Hruškové koláče
V repertoáru Pekařinky jsem vás seznamovala s různými druhy hruškových koláčů. Některé byly křehké, jiné vláčné a kypré a v neposlední řadě jsme si pochutnali i na tradičních hruškových frgálech, které v sobě skrývaly hrušky sušené. No a dnes si představíme Hruškový koláč s perníkem!
. . .
Hruška s perníkem
Všechny výše zmíněné recepty mají společnou jednu věc, A to, že se v nich vyskytují hrušky vždy v kombinaci s kořením. Hruška samotná má totiž – stejně jako jablko – méně výraznou ovocnou chuť, která se může v koláči lehce ztratit. Proto je dobré přisypat vždy něco šmrncovního, aby koláč splnil svůj „wow efekt“. 🙂 Náš koláč bude dnes kyprý a nadýchaný a bude v sobě skrývat perníkové koření, které se skvěle hodí k nastávajícímu podzimu.
. . .
Koláč s drobenkou
Kromě perníkového základu dezert ozdobí na měsíčky nakrájené hrušky a křupavá drobenka. Ta se z velké části bude také skládat z perníku, který použijeme nastrouhaný, smíchaný s máslem a zakápnutý voňavým rumem!
Perník mžete použít buď domácí podle receptu na perníčky anebo koupit rovnou připravený ke strouhání.
. . .
Recept
Recept je vhodný na velkou dortovou formu nebo na vyšší koláčovou o průměru cca 22 cm.
Ingredience
Drobenka
- 100 g polohrubé mouky
- 60 g strouhaného perníku
- 80 g třtinového cukru
- 80 g másla v pokojové teplotě
Ovoce
- cca 5 zralých hrušek
- 1 lžíce citronové šťávy
Těsto
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- malá špetka soli
- 1 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka (popřípadě můžeme přilít)
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 hrnek vanilkového cukru
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce rumu
Postup přípravy receptu
Drobenka
Z mouky, perníku a másla vypracujeme drobenku a vložíme chvíli do lednice, aby hrudky ztuhly.
Ovoce
Hrušky oloupeme a nakrájíme na osminky. Zakápneme šťávou z citronu, aby ovoce nezhnědlo.
Těsto
Troubu rozehřejeme na 170 °C a koláčovou formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Mouky smícháme se sodou, kořením a solí.
Vejce promícháme s olejem, mlékem a cukry. Přidáme ostatní sypké suroviny.
Nalejeme do připravené formy, zaskládáme nakrájenými hruškami. Nejlepší je hrušky skládat do kulata. 🙂 Zasypeme drobenkou a vložíme do trouby.
Pečeme cca 40 minut na 170 °C podle toho, jak je vnitřek koláče propečený.
Po upečení ihned polijeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem, aby drobenka hezky nasákla.
Krásnou podzimní chuť přeje
Pekařinka