Esíčka

Domácí Esíčka

Krabička pro celou rodinu?

Esíčka jsou perfektní v tom, že ať už jste vanilkomilové, skořicomilové nebo kakaomilové, vždycky si přijdete na své. Stačí mít hbitou ruku a vědět, na jaký druh Esíček se máte zaměřit. Když jsem byla malá, téměř jako jediná z rodiny jsem zastupovala lovce čokoládových sušenek. Takže zatímco ostatní bojovali o poctivé rozdělení skořicových kousků, já se v klidu usadila do kouta se zbytkem krabice. Kde jsou ty časy! 🙂

Dnes se o Esíčka pereme hlava nehlava, barva nebarva. Krabice padne za vlast, jen co postavíme šálky s kávou na stůl. Často proto máme docela špatný pocit z obrovského množství bílé mouky a samozřejmě rafinovaného cukru. A proto nastal čas být ještě rafinovanější a trošku si recept vyladit!

Sušenková sklenice

. . .

Domácí celozrnění

V receptu na sušenky jsem některé suroviny upravila na jejich zdravější a podle mého názoru i chutnější verzi. Celozrnná mouka totiž (jak jsem již zmiňovala v mnoha předešlých receptech) vždy dodá pečivu nádech příjemného oříškova. Což je u většiny sušenek dvojitý jackpot 😉

Bílý cukr jsem vyměnila alespoň za třtinový a u kakaa jsem si dala záležet na kvalitním fair trade provedení 🙂 No a rostlinný tuk jsem v tomto případě odsunula stranou a vyměnila jej za kus poctivého farmářského másla! Pak už jen stačilo objednat dobrou kávu do mlýnku a sobotní kávička mohla být jako z reklamy! 🙂

Kakao k sušenkám

. . .

eSíčka

K receptu není třeba žádné dlouhé vypisování a varování, sušenky se pečou příjemně. Ve své verzi dělím těsto na poloviny, abych dosáhla toho pravého „double“ efektu. Pokud jste ale vyznavači jen jednoho druhu sušenek, určitě si dopřejte dávku svých oblíbených surovin a jednou tak navyšte skořici nebo kakao (a druhou surovinu samozřejmě vypusťte!)

Před mícháním těsta rozhodně nechte povolit máslo na pokojovou teplotu a po zapracování všech surovin naopak těsto uložte do lednice minimálně na hodinu, aby se s ním dobře pracovalo.

Tvaru Esíček nejlépe dosáhnete samozřejmě speciální formičkou. Já sama mezi tyto šťastné vlastníky patřím, takže jsem při výrobě sušenek neměla sebemenší problém. Pokud však chcete improvizovat, můžete z těsta vyválet tenkého hada, kterého krájíte na cca 8 cm kousky a z nich Esíčka vytváříte. Pokud se vám však nechce s těstem příliš pachtit, prostě si vyberte oblíbenou formičku z vlastních zásob. Sušenky na chuti určitě neutrpí! 🙂

Stůl s Esíčky

. . .

Recept

Na cca 2 velké plechy

Ingredience

  • 200 g farmářského másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g celozrnné hladké pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 100 g klasické polohrubé pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/5 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky skořice
  • 1 a 1/2 lžíce holandského kakaa
  • hladká mouka na podsypání

Postup přípravy receptu

Povolené máslo nakrájíme na kostičky a vyšleháme s třtinovým cukrem dohladka. Tento proces trvá většinou maximálně 5 minut.

Všechny druhy mouky smícháme, přidáme sodu a sůl.
Pokud pečeme jen jeden druh sušenek, rovnou přidáme i skořici nebo kakao.

Sypkou směs vmícháváme do másla, přidáme vajíčko a vanilkový extrakt.

Jakmile máme hmotu propojenou, těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné pořádně zapracujeme skořici, do druhé kakao.

Obě těsta zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout minimálně hodinu, lépe i více.

Troubu rozehřejeme na 180 °C a plechy vyložíme pečicím papírem.

Skořicové těsto vyválíme na plát silný o něco více než půl centimetru, aby měla Esíčka svoji specifickou tloušťku. Ta moje byla tentokráte o něco tenčí (jak je vidět na obrázcích). V chuti se změna víceméně neprojevila, konzistence však byla křupavější 🙂

Z plátu vykrajujeme tvary. Při druhém válení je dobré podložku podsypat hladkou moukou, těsto se při pokojové teplotě začíná hodně lepit.

Sušenky skládáme na plech a pečeme cca 10 minut, dokud nezačnou zlátnout a nádherně vonět! Následně necháme vychladnout na rovné ploše.

Esíčka křoupeme kdykoliv máme náladu. Mezitím je můžeme nechat uložené v uzavíratelné krabici.

Dobrou kakaovo-skořicovou chuť podle vlastních představ vám přeje

Vaše Pekařinka

Esíčka

2 Replies to “Esíčka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *