Lamí perník

Perník s citronovou polevou

Proč právě perník? A proč Lamí?

K vytvoření dnešního příspěvku mám dva důležité důvody. Tím prvním je, že jsem se na klasický perník chystala už hodně hodně dlouho, ale z důvodu jeho „obyčejnosti“ jsem zveřejnění pořád odkládala. Takže ačkoli je tato buchta naprosto dokonalá a bývá u nás doma jednou z nejčastějších, na Pekařince zůstávala „udupána“ pod vrstvou všemožných zajímavých novinek 🙂

Druhým a daleko důležitějším důvodem jsou mí pečením doposud neposkvrnění přátelé. Faktem totiž je, že z hlediska omezeného vycházení z domu a vůbec změny lidských životů se spousta lidí uchýlila do kuchyně, kde se snaží vytvořit voňavé zpestření pro další členy uzavřené domácnosti. A protože ocitnout se zčistajasna v kuchyni plné rozličných věcí, nebezpečných nástrojů a temných zákoutí není až taková legrace… rozhodla jsem se vytvořit podrobný návod, podle kterého se společně pokusíme alespoň pro začátek nepodpálit kuchyň.

Perník na stole
Takhle může vypadat i váš snídaňový stůl!

. . .

A vlastně taky Velikonoce!

Lidé se v této době dělí na dvě velké protichůdné skupiny. Ta první se snaží krátit čas doma pečením, takže ze sebe vydává doslova jen to nejlepší a své rodiny zahlcuje rozličnými dezertíky roztomilých chutí a barev. Druhá skupina je poněkud opatrnější a prozatím své pečicí zásoby zamyká ve spíži, popřípadě chrání vlastním tělem, aby bylo v dobách ještě horších alespoň trochu mouky na chleba. Já osobně mezi těmito dvěma současnými životními směry pendluji podle toho, jak se vzbudím a jak velký je můj panický záchvat z nedostatku nebo naopak přebytku zásob.

Krom výše uvedených faktů musím také zmínit, že se nám pomalu ale jistě blíží Velikonoce, které však nyní nikoho nezajímají. Proto jsem se své „velikonoční pecky“ rozhodla prozatím odsunout do pozadí a chystání na velikonoční tabuli začínám střídmě právě Perníkem na plech.

. . .

Kuchyně jakožto neznámé prostředí

Pro ty z vás, kteří jsou pečením prozatím nepoznamenaní, jsem se rozhodla nastínit všechny důležité informace ve článku „Co je to kuchyně a jak se v ní pohybovat?“ Věřím, že při jeho čtení si uvědomíte, že určitě základní kuchyňské znalosti již máte… popřípadě si alespoň uvědomíte, že jste na takovém místě určitě již ve svém životě byli 🙂

Takže se nebojte a hurá do toho!

Perník s citronovou polevou

. . .

Pár posledních instrukcí před zápasem v kuchyňském ringu

  • Recept na Lamí perník je sestaven poměrně flexibilně. Je totiž hrníčkový, což v praxi znamená, že si vezmete jakýkoli hrníček, který máte rádi a vytvoříte z něj odměrku. Tou budete odměřovat všechny potřebné suroviny.
  • Hrníčky tedy nebudete mezi surovinami střídat, aby se dodržela ta správná míra.
  • Klasický hrníček při odměřování receptů by měl mít obsah 200 – 250 ml. Kouzlo hrníčkových receptů však spočívá v tom, že si můžete vybrat, jaká velikost vám vyhovuje.
  • Pokud je váš oblíbený hrníček právě ten na espresso, pamatujte na to, že dezert bude poněkud minimalistického rázu.
  • Pokud sáhnete po svém půllitráku na maté, pravděpodobně nakrmíte celou ulici.
  • Při pečení byste vždy měli pracovat se surovinami v pokojové teplotě. V praxi to znamená, že necháte (hlavně ty studené věci z lednice) chvíli odstát. Pokud ale pečete v horkém létě, určitě to neznamená nechat máslo běhat po lince.
  • „Prášek do pečiva“ je totéž, co „kypřící prášek“, záleží, pod jakým názvem jej v obchodě najdete. Pokud se vám podaří sehnat „kypřící prášek do perníku“, určitě můžete použít i ten, ale v tom případě už se zdržte perníkového koření.
  • „Kakao“ v receptu znamená klasické hořké tmavé kakao, které v obchodě najdete většinou v sekci Pečení, popřípadě se může nacházet mezi kávou a dalšími rozpustnými nápoji. Kakaem se rozhodně nemyslí něco jako Granko a podobně.
  • „Lžíce“ je jednou z klasickým měřicích jednotek. Vždy se používá lžíce polévková. Menší čajová/kávová je v receptech označována jako „lžička“.
  • Rostlinný olej při pečení sladkých receptů používejte slunečnicový nebo řepkový. Rozhodně se neuchylujte k oleji olivovému, lněnému a podobně (pokud to tedy recept vyloženě nežádá).
  • Zato mléko si můžete vybrat přesně to, jaké máte rádi. Ať už je to průhledné nízkotučné anebo plnotučná nálož selského mléka.
  • „Moučkový cukr“ znamená totéž co „mletý“, vyberte si.

