Sladkokyselé pomeranče
Všichni víte, že z pomerančů peču neskutečně ráda. Zvláště v období, kdy sezónní ovoce na talíři chybí. Dezerty z minulých příspěvků se hemží kakaem a sušenkami, a tak neškodí smlsnout si na něčem šťavnatém a sladkokyselém, jako je Francouzský pomerančový koláč!
. . .
Francouzský dezert
Francouzské dezerty jsou proslulé svou neuvěřitelnou lahodností a chuťovou plností. Ať už je připravujete s ovocem, s čokoládou či s vanilkou. Jejich společným jmenovatelem bývá téměř vždy kvalitní tuk, který neznamená nic jiného, než čisté máslo. To se týká i našeho případu, kdy koláč připravujeme ze základního křehkého těsta na francouzské koláče. Setkat jste se s ním mohli mimo jiné i ve Francouzském citronovém dortu, který je velmi podobný receptu, který budeme připravovat dnes!
. . .
Třívrstvé pečení
Francouzský pomerančový koláč se sněhem je dezert stejně honosný jako jeho název, To znamená, že na jeho přípravě budete muset trochu zamakat 🙂 Postup složitý není, jen chce více času než „obyčejná“ buchta na plech. Jeho pečení je totiž třífázové, přičemž vrstvy postupně zapékáte. Ale nebojte, nic složitého to není, jen si k pečení vezměte budíka 😉
Těsto si můžete připravit dopředu, v lednici vám vydrží klidně i pár dnů. Pokud chcete péci rovnou, je dobré jej nechat odpočinout alespoň půl hodiny.
. . .
Recept
Ingredience
Korpus
- 125 g másla pokojové teploty
- 250 g hladké mouky
- trocha pomerančové kůry
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- 1 žloutek
Náplň
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 150 g krystalového cukru
- 1 a 1/2 pomeranče (šťáva a trocha kůry)
- 50 ml plnotučného mléka
- trocha vanilkového extraktu
Sníh
- 4 bílky
- trocha soli
- 100 g krystalového cukru
Postup přípravy
Korpus
Změklé máslo vyšleháme se žloutkem a cukrem do pěny, přidáme vejce, mouku smíchanou se solí a pomerančovou kůrou a zpracujeme těsto.
Zabalíme do potravinářské folie a necháme uležet v lednici minimálně půl hodiny.
Jakmile máme těsto uležené, předehřejeme troubu na 180° C a koláčovou formu vyložíme pečicím papírem. Na pomoučené ploše rozválíme těsto tak, aby nám pokrylo dno i stěny formy, ve které budeme koláč péct. Těsto na povrchu propícháme vidličkou, aby se moc nenafouklo.
Pokud vlastníme pečicí fazole, můžeme je směle použít!
Formu i s těstem vložíme do trouby, kde necháme péct zhruba 15 minut na 180 °C, dokud není povrch růžový.
Náplň
Mezitím vyšleháme žloutky i vejce s cukrem do světlé pěny a následně přidáme zbytek surovin a pořádně prošleháme. Krém nalijeme na upečený korpus a vložíme zpátky do trouby, kde pečeme zhruba dalších 40 minut na 180 °C. Krém ztuhne a na povrchu trochu zkaramelizuje.
Sníh
Bílky vyšleháme s trochou soli a postupně zašleháváme i cukr, aby vzniknul pevný a lesklý sníh. Ten navrstvíme na koláč a vložíme opět do trouby tentokráte na 120 °C a pečeme cca dalších 40 minut. Následně troubu vypneme a necháme koláč „dosušit“, dokud trouba nezchladne (asi další hodinku).
Dobrou francouzskou chuť přeje
Pekařinka