„Tohle žerou koně před závodem!“
Můj dědeček má kromě neuvěřitelně krásného smyslu pro humor také jedinečný dar trefně vystihnout a popsat každou situaci. Ohledně mé ovesné stravy v letních měsících se vyjádřil přesně a jasně: „Tohle žerou koně před závodem!“ A měl naprostou pravdu. Oves miluji ve všech jeho variantách a také se jím neváhám dopovat vždy, když si moje tělo řekne o notnou dávku energie. Pravdou je, že nejvíc si však ovesné vločky vychutnávám v letních měsících, kdy se moje mysl snaží co nejvíce přilnout k lehké a hlavně zdravé stravě. Třeba k lahodným ovsenkám s kousky sušeného ovoce a opečených mandlí!
Dopolední svačinka
Ačkoliv o zdravosti a vydatnosti ovesných vloček není samozřejmě pochyb, vždy si dávám záležet, aby v mém jídelníčku převažovaly především v dopoledních hodinách. Nejenže tělo potřebuje co nejvíce energie v ranních hodinách, zároveň je fakt, že ovesné sušenky obsahují množství cukru, který ve druhé půlce dne moc mlsat nechceme. Minimálně když se blíží plavková sezóna! 🙂 Krom obilovin sušenky obsahují také notnou dávku másla, sušeného ovoce a křupavých mandlí, které budete milovat! Jejich tajemství totiž spočívá v jemném předpečení na teflonové pánvi, ještě než je přimícháte do sušenkového těsta 😉
Ovocné osvěžení
Jak jsem již říkala, ovesné sušenky jsem zařadila mezi letní recepty, i když si je můžete vychutnat v jakémkoli ročním období. Suroviny, které k jejich přípravě potřebujete, totiž určitě nejsou sezónní. Chuť svěžího ovoce (byť je v sušené formě) a jemná obilná chuť mi však vždy připomenou milé letní výlety do přírody s batůžkem plným vydatných svačinek! 🙂
Výběr sušeného ovoce, které do Ovsenek přimícháte, je zcela na vás. Výborně se hodí rozinky, meruňky nebo třeba borůvky. Já však standardně dávám přednost brusinkám, které jsou u nás doma k dispozici neustále 🙂
Jednoduchá mlska
Je pravdou, že poslední dobou nemám na velké motání se v kuchyni čas, takže dávám přednost rychlým a jednoduchým receptům. Jejich jednoduchost se však nikdy na chuti neprojevila, takže je do svého pečicího repertoáru směle zařazuji znova a znova 🙂
U Ovsenek tomu samozřejmě není jinak. Pokud si na jejich přípravu uděláte hodinu, ještě vám zbude dostatek času, abyste si v klidu sedli s voňavým šálkem zasloužené kávy 🙂
Před jejich přípravou si ale určitě pořiďte jak ovesné vločky klasické, tak i vločky drcené. Já jsem použila směs drcených vloček ovesných, pšeničných a žitných v jednom balení. Zůstat ale můžete i jen u jednoho druhu 🙂
Nebudu vás tedy zdržovat dalšími zdlouhavými výklady, abyste se rovnou mohli pustit do pečení!
Recept
Na jeden plech sušenek
Ingredience
- 50 g loupaných mandlí, nakrájených na proužky/kousky
- 50 g ovesných vloček
- 50 g celozrnné směsi drcených vloček (např. ovesné, žitné, pšeničné)
- 70 g hladké pšeničné mouky
- 70 g hladké celozrnné žitné mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 mleté skořice
- 80 g sušených brusinek, nasekaných
- 125 g másla
- 5 lžic medu
- 80 g třtinového cukru (podle chuti)
Postup přípravy receptu
Na teflonové pánvi pomalu opečeme mandle dozlatova a necháme zchladnout do pokojové teploty.
Mezitím si ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny (kromě cukru) a k nim přidáme i opečené mandle.
Troubu vyhřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.
Máslo společně s medem a cukrem zahřejeme a vše rozpustíme do tekutého sirupu. Necháme chvíli zchladnout a vmícháme do suché směsi.
Po vytvoření mírně lepivé hmoty tvoříme rukama malé kuličky, které klademe na pečicí papír, poté mírně smáčkneme do tvaru výsledných sušenek. Při pečení se příliš neroztečou, takže nemusíme nechávat velké prostory 🙂
Pečeme při 180 °C cca 15 – 20 minut. Jakmile jsou sušenky růžovo-zlatavé, vytáhneme z trouby a necháme vychladnout do pokojové teploty.
I když jsou sušenky výborné hned po upečení, mně nejvíce chutnají cca od třetího dne po uležení, kdy konzistence krásně změkne a chuť se rovnoměrně rozloží 🙂
Sušenky je nejlépe skladovat v uzavíratelné nádobě a po dávkách je servírovat jako chutnou a vydatnou svačinku do práce i na výlety!
Dobrou křupavou chuť přeji vaše
Pekařinka