Slané recepty
Jelikož je po svátcích, které se nesly ve znamení slavnostních dobrot a hordy sladkého cukroví, rozhodla jsem se v rámci Pekařinky zabrousit do receptů slaných. Na ty se spolu se mnou těší i celá rodina. Místo tradičního nedělního dezertu tedy čestné místo na slavnostním stole druhý letošní víkend zabírají právě Slané sýrové buchty.
. . .
Australská inspirace
Není u mě novinkou, že spousta receptů v itineráři Pekařinky pochází z daleké Austrálie. Pobyt a cestování v této zemi byl pro mě kromě spousty nových poznatků a zkušeností také symbolem objevování nových chutí a vůní. Některé z nich byly ryze exotické, některé mi svou chutí velmi připomínaly moji milovanou domovinu. A Slané sýrové buchty byly jedněmi z nich!
Na jejich bohatou máslovou chuť jsem narazila ve svém oblíbeném supermarketu v Sydney se širokým výběrem slaného i sladkého pečiva. V průhledném igelitovém sáčku, prodávané po čtyřech kouscích tvořily základ všech jednoduchých a dobře konzumovatelných svačinek pro zákazníky v celém rozsáhlém obchodním centru 🙂
Slané sýrové buchty svým vzhledem velice nápadně připomínají tradiční české „honzovky„. Jejich výroba je také velice podobná. Do kynutého máslového těsta balíme kousky sýra, pečlivě potřeme máslem a sázíme do pekáčku jednu vedle druhé. Ke konci pečení bohatě posypeme sýrem a pak už jen odtrháváme jednu po druhé 🙂
. . .
Máslové těsto plněné sýrem
Kynuté sýrové rolky jsou svým složením ideální svačinkou nebo lehkým obědem do práce nebo na cesty. Po upečení je totiž není třeba nijak dochucovat, obohacovat nebo promazávat jinými sýry nebo pomazánkami. Takže je stačí poskládat do krabičky nebo zabalit do ranečku a vydat se na cestu! 🙂
Jejich základ tvoří kynuté máslové těsto. Mouka je v originálním receptu čistě bílá, já jsem se však v rámci novoročního zdravějšího programu rozhodla pečivo z poloviny nahrazovat celozrnnou moukou. V kynutých rolkách se nejlépe osvědčila celozrnná mouka špaldová, která na rozdíl od žitné mouky nepřidává pečivu kyselost. Jako sýrovou náplň i posyp jsem se držela původní klasiky a těsto naplnila 45% Goudou. Četla jsem i o variantě s parmezánem. Ten bych však také raději napůlila s méně procentním sýrem 🙂
. . .
Slaninový bonus
Ve výše zmíněném obchodě v oddělení pečiva některé balíčky sýrových rolek zároveň kromě sýra obsahovaly i kousky pečené slaniny, která potěší zejména masožrouty. Z obsaženého množství se sice masa nepřejíte, buchtám se sýrem však dodává jemnou uzenou pikantnost. Ať už jste milovníci masa či ne, rozhodně vyzkoušejte tuto variantu byť jen na pár kouscích, jako jsem to udělala já 🙂
. . .
Recept
na 16 středních buchet
Ingredience
Těsto
- 500 g hladké mouky (nebo 250 g hladké pšeničné a 250 g celozrnné špaldové)
- špetka soli
- 2 lžičky cukru
- 1 kostka (42 g) droždí
- 250 ml polotučného mléka
- 100 g rozpuštěného másla/Hery
- 2 žloutky
- cca 1/3 hrníčku rozpuštěného másla na potření
Náplň
- 150 g 45% sýra Goudy
Posyp
- 150 g 45% sýra Goudy nastrouhaného na jemném struhadle
- 50 g plátkové slaniny nakrájené na pásky
Postup přípravy receptu
Těsto
Mléko mírně zahřejeme. Do něj rozdrobíme kvasnice a přidáme 2 lžičky cukru a 1 lžíci mouky z odměřeného množství do těsta. Promícháme a necháme vzejít na teplém místě. Tento proces trvá cca 10 minut.
Mezitím využijeme čas a hladkou mouku si řádně prosejeme. U kynutého těsta je tento proces zvlášť důležitý, protože sypké suroviny potřebujeme co nejvíce odlehčit, aby těsto bylo krásně nadýchané. Mouku pak smícháme se solí, a jakmile budeme mít směs hotovou, v jejím středu vytvoříme velký důlek, právě tak, abychom do něj dostali dva žloutky, rozpuštěné máslo a mléko s kváskem. Postupně začneme míchat od středu, aby se nám okolní mouka nabalovala na vařečku.
Po promíchání všech surovin těsto dál mícháme tzv. nadzvedáváním, kdy se snažíme hmotu odlepovat od stran mísy a zároveň nadzvedáváme, abychom usnadnili další kynutí. Jakmile se těsto samo začne odlepovat od mísy, můžeme jej přikrýt utěrkou a odložit na teplé místo cca na 1 hodinu.
Pokud vlastníme kuchyňského robota nebo domácí pekárnu, zvolíme program kynutého těsta a necháme pomocné síly pracovat za sebe 🙂
Náplň
Tvrdý sýr rozdělíme na kostičky podle počtu buchet, které hodláme připravovat. Já jsem z těsta vytvořila 16 středních buchet, takže jsem se snažila ze sýra vytvořit 16 pravidelných kousků.
Buchty
Nejprve si připravíme cca 1/3 hrníčku másla, které rozpustíme do tekuté podoby. Máslo však nesmí být úplně horké.
Těsto vyklopíme z misky, ještě trochu prohněteme a rozdělíme na poloviny. Z první poloviny vytvoříme 8 stejně velkých kousků. Každý kousek rukama roztáhneme na kolečko ve velikosti dlaně. Do jeho středu pak položíme kostičku sýra a zabalíme do malého uzlíku. Vytvořené buchtičky klademe do pekáče a hned při vložení každou buchtu zvlášť důkladně potřeme máslem, aby se nám po upečení neslepily k sobě. Tukem nemusíme šetřit.
Totéž opakujeme i s druhou polovinou těsta.
Jakmile máme všechny buchty naskládané v pekáči, měli bychom jim dát alespoň půlhodinku čas, aby těsto znovu nakynulo. Pak můžeme přichystat troubu na 180 °C. V ní buchty pečeme také zhruba půl hodiny, dokud nebude jejich povrch světle hnědý.
Zhruba 5 minut před koncem pečení bohatě posypeme strouhaným sýrem. Můžeme taktéž poklást plátky slaniny.
Po upečení buchty vyklepneme z pekáčku. Na rozdíl od klasických „honzovek“ i při servírování zůstávají nepřeklopené 🙂
Výborné jsou samotné nebo jako příloha k misce horké polévky.
Dobrou chuť vám přeje
Pekařinka