Medovníkové kuličky

Medovníkové kuličky

Medové Vánoce

K Vánocům med prostě patří. Rozhodně k těm našim tradičním českým, kdy všichni bažíme po starých známých chutích dětských let 🙂 Proto jsem do svého tradičního repertoáru vánočního cukroví zařadila i recept na Medové kuličky, které z talířů mizí stejně rychle, jako se přikutálely! 🙂

Krémové cukroví

. . .

Medovník na jedno kousnutí

Medovník je jeden z mých nejoblíbenějších dezertů. I když je plný krému, nemám problém ho spořádat víc, než by bylo záhodno 🙂 Když jsem tedy od své maminky dostala recept na Medovníkové kuličky, byla jsem v sedmém nebi 🙂

Vánoční medovníkové kuličky

. . .

Medovníkové kuličky

Ačkoli se na první pohled cukroví jeví jako více pracné, pokud srovnám tvoření medovníku s Medovými kuličkami, v jednoduchosti rozhodně vede drobná forma! Tajemství této sladké pochoutky totiž tkví v klasickém „medovníkovém“ krému i těstě, které šoupneme zkrátka do jiné formy 😉

Netradiční cukroví

Jednoduchost Medovníkových kuliček tkví v tom, že upečete celý plát medovníku a následně jej rozlámete na co nejjemnější prášek, ze kterého za spojení krému, tvoříte drobné kuličky akorát tak do papírových košíčků. Na rozdíl od klasického vánočního cukroví, které tvoříte, pečete, lepíte a zdobíte… se Medovníkové kuličky jeví jako docela nenáročný dezert. Počítat však musíte s nějakou tou hodinkou času, kdy tuhne krém i samotné kuličky, a taky se k práci raději posaďte, protože těsta je habakuk! 🙂

Medovníkové kuličky a horká čokoláda

. . .

Recept

Ingredience

Korpus

  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky jedl sody
  • trocha soli
  • 2 vejce
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 200 g mletého cukru
  • 4 lžíce medu

Krém

  • 250 g másla v pokojové teplotě
  • 1 karamelové salko

Zdobení

  • 2 lžíce drcených mandlí

Postup přípravy

Korpus

Mouku smícháme s jedlou sodou a trochou soli.

Vejce smícháme s máslem, cukrem a medem, dokud se všechny ingredience nepropojí v tekutou hmotu.

Nejlépe v kuchyňském robotu smícháme suché a mokré ingredience do tužšího těsta. Pokud kuchyňského robota nevlastníme, je nejlepší pracovat rukama na podložce, kde si sice trochu mákneme, výsledek však stojí za to 😉

Těsto můžeme nechat odležet v lednici (až tři dny), je možné s ním však pracovat ihned.

Troubu rozpálíme na 170 °C a velký plech vyložíme pečicím papírem.

Z těsta vyválíme velký plát (cca 1,5 cm), kterým pokryjeme celý plech. Vložíme do trouby a pečeme, dokud povrch mírně nezhnědne.

Necháme vychladnout do pokojové teploty. Následně rozdrobíme na co nejjemnější prášek.

Chvíli to trvá, ale s těstem se pracuje moc dobře. Pokud nám zbudou nějaké hrudky, vůbec se nemusíme znepokojovat, krém je později vsákne 😉

Drobinky necháme ještě chvíli vysušit na plechu a můžeme se vrhnout na krém.

Krém

Změklé máslo vyšleháme do jemné bílé pěny. Následně přidáme karamelové salko a stěrkou vymícháme jemný krém.

Tvoření kuliček

Cca 3 hrsti medovníkových drobinek promícháme s drcenými mandlemi a necháme na mělkém talíři. Později v nich budeme obalovat kuličky 🙂

Ve velké míse smícháme zbytek korpusových drobinek se salkovým krémem. Můžeme pracovat vařečkou nebo i rukama, dokud se nevytvoří konzistence podobná koláčovému těstu. To vložíme na dvě hodiny do lednice, aby se krém s těstem dobře propojil a máslo zatuhlo.

Po dvou hodinách si přichystáme cca 50 malých papírových košíčků, do kterých budeme tvořit a umisťovat cukroví.

Z krémové hmoty tvoříme kuličky přesně do velikosti košíčků. Každou kuličku poctivě obalíme v mandlové drti.

Kuličky ihned po vytvoření necháme pořádně vychladit. Poté je můžeme naskládat na sebe, aniž by přišly o svůj krásný kulatý tvar.

Skladujeme v lednici, aby máslo zůstalo ztuhlé. Při servírování nám však vydrží mimo lednici i několik hodin.

Kuličky z medovníkového těsta

Sladké a medové Vánoce vám přeje vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *