Tvaroh a čokoláda
Kdo by nemiloval tvarohového Míšu? 🙂 Tento dezert nás všechny provází už od dětství. Ať už si ho vychutnáváme v kelímku či v letní zmražené formě. Za mého dětství býval Míša opravdu jen ve znamení tvarohu a čokolády. Dnes si můžeme dopřát dezert všemožně ochucený od tradiční varianty, přes různé druhy ovoce až třeba po makovou příchuť! Já osobně se samozřejmě nebráním žádným novinkám, ale přesto je u mě na prvním místě Míša ze všech nejtradičnější – ten čokoládový! 🙂 A právě proto se i náš dnešní Míša dort bude opírat o chutě, které všichni dobře známe.
. . .
Míša řezy a Míša dort
Každý z nás určitě zná báječné Míša řezy, které jsou jedním z klasických nedělních dezertů. Jejich výroba je poměrně snadná a výsledek je stoprocentně efektní 🙂 U nás doma dáváme však přednost Míša dortu, který chutná stejně skvěle, avšak na rozdíl od řezů obsahuje větší množství krému a hlavně čokolády, kterou by se u žádného Míši šetřit nemělo! 🙂
. . .
Dezert pro děti i dospělé
Tvarohový Míša je bezpochyby dezertem, který si oblíbí jak dospělí, tak i děti. Já se svým synem na něj ráda zajdu i do kavárny, kde jsme si porci dříve dělili napůl. Dnes už na mě zbude jen káva 😉
. . .
Tři vrstvy požitku
Míša dort se skládá ze tří jednoduchých vrstev, které prostě nemůžete nijak ošidit. Spousta lidí se při množství tvarohu a čokolády (zvláště v případě Míša řezů) trochu vyděsí, protože gramáž dobrých surovin je opravdu hodně náročná. Pokud chcete připravit Míša řezy na plech, množství tvarohu by se mělo pohybovat kolem kila! Často tedy pečení končí celým korpusem, polovinou množství tvarohu a sporým „pocákáním“ čokoládou, aby jedna tabulka zvládla pokrýt celý plech. Nedělejte to. Pokud chcete tvarohovou buchtu, raději vsaďte na klasickou Prošívanou deku a čokoládu schovejte do komory. No a pokud si chcete dopřát tu opravdovou poctivou chuť Míši, raději si jej připravte menší Míša dort, který vám z hlediska surovin dech nevyrazí, zato chuť bude klasická „míšová“ 😉
. . .
Kvalitní suroviny
Stejně jako je pravidlo tří vrstev, u klasického Míša dortu musíte dodržet pravidlo tří základních surovin, které prostě musí být kvalitní. Tvaroh, máslo a čokoláda. Pokud připojíte ještě pár vajíček z domácího chovu, nic lepšího si na odpoledním stole nemůžete přát! Myslím, že toto je věc zcela logická. Míša dort je totiž jedním z dezertů, kterým říkám „čisté“. Když je totiž jíte, přesně víte, co je v nich obsaženo, protože je opravdu málo co skrýt. Pokud tedy použijete nekvalitní nízkotučný tvaroh a nedejbože rostlinný tuk s máslovou příchutí, bude se vám křivit pusa a ani kvalitní čokoláda tuto katastrofu nenahradí. Vždy si tedy dopřejte farmářské výrobky, nebo alespoň mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku. Chuť dezertu tak bude krásně jemná a nemusíte nic zakrývat zbytečnou hromadou cukru, ju? 😉
. . .
Jednoduchá příprava, zato delší chlazení
Přípravu Míša dortu zvládnete levou zadní. Nejtěžší je, vydržet čekání, než plně zatuhne v chladničce. Opravdu tam musí být, aby si vrstvy dobře „sedly“ a dortík držel tvar. Ideální doba jsou 2 hodiny v chladu, pokud však můžete, dopřejte mu klidně i půl den nebo celou noc! Při krájení a servírování vždy používejte nahřátý nůž, abyste projeli i vrstvou čokolády jako… no jako horký nůž máslem! 🙂
. . .
Recept
Ingredience
Korpus
- 4 bílky
- trocha soli
- 4 žloutky
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 lžíce oleje
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 velká lžíce kakaa
- 3/4 lžičky jedlé sody
Náplň
- 200 g změklého másla
- 4 lžíce cukru moučka (popř. podle chuti více)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- trocha citronové kůry
- 750 g plnotučného tvarohu
- trocha másla na vymazání
Poleva
- 100 g hořké čokolády (50 – 60 % kakaa)
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce mléka
Postup přípravy receptu
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a troubu rozehřejeme na 180 °C.
Korpus
Z bílků a trochy soli vyšleháme tuhý sníh.
Ve velké míse vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Následně zašleháme olej.
Mouku smícháme s kakaem a pořádně rozmícháme také jedlou sodu.
Do žloutkové směsi pomalu stěrkou vmícháváme sypkou směs a po částech také ušlehané bílky. Pracujeme opatrně, aby těsto zůstalo nadlehčené.
Jakmile je hmota hladká a bez kousků, těsto vlijeme do dortové formy, pravidelně rozprostřeme (spíše se snažíme jej rozetřít ke krajům) a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut.
Po upečení korpus vyjmeme z formy a necháme chladit nejlépe na mřížce.
Mezitím si můžeme připravit tvarohovou náplň.
Náplň
Změklé máslo vyšleháme spolu s moučkovým cukrem do hladké pěny a rovnou přidáme i vanilkový extrakt a citronovou kůru.
Následně vmícháme celé množství tvarohu. Můžeme pracovat buď metličkou nebo stěrkou. Není potřeba šlehat, jen důkladně promíchat.
Krém necháme uležet v lednici, dokud nám zcela nevychladne dortový korpus. Bude se nám pracovat lépe.
Vrstvení
Nejlépe uděláme, pokud dortovou formu vymyjeme a znovu vymažeme pouze trochou másla a to jen ze stran.
Dortový korpus následně vložíme do dortové formy a utáhneme zpět na původní velikost. Na připravený korpus vrstvíme tvarohový krém, nebojíme se jej lžící co nejvíce přitlačit.
Korpus zarovnáme, aby byl co nejvíce hladký. Vložíme na chvíli do lednice a můžeme se vrhnout na polevu.
Poleva
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, máslo i mléko do tekuté hmoty. Jakmile je rozehřátá a hladká, můžeme ji hned vylít na navrstvený tvaroh. Opět se snažíme, aby byl povrch co nejrovnější. Poté celý dortík přikryjeme potravinářskou folií a necháme opět zatuhnout v lednici minimálně dvě hodiny, ideálně půl dne.
Dortík vždy servírujeme ihned po vyjmutí z lednice a krájíme nahřátým nožem, aby kousky držely svůj tvar a čokoládová krusta nepopraskala.
Dobrou chuť vám i vašim dětem přeje
Pekařinka
Dobry den, muzu se zeptat jestli pouzivate tvaroh kostku nebo ve vanicce? Diky
Dobrý den, vždy používám ve vaničce, u kostkového nemám ráda jeho strukturu. Ale pokud jste zvyklá na kostkový, vůbec bych se toho nebála! 🙂