Cukety a já
Mí milovaní trpí. Začíná totiž sezóna cuket a podle toho také vypadá i náš domácí jídelníček. Ráno přivítám své strávníky sladkým cuketovým koláčem, v poledne jako polévku podávám cuketový krém s krutonky, následuje cuketové rizoto… a večer samozřejmě ke kousku šťavnaté krkovičky na gril přihodím i nespočet plátků kořeněné cukety. A protože do kruhu mých blízkých patří samozřejmě i Pekařinka, cuketovému receptu se rozhodně nevyhne 🙂 Recept na Sladký cuketový clafoutis s borůvkami je však rychlý, jednoduchý a potěší všechny prázdninové strávníky!
. . .
Cuketový koláč
Cuketový koláč jsem vám v rámci blogu už představovala. Jednalo se pochutinu slanou, která je výborná jako letní večeře, anebo odlehčený oběd. Dnes tedy přišel čas na pečení něčeho trochu kontroverzního – a to Sladkého cuketového clafoutis s borůvkami.
. . .
Multifunkční cuketa
Cuketa totiž má tu východu, že je chuťově téměř neutrální, přitom plná šťávy a lahodné dužiny. Ta může posloužit stejně jako třeba nastrouhaná jablka. Právě proto je vždy dobré přidat trochu skořice nebo perníkového koření, které doplní jinak nevýraznou chuť. O co se vám však cuketa zaručeně postará, je nádherná vláčnost a kyprost, která u koláče přetrvá i několik dní. A u moučníku typu clafoutis se přímo vyžaduje! Zároveň vám můžu zaručit, že kdo o přítomnosti cukety v moučníku neví, nikdy ji nepozná 😉
. . .
Posázavská porce
Cuketový clafoutis je koncipovaný jako „moučník na plný plech“. Jeho velké pečení se totiž poprvé uskutečnilo na poctivé posázavské chalupě, kde kromě obrovské rodiny a plné spíže zaujímaly místo také domácí produkty a – moje cukety! 🙂 Navíc jsem u sebe nemusela mít váhu, protože recept je zcela hrníčkový a hlavně jednoduchý.
. . .
Recept
Ingredience
- tři hrsti borůvek
- 3 lžíce rumu
- 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (cca 2 menší cukety)
- 3 vejce
- 3/4 hrnku slunečnicového oleje
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 170 °C na spodní a horní ohřev. Velký plech vyložíme pečicím papírem.
Borůvky smícháme s rumem a necháme na chvíli uležet.
Ve velké míse smícháme nastrouhanou cuketu (lépe bez slupky, ale může být i neoloupaná) s vajíčky, olejem, cukry a přidáme i mouku se sodou a skořicí.
Vymícháme dohladka a nalejeme na plech s pečicím papírem.
Borůvky rovnoměrně rozprostřeme na těsto a vše vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme cca 35 minut, dokud není koláč uvnitř propečený. Jeho konzistence však stále zůstává kyprá a vláčná.
Servírujeme posypaný moučkovým cukrem.
Dobrou prázdninovou chuť přeje
vaše Pekařinka
One Reply to “Sladký cuketový clafoutis s borůvkami”