. . .

Upečený perník
Perník s polevou i bez polevy

Recept na Lamí perník

Pokud použijete klasickou míru hrníčku 200 – 250 ml, perník vám vyjde akorát tak na jeden velký plech.

Ingredience

K pečení

  • 1 velký plech s vyšším okrajem
  • plát pečicího papíru tak, aby pokryl plech i s okraji
  • dřevěná špejle na kontrolu těsta

Perník

  • 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky
  • 2 hrnky hladké pšeničné mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva (nebo 2 lžičky jedlé sody)
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 a 1/2 lžíce koření do perníku
  • trocha citronové kůry
  • 2 vejce
  • 1 a 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3/4 hrnku rostlinného oleje
  • 1 a 1/2 hrnku mléka
  • 3 lžíce rumu (může a nemusí být)

Citronová Poleva

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce horké vody
  • 100 g moučkového cukru

Postup přípravy receptu

Před samotným pečením se orientujeme podle pravidel 1, 2, 3 a 8 článku „Co je to kuchyně a jak se v ní pohybovat: Jak nepřijít k újmě?„).

Perník

Troubu roztopíme na 180 °C (a pamatujeme přitom na 7. pravidlo).

Plech s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem a zatím necháme mimo troubu!

Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny kromě cukru. Ze seznamu surovin to tedy znamená od mouky až po kůru z citronu včetně.

V druhé míse metličkou vyšleháme vajíčka s cukry do hladké pěny, následně přidáme i olej, mléko a rum.

Postupně přisypáváme sypkou směs, dokud se nám nevytvoří hladké těsto bez hrudek. To následně vylijeme na plech s pečicím papírem a co nejrovnoměrněji rozprostřeme.

Perník dáme péct do trouby na cca 30 minut. Ke konci pečení můžeme těsto zkontrolovat dřevěnou špejlí, zda je dostatečně upečené. V praxi to znamená, že do perníku zhruba uprostřed ponoříme dřevěnou špejli a ihned vytáhneme. Pokud špejle zůstane čistá, těsto je upečené. Pokud na špejli zůstane slizký povrch neupečeného těsta, perník ještě chvíli necháme péct a po pár minutách kontrolní postup znovu opakujeme.

Jakmile je perník upečený, troubu vypneme a perník z ní vytáhneme (a dodržujeme pravidlo č. 6 z výše zmiňovaného článku).

Perník necháme vychladit a mezitím se pustíme do přípravy polevy.

Citronová Poleva

Citronovou šťávu smícháme s vodou a postupně metličkou přimícháváme moučkový cukr, dokud nevznikne hladká hustá hmota. Pokud by se nám poleva zdála hodně tuhá, můžeme ji rozředit ještě kapkou citronové šťávy.

Polevu rovnoměrně namažeme na perník a necháme zaschnout.

Perník podáváme nakrájený na kostičky, můžeme k němu nabídnout i marmeládu. A podáváme jej s úsměvem a pamatováním na pravidlo 9 a 10! 😉

Perník s marmeládou
Lamí perník s marmeládou

Dobrou chuť všem šikovným a statečným přeje

Pekařinka

A spousta citronové polevy…

One Reply to “Lamí perník”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *