Citronový chlebíček a Aenne Burda
Citronový chlebíček jsem našla ve své oblíbené knížce Pečivo pro slavnostní příležitost od Aenne Burdy, která mě vždycky inspiruje. A to doslova. Nenašla jsem totiž žádný recept, který by nepotřeboval alespoň minimální dávku úpravy. Recepty jsou krásně tradiční a fotky k nakousnutí, ale jejich složení je pro mě mnohokrát nepřekousnutelné. Jakmile čtu slova „umělý tuk“ a „předpečený korpus“, mám pocit, že se mi křiví všechny chuťové buňky. Knížka jako taková je však složená krásně a návody na pečení jsou psány na míru snad každé Pekařince! 🙂
. . .
Vánoční dezerty
Dnes jsem zabrousila do sekce vánočních moučníků, abych se pomalu naladila na adventní rána a voňavé snídaně. Citronový chlebíček je totiž jednou z dobrot, kterou si můžete upéct dopředu a pak jen vesele pokrajovat i v průběhu několika dní.
. . .
Jednoduchá paráda
Na Citronovém chlebíčku se mi líbí, že se s ním příliš nenadřete a přesto na slavnostním stole udělá hodně parády. Díky citronové polevě a barevnému ovoci s oříšky vytváří rozmanitý vzhled po oko i sladkosvěží chuť pro mlsné jazyky 😉
Pokud však nejste zastánci sušeného ovoce v těstě (a jakože je vás mnoho!), zkuste verzi pouze s oříšky anebo jen s čistým těstem, které se i tak bude rozplývat na jazyku. Já osobně bych si chlebíček dokázala představit i s kousky tmavé čokolády.
. . .
Recept
Jak jsem již zmínila na začátku, recept není zcela originální, protože jsem si jej samozřejmě dovolila upravit dle svých i rodinných chuťových buněk. Jeho množství jsem zároveň zdvojnásobila a rovnou šoupla do bábovkové formy. Původní chlebík byl opravdu malinký. Místo původních rozinek jsem dala přednost brusinkám, které nejsou tak sladké a jsou mnohem zdravější 🙂
Ingredience
Chlebíček
- 100 g brusinek
- 6 lžic rumu
- 70 g lískových oříšků
- 150 g másla
- 150 g cukru
- 2 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
- šťáva z 1 citronu
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- trocha soli
- 1 lžička skořice
- citronová kůra
- 1 lžička vanilkového extraktu
- trocha mléka na rozředění
- kandovaná kůra z citronu (pokud máte)
- trocha másla a strouhanky na vymazání a vysypání formy
Poleva
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy
Chlebíček
Troubu rozehřejeme na 180 °C a formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Brusinky s rumem a trochou vody necháme v malém kastrůlku pomalu táhnout nad mírným plamenem, dokud pořádně nenasáknou.
Lískové oříšky nasekáme nahrubo.
Máslo s cukrem šleháme do světlé pěny cca 10 minut, poté přidáme žloutky a citronovou šťávu a šleháme ještě chvíli.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, skořicí a citronovou kůrou a postupně vmícháme do máslového základu. Přidáme i vanilkový extrakt, brusinky i se zbylým rumem a nasekané oříšky.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Pokud je hodně tuhé, rozředíme trochou mléka. Těsto by mělo mít konzistenci bábovky.
Pokud máme rádi (a sehnali jsme 🙂 ), můžeme přidat i kandovanou citrusovou kůru.
Těsto vložíme do formy a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.
Poleva
Moučkový cukr smícháme s citronovou šťávou, aby vznikla hladká hmota. Vychladlý chlebíček polijeme a ozdobíme oříšky, ovocem a citronovou kůrou.
Já dávám polevy méně, chlebíček je už tak hodně sladký, ale samozřejmě záleží na vás 🙂
Dobrou svěží chuť přeje
Pekařinka