou vrstvu, doporučuji připravit alespoň o půl dávky více – určitě se neztratí.

Topping v podobě kondenzovaného mléka je třetí a velice podstatnou ingrediencí, která spojí chuťově výrazné cupcaky s jemným krémem (krom toho, že je příšerně ulepí). Jeho konzistence sice moc nedrží tvar, takže se musíme spokojit s mírnou nedbalou elegancí dezertu, ale chuťově jsem nenašla nic lepšího, dokonce i moje oblíbená čokoláda šla stranou, a to už je co říct.

Recept

Ingredience na těsto

  • 1 sklenička hladké mouky
  • 1 sklenička polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky mletého badyánu
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 1/3 lžičky mletého zázvoru
  • popřípadě můžeme použít i směs perníkového koření, ale doporučovala bych přidat o malilinko více zázvoru nebo použít trochu čerstvého, chuť kapkejků je potom výraznější
  • 2 vrchovaté lžičky holandského kakaa
  • ½ skleničky cukru
  • 2 lžíce medu
  • ½ skleničky rostlinného oleje
  • ¾ skleničky mléka
  • 1 vejce

Ingredience na krém

  • 75 g másla pokojové teploty
  • 1 kelímek mascarpone
  • 1 lžička medu

Topping

  • kondenzované čokoládové mléko v tubě (takové to, co jsme cucali jako malí za odměnu)

Postup pečení

Nejdříve si upečeme jednoduché skoro perníkové muffiny. Mezitím, co se nám vyhřívá trouba na klasických 180 °C, si první polovinu ingrediencí čili mouku, sodu, kakao a veškeré koření pořádně promícháme, aby se nám v těstě netvořily kořeněné hrudky. Ve velké míse ruční metličkou vyšleháme cukr, med, olej, vejce a mléko, do kterého potom pomalu přidáváme sypkou směs. Těsto by mělo být spíše řidší, takže si raději nechme trochu mléka do zásoby na zředění. Ze své vlastní zkušenosti vím, že i když si u všech receptů zaznamenávám přesné poměry, vždycky se řídím „charakterem“ těsta, které je občas potřeba trochu doplnit.

Do formy na muffiny si připravíme papírové košíčky, které plníme maximálně do jejich dvou třetin. Těsto je hodně nadýchané a při pečení se krásně nafoukne. Doba pečení je klasicky u každé trouby jiná, ale obecně můžeme počítat tak s 20 minutami.

Po dopečení si do misky nachystáme máslo nejlépe nakrájené na malé kostičky a doplněné lžičkou medu. Jakmile muffiny zcela vychladnou, můžeme začít máslo šlehat tak, aby mírně zbělalo a vytvořila se konzistence podobná tuhému krému. Následně přidáme z lednice vytažené mascarpone, které taktéž vyšleháme do konzistence, která nám na muffinech bude krásně držet.

Ještě před zdobením krémem uděláte nejlíp, když každý muffin alespoň trochu pocákáte čokoládovým toppingem. Kondenzované mléko se nasákne do buchtičky a vytvoří příjemně sladký podklad, na který vrstvíme krém. Začínáme vždy od kraje ke středu do tzv. čepice. Vršek cupcaku je opět dobré polít toppingem na oslazení i na ozdobu. Pokud byste chtěli zvolit perníčkovou vánoční variantu, můžete horní zdobení vyměnit za bohatou vrstvu skořicového cukru a malou perníkovou sušenku, vypadá to opravdu efektně. Já pro dnešek volila jen tu obyčejnou zimní variantu. Ale ať zdobená či nezdobená, mizne z talíře úplně stejně rychle.

Dobrou chuť Vám přeje Vaše

Pekařinka

One Reply to “Zimní cupcakes”

  1. Tento nápaditý recept na zimní cupcakes mě opravdu zaujal. Sama peču ráda, ale zatím jsem ještě nestihla moc nových receptů vyzkoušet. Většinou dám na starou dobrou klasiku čokoládových muffinů, ale tohle vypadá skvěle! Rozhodně to vyzkouším a přeji hodně štěstí s blogem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *