Novoroční předsevzetí
„Celý leden nepeču!“ Tak tohle bylo moje razantní prohlášení, jen co jsem o Vánocích z trouby vytáhla dvě poslední vánočky. Bohužel z vlastní zkušenosti můžu říci, že předsevzetí jsou o tom, aby se porušovala. A tak není ani polovina ledna a já roztápím troubu na plné pecky! No a prvním lednovým dezertem jsou Kakaovo-kokosové sušenky! 🙂
Pro obhajobu dalších „hubnoucích předsevzetí“ můžu zaručit, že sušenky mají minimum cukru a obsahují tuky v podobě kakaa, kokosu a kvalitního másla.
. . .
Kokos a čokoláda
O minulých Vánocích z celého repertoáru cukroví hrály prim čokoládové Oreo sušenky. Letos největší ovace sklidilo snad nejjednodušší cukroví, které jsem našla v receptech mojí maminky. Kokosovo-kakaové alias Koka sušenky.
Spojení kokosu a čokolády (resp. kakaa) je záruka kvality. Kokos dodá jakémukoli dezertu chuť jemné sladkosti a podstatnou tukovou složku, která zaručí, že chuť kakaa vynikne v celé své kráse. V sušenkách pak nemusíte vymýšlet žádné jiné čáry máry a i tak budou dokonalé!
. . .
Originální formičky
Podnět k sušenkám přišel z místa, kde bych ho čekala nejméně – ze strojírenských dílen! Moji milí studenti mi totiž v rámci své praxe vyrobili několik šikovných formiček přesně podle mých představ. Takže se nedalo jinak a já se také musela pustit do práce, abych je řádně odměnila 🙂
. . .
Zdravější varianta
V základním receptu na Kokosovo-kakaové sušenky uvádím hladkou bílou mouku. Když mám ale možnost, vždycky použiju mouku celozrnnou, nejlépe špaldovou. Sušenky působí ještě křupavějším dojmem 🙂 A bílý cukr nahradím samozřejmě mletým třtinovým!
. . .
Recept
Recept na sušenky je jako vždy jednoduchý a rychlý. Jejich množství vychází tak na jeden a půl plechu. Ale varuji vás, ať jich napečete, kolik chcete, zmizí během chvilky. Nejlepší jsou totiž čerstvé v průběhu prvních dní, kdy jsou krásně křupavé. Postupem času začnou trochu měknout a jejich konzistence je pružnější. Obecně však v uzavřené nádobě vydrží i měsíc 🙂
Ingredience
- 120 g hladké mouky (nejlépe celozrnné špaldové)
- 100 g strouhaného kokosu
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1/4 lžičky jedlé sody
- trocha soli
- 120 g změklého másla
- 80 g mletého cukru (nejlépe třtinového)
- 1 žloutek
- trocha vanilkového extraktu
- 1 lžíce bílého jogurtu
Postup přípravy receptu
Mouku prosejeme a smícháme s kokosem, kakaem, sodou a solí.
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Zašleháme žloutek, vanilkový extrakt a jogurt.
Jakmile máme hladkou hmotu, přisypáváme sypkou směs, aby se vytvořilo těsto.
Zabalíme do potravinářské folie a necháme několik hodin odležet v lednici. Můžeme nechat odpočinout klidně i přes noc.
Troubu rozehřejeme na 180 °C a dva plechy vyložíme pečicím papírem.
Těsto rozválíme na tenký plát a z něj vykrajujeme tvary.
Klasické Koka sušenky by měly mí tvar čtverečků, já mám ráda tvary různorodé 🙂
Sušenky přeneseme na plech a pečeme cca deset minut, dokud není jejich konzistence pevná.
Po upečení necháme na mřížce vychladit.
Dobrou chuť přeje
Pekařinka
3 Replies to “Kokosovo-kakaové sušenky”