Vánoční stromečky
Jeden z hlavních symbolů Vánoc je samozřejmě stromeček. I když tradice zdobení stromečků je z hlediska Vánoc poměrně mladá. Moje vánoční tradice je jasná – peču s hostem v kuchyni! Tím dnešním je moje stálá pekařská souputnice Bonnie, se kterou Pekařinku obohacujeme nejen o Vánocích! No a letos se společně vrhneme na Vánoční Brownies stromečky
. . .
Trocha historie
Tradice zdobení stromečků vznikla pravděpodobně v Německu a sousedních státech. Ozdobené stromečky, jako je známe dnes, vznikaly až v 18. stolení a k nám pronikly až ve století 19. Přičemž dnes si Vánoce bez ozdobeného stromečku nedovedeme představit. 🙂
. . .
Brownies stromečky
Naše stromečky jsou v první řadě plné kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa. Jejich základem je totiž dezert Brownies, který ke slavnostním okamžikům rozhodně patří. Ozdoby seženete v cukrářských potřebách nebo ve větším supermarketu, ale použít můžete v podstatě cokoli, co vám připomíná vánoční smrček nebo jedličku. Polevu volte co nejvíce kontrastní, aby na tmavém základu hezky vynikla. Použít můžete čokoládu bílou nebo obarvenou potravinářským barvivem.
. . .
Recept
Ingredience
Brownies
- 350 g hořké čokolády (nejméně 70 %)
- 250 g másla
- 3 vejce
- trocha vanilkového aroma
- 150 g třtinového cukru
- 85 g hladké mouky
- 1 menší lžička jedlé sody
- trocha soli
Zdobení
- 50 g bílé čokolády nebo bílé čokoládové polevy
- cukrové ozdoby nebo malé pusinky
- barvený kokos
Postup přípravy
Brownies
Máslo a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, dokud nebude hmota hladká a lesklá. necháme chvíli odstát, aby čokoláda nebyla horká.
Celá vejce vyšleháme s cukrem do bílé pěny.
Vaječnou pěnu opatrně a po částech vmícháme do rozpuštěné čokolády a přilejeme i vanilkové aroma.
Rozehřejeme troubu na 160 °C a kulatou dortovou nebo koláčovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem.
Mouku prosejeme a smícháme se sodou a solí.
Opatrně vmícháme k čokoládové směsi a pohlídáme, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky.
Rovnoměrně rozprostřeme do formy a vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečeme cca 35 minut.
Krusta na dezertu musí být křupavá, přičemž vnitřek zůstává hodně vláčný, někdy až téměř tekutý, nelekejte se. Důležité je nechat Browies řádně zchladnout a ztuhnout. Obecně se doporučuje hodina, já se přikláním minimálně ke dvěma.
Zdobení
Bílou čokoládu nebo čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni.
Brovnies vyjmeme z koláčové formy a ostrým nožem rovnoměrně rozkrájíme na 10 stejných dílků.
Každý z nich šikmo polejeme čokoládou a ozdobíme podle vlastní fantazie. Inspirovat se můžete třeba naší tvorbou 🙂
Hezké pečení a ještě hezčí advent přejí
Pekařinka a Bonnie