Rybízový táč

Rybizovy tac

Rybíz!

Kolem nás existuje spousta barev, vůní a chutí, které zaručeně symbolizují letní čas. Jedním z těch barevně nejzářivějších a chuťově nejvýraznějších je bezpochyby červený rybíz! Jeho šťavnatá a svěží chuť nás hned po prvním soustu šoupne oběma nohama do rozpáleného léta 🙂

Nevím, jak to máte se sběrem rybízu vy, ale já se každoročně vypravuji k babičce na zahrádku. Kromě šťavnatých ovocných plodů mě sem totiž vždy čeká spousta dalších laskomin. A právě letos mě kromě vůně rozkvetlé levandulové skalky omámila i vůně báječně nadýchaného rybízového „táče“!

Babička v hlavní roli

Sečteno a podtrženo – tímto příspěvkem jsem zásadním způsobem nabourala své zásady. Jednak jsem k moučníku přišla už jako k hotovému a zadruhé se bezhlavě pouštím do klasických českých zahrádkářských receptů, které určitě všichni známe. Není však pochyb o tom, že dobroty, jako jsou kynuté buchty s ovocem ze zahrádky prostě k létu patří!

Letni rybizova buchta
Všechno dobré ze zahrádky

Tři složky dobroty

Jak jsem již tedy zmínila, kromě babičky hraje v receptu hlavní roli rybíz a kynuté těsto. Celá ta voňavá nádhera je navíc posypaná máslovou drobenkou, která svou sladkostí vyvažuje kyselé tóny rybízu. Ten je samozřejmě nejlepší sehnat si z vlastních domácích zdrojů, popřípadě navštívit farmářské trhy, kde je kvalita surovin srovnatelná s plody z vlastní zahrádky 🙂

Kynuté těsto babička vždy upravuje svému vlastnímu léty vypečenému oku. Já se tomuto umění teprve pomaličku přibližuji, a tak se vždy odrážím od základního receptu. Ten je, jako další tradiční poklady, ukrytý v mé oblíbené krajové kuchařce Jak se dříve žilo a jedlo v Hluku aneb Opomíjená jídla a zvyky. Ta hrála hlavní roli např. v již dávno zmiňovaném receptu Posvícenksých koláčů.

Drobenka je sestavená podle základního osvědčeného receptu s poměrem 2 : 1 : 1. Tedy dva díly mouky, jeden díl másla a jeden díl cukru. S tím, že určitě doporučuji přidat více cukru, aby se vyrovnala kyselost ovoce. Pokud klasický cukr doplníte cukrem vanilkovým, chuťový efekt bude ještě povýšen 🙂
Ohledně tuku v drobence je babička benevolentní, pokud nemá máslo, spokojí se s rostlinným tukem. Já jsem však ve svých pečicích zvycích nekompromisní a dávám si záležet na kvalitním farmářském másle!

Trocha voňavé historie

V hlucké kuchařce je kynutá buchta na plech uváděná jako „krájený vdolek„. Pro babičku je ovocný moučník prostě „létý táč„, ačkoli se těsto na moučník váli a nelije. Jeho konzistence je však poněkud řidší než třeba u těsta na koláčky. V jeho přípravě se můžete mírně odklonit od gramáže i množství tekutin, rozhodně však dodržte pravidlo žloutku, protože do kynutého těsta prostě bílek nepatří. Po upečení by totiž korpus rychle ztvrdl. Žloutek mu naopak zaručí vláčnost i druhý nebo třetí den.

Rybizovy tac
Tři složky dobroty

Recept

na jeden menší plech

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • trocha soli
  • 20 g čerstvého droždí (cca 1/2 kostičky)
  • 200 ml plnotučného mléka (ze začátku raději méně – pak přidejte)
  • 40 g cukru krystal
  • 1 žloutek
  • 50 g rozpuštěného másla
  • hladká mouka na pomoučení pracovní plochy

Ovocná náplň

  • cca 5 hrstí čerstvého rybízu

Drobenka

  • 50 g másla v pokojové teplotě
  • 50 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru (u kupovaného jeden balíček)
  • 100 g polohrubé mouky
  • mletý cukr na dochucení

Postup přípravy receptu

Mouku prosejeme a promícháme se solí. Dáme do velké mísy, ve které vytvoříme větší důlek. Do něj vlijeme teplé mléko, rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a tekutinu mírně promícháme. Takto necháme vzejít kvásek.

Jakmile je kvásek hotový, přidáme rozpuštěné máslo a všechny suroviny pomalu vmícháváme. Těsto nadlehčujeme, dokud se nám nevymísí do hladké konzistence.

Mísu přikryjeme čistým plátýnkem a odstavíme na teplé místo, dokud není minimálně jednou tak velké. Mezitím se můžeme věnovat drobence.

Mouku smícháme s krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme máslo a rukama vytvoříme drobenku. Jakmile je hotová, je dobré ji nechat na chvíli ztuhnout v lednici.

Těsto po vykynutí vyklopíme na pomoučenou podložku, ještě párkrát prohněteme v rukou a roztáhneme nebo rozválíme na velikost plechu. Ten vyložíme pečicím papírem nebo důkladně vymažeme olejem, než na něj těsto přeneseme. Pokud si chcete práci ulehčit, těsto můžete přenést na pečicí papír hned a roztahovat jej přímo na plechu 🙂

Na těsto rovnou naneseme rybíz v rovnoměrné vrstvě a v množství, jaké máme rádi. Zasypeme drobenkou a necháme ještě minimálně 20 minut vykynout. Ke konci kynutí zároveň roztopíme troubu na 180 °C.

Plech vložíme do trouby a pečeme, dokud nezačnou být okraje hezky zlatavé, klidně je můžete nechat mírně dohněda, abyste měli jistotu, že je táč i uprostřed upečený.

Podáváme na zahrádce nejlépe s vychlazenou rybízovou limonádou!

Dobrou letní chuť vám přeje

Pekařinka s babičkou

Kynuta buchta na plech
Plech plný ovoce

7 Replies to “Rybízový táč

  1. Jeeee ???? vzpominka na domov, citim vuni mamcineho cerstve upeceneho tace ????. Pekarinku zdravi Marta ze Sydney

  2. Já se jen ptám, jestli v té drobence tedy mouka je nebo není. Protože v textu píšete, že jo, ale v rozpisu surovin ji tam nemáte… J.

      1. nezatoulala se vám omylem do rozpisu surovin na těsto? anebo i do těsta přijde kromě hladké ještě 100g polohrubé?

        1. Ano ano, zatoulala! 🙂 Moc děkuji za připomínku, recept už by měl být úplně v pořádku. Hezké pečení!

  3. já také potírám okraje táče tím zbylým bílkem, nebo rozpuštěným tukem, okraje jsou krásně křupavé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *