„Kolo od vozu“ z listového těsta

kolo od vozu z listového těsta

Listové pečení

Málokdy používám kupovaná těsta. Nejen jako „Pekařinka“ se tak trochu stydím, že se v mém výtvoru objeví korpus strojně zpracovaný. Pokud ale potřebuji vymyslet rychlou večeři nebo připravuji rozsáhlejší pohoštění pro návštěvu, občas se uchýlím k pečení z listového těsta, které se mi prostě podomácku připravovat nechce. A tak vás dnes chci seznámit s mým oblíbeným slaným koláčem, které pracovně nazývám „Kolo od vozu“ 🙂

Dneska prostě pečeme na punk! 😉

. . .

Kolo od vozu

Recept jsem našla před nedávnem na americkém webu pod názvem Puff Pastry Pizza Wheel, který přesně popisuje podstatu pekařského výrobku. Je tvořen listovým těstem, obsahuje chuťové prvky pizzy a vypadá jako ozdobná poklice na kolo od vozu 🙂

Kolo od vozu z listového těsta

. . .

Pečivo a omáčka

Protože je recept koncipován na společnou konzumaci – ať už při rodinné večeři nebo třeba na párty, k jeho šmrncovnosti můžete přispět tím, že do jeho středu postavíte sklenici s rajčatovou, chilli nebo jakoukoli jinou omáčkou. Sklenice zároveň poslouží jako startovací bod, ze kterého budete těsto motat.

Slaný koláč z listového těsta

. . .

Recept

Recept je velmi jednoduchý a můžete při něm maximálně experimentovat, takže návod je tvořen tak, abyste se mohli spíše inspirovat mojí tvorbou 🙂 Ta je připravena na koláč o průměru cca 30 cm a obsahuje všechno, co mám v listovém těstě ráda.

Tip: Salámky a sýry používejte vždy tence nakrájené, jinak se vám bude koláč hůře motat!

Ingredience

  • 500 g listového těsta
  • 2 – 3 lžíce rajčatové nebo boloňské omáčky (v úúúplně nejkrajnějším případě prostě použijte kečup)
  • 100 g plátků oblíbené šunky
  • 30 g plátků oblíbeného salámu
  • 2 lžičky sušených italských bylinek (oregáno, bazalka, tymián)
  • trocha pepře
  • 100 g tvrdého sýra v tenkých plátcích (Gouda, Eidam apod.)
  • trocha hladké mouky na podsypání
  • sklenice rajčatové nebo jiné omáčky
  • 1 vajíčko na potření
  • sezamová nebo jiná semínka na ozdobu
  • sklenice pikantní omáčky na dipování

Postup přípravy receptu

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Na pečicí papír tužkou obkroužíme koláčovou formu nebo hodně velký talíř.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme kolo přesně podle pečicího papíru.

První kolo těsta i s papírem přeneseme na plech a po celém obsahu plochy (kromě asi 1cm okraje) rozprostřeme rajčatovou omáčku. Na ni naskládáme všechnu šunku, do druhé vrstvy sem tam nějaký salámek. Zasypeme kořením a rovnoměrně poklademe plátky sýru.

Celou „pizzu“ přikryjeme druhou vrstvou rozváleného těsta, které obrátíme naruby tak, aby šel papír seshora sloupnout.

Horní papír a případné okraje těsta můžeme použít i se zbytkem vajíčka a kořením na slané tyčinky, které určitě všichni známe 🙂

Okraje těsta pořádně přitlačíme, aby se náplň uzavřela.

Doprostřed těsta postavíme skleničku, ve které budeme podávat rajčatovou omáčku.

Kolem skleničky těsto nakrájíme zhruba na 16 dílků a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Každý dílek dvakrát převrátíme ve směru hodinových ručiček naruby a na nepotřenou stranu opět doplníme vajíčko.

Skleničku vrátíme zpět do lednice, nezapomeneme potřít ještě střed a celou tu nádheru zasypeme semínky, bylinkami nebo jiným kořením.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C 20 – 30 minut, dokud není povrch zlatavý.

Po upečení můžeme koláč ještě nakrájet nožem, aby dílky šly lépe odtrhávat. Taktéž doprostřed můžeme postavit zmiňovanou sklenici s dipem 🙂

Dobrou chuť a užijte si párty!

Vaše Pekařinka

slaný koláč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *