Medové Vánoce
K Vánocům med prostě patří. Rozhodně k těm našim tradičním českým, kdy všichni bažíme po starých známých chutích dětských let 🙂 Proto jsem do svého tradičního repertoáru vánočního cukroví zařadila i recept na Medové kuličky, které z talířů mizí stejně rychle, jako se přikutálely! 🙂
. . .
Medovník na jedno kousnutí
Medovník je jeden z mých nejoblíbenějších dezertů. I když je plný krému, nemám problém ho spořádat víc, než by bylo záhodno 🙂 Když jsem tedy od své maminky dostala recept na Medovníkové kuličky, byla jsem v sedmém nebi 🙂
. . .
Medovníkové kuličky
Ačkoli se na první pohled cukroví jeví jako více pracné, pokud srovnám tvoření medovníku s Medovými kuličkami, v jednoduchosti rozhodně vede drobná forma! Tajemství této sladké pochoutky totiž tkví v klasickém „medovníkovém“ krému i těstě, které šoupneme zkrátka do jiné formy 😉
Netradiční cukroví
Jednoduchost Medovníkových kuliček tkví v tom, že upečete celý plát medovníku a následně jej rozlámete na co nejjemnější prášek, ze kterého za spojení krému, tvoříte drobné kuličky akorát tak do papírových košíčků. Na rozdíl od klasického vánočního cukroví, které tvoříte, pečete, lepíte a zdobíte… se Medovníkové kuličky jeví jako docela nenáročný dezert. Počítat však musíte s nějakou tou hodinkou času, kdy tuhne krém i samotné kuličky, a taky se k práci raději posaďte, protože těsta je habakuk! 🙂
. . .
Recept
Ingredience
Korpus
- 500 g hladké mouky
- 2 lžičky jedl sody
- trocha soli
- 2 vejce
- 60 g rozpuštěného másla
- 200 g mletého cukru
- 4 lžíce medu
Krém
- 250 g másla v pokojové teplotě
- 1 karamelové salko
Zdobení
- 2 lžíce drcených mandlí
Postup přípravy
Korpus
Mouku smícháme s jedlou sodou a trochou soli.
Vejce smícháme s máslem, cukrem a medem, dokud se všechny ingredience nepropojí v tekutou hmotu.
Nejlépe v kuchyňském robotu smícháme suché a mokré ingredience do tužšího těsta. Pokud kuchyňského robota nevlastníme, je nejlepší pracovat rukama na podložce, kde si sice trochu mákneme, výsledek však stojí za to 😉
Těsto můžeme nechat odležet v lednici (až tři dny), je možné s ním však pracovat ihned.
Troubu rozpálíme na 170 °C a velký plech vyložíme pečicím papírem.
Z těsta vyválíme velký plát (cca 1,5 cm), kterým pokryjeme celý plech. Vložíme do trouby a pečeme, dokud povrch mírně nezhnědne.
Necháme vychladnout do pokojové teploty. Následně rozdrobíme na co nejjemnější prášek.
Chvíli to trvá, ale s těstem se pracuje moc dobře. Pokud nám zbudou nějaké hrudky, vůbec se nemusíme znepokojovat, krém je později vsákne 😉
Drobinky necháme ještě chvíli vysušit na plechu a můžeme se vrhnout na krém.
Krém
Změklé máslo vyšleháme do jemné bílé pěny. Následně přidáme karamelové salko a stěrkou vymícháme jemný krém.
Tvoření kuliček
Cca 3 hrsti medovníkových drobinek promícháme s drcenými mandlemi a necháme na mělkém talíři. Později v nich budeme obalovat kuličky 🙂
Ve velké míse smícháme zbytek korpusových drobinek se salkovým krémem. Můžeme pracovat vařečkou nebo i rukama, dokud se nevytvoří konzistence podobná koláčovému těstu. To vložíme na dvě hodiny do lednice, aby se krém s těstem dobře propojil a máslo zatuhlo.
Po dvou hodinách si přichystáme cca 50 malých papírových košíčků, do kterých budeme tvořit a umisťovat cukroví.
Z krémové hmoty tvoříme kuličky přesně do velikosti košíčků. Každou kuličku poctivě obalíme v mandlové drti.
Kuličky ihned po vytvoření necháme pořádně vychladit. Poté je můžeme naskládat na sebe, aniž by přišly o svůj krásný kulatý tvar.
Skladujeme v lednici, aby máslo zůstalo ztuhlé. Při servírování nám však vydrží mimo lednici i několik hodin.
Sladké a medové Vánoce vám přeje vaše
Pekařinka