Perník na plech
Jednou z našich nejoblíbenějších snídaňových buchet je právě perník na plech. Už kvůli tomu, že naše děti chuť perníku prostě zbožňují. Když se k nim přidá ještě trocha kakaa a nějaká ta poleva, je na rodinnou pohodu doslova zaděláno. Pro mě tento dezert přináší pohodu v podobě dvou špinavých misek a minima pekařské a cukrářské práce 🙂
Úplně základní recept na perník jsem vám představovala v příspěvku Lamí perník, který zvládne opravdu ale opravdu každý!
. . .
Jablíčka v perníku
A protože je náš dezert pojmenovaný jako Jablečný perník, je určitě jasné, že právě jablka budou představovat hlavní roli.
Do dezertu je přidávám z jednoho kulinářského a dvou čistě vypočítavých důvodů. Tím prvním je samozřejmě vláčnost, která jablka perníku dodávají. Buchta s nastrouhanými jablíčky totiž „nedusí“ a o poznání méně drobí. Druhým důvodem je nápad na zpracování jablíček, které máte doma delší dobu a nevíte si rady, co s nimi. No a třetí – prozíravý – je způsob, jak dostat ovoce do bříšek malých strávníků, kteří mají tendence se v jinak viditelně ovocných dezertech šťourat 🙂
. . .
Skořicová poleva
Chuť jablíček a skořice k sobě prostě patří, a tak jsem se namísto naší standardní citronové polevy rozhodla vyzkoušet polevu skořicovou. Je výborná! 🙂
. . .
Příprava jablečného perníku
Oproti zmiňovanému klasickému perníku je jablečný perník složitější jen o „námahu“, kterou musíte věnovat loupání a strouhání jablíček. Ale i tak jej budete mít hotový za chviličku!
Recept
Recept je koncipovaný na jeden menší plech.
Ingredience
Perník
- cca 450 g jablek (po oloupání a nastrouhání 350 g)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 350 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžička holandského kakaa
- trocha soli
- 100 ml oleje
- 2 vejce
- 220 – 250 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- 250 g moučkového cukru
- trocha vanilkového extraktu
Poleva
- 100 g mletého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžíce horké vody (případně o kapku více)
Zdobení
- sušená jablka
- ořechy
Postup přípravy
Perník
Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle a zakápneme citronovou šťávou. Jejich hmotnost by neměla přesahovat 350 g.
Troubu rozehřejeme na 170 °C a plech buď vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Mouku smícháme s jedlou sodou, kořením, kakaem a trochou soli.
Ostatní „mokré“ ingredience i společně s cukrem smícháme.
Přidáme sypkou směs a nakonec i nastrouhaná jablka.
Těsto rovnoměrně rozprostřeme na připravený plech a vložíme do vyhřáté trouby. Při teplotě 170 °C pečeme cca 35 – 45 minut, dokud není perník propečený.
Poleva
Mletý cukr prosejeme, smícháme s mletou skořicí a postupně přidáváme horkou vodu, dokud nevznikne poleva v konzistenci řidší pasty.
Polevu rovnoměrně rozprostřeme na vychladlý perník a můžeme rovnou naporcovat, aby se při dalším krájení nelámala.
Případné lámavosti polevy se můžeme vyhnou tak, že vždy před krájením nůž namočíme v horké vodě.