Sušenkový cheesecake (Cookie Cheesecake)

Cookie Cheesecake

„Cookiiiiieeeee!“

Miluju sušenky. Máslové, čokoládové, ovesné, oříškové i ovocné. Ze všeho nejvíce však nedám dopustit na klasické americké Cookies. Již dříve jsem zmiňovala, že můj malý neposlucha raději než po sladkosti sáhne po plátku sýra nebo šťavnatém kousku mrkvičky. Jakmile se však jedná o sušenku s pořádanou dávkou čokolády, stejně jako já ztrácí veškeré zábrany a sápe se ulovit ten nejkřupavější kousek! Když jsem tedy zvažovala, jakým dortíkem potěším sama sebe na narozeniny, stačilo pár pohledů na naši sušenkami napěchovanou „cookie jar“ a nápad byl na světě – Sušenkový cheesecake! Pro mě, mého malého sviště, jeho mazlíka Cookie Monstera… a samozřejmě taky pro zbytek rodiny 🙂

Cookie Monster
Cheesecake s Cookie Monsterem
Všudepřítomný Cookie Monster 🙂

. . .

Plně domácí cheesecake

Cookie cheesecake je koláč přímo nabitý sušenkami! Právě ty tvoří jeho čistou čokoládovo-vanilkovou chuť. A to jak v korpusu, tak i v sýrové náplni.

Nejlepší na tom všem je fakt, že Cookie cheesecake si uděláte úplně sami že sušenek, které si během chvilky upečete! Tím si také zvolíte i druh čokolády a můžete upravit i celkovou sladkost, aniž byste ochuzovali tvarohovou náplň. Já svůj cheesecake sestavila ze svých nejoblíbenějších amerických Dreamy Chocolate Chip Cookies, které jsou pro dortík jako stvořené a které jsem publikovala již v začátcích Pekařinky. Jejich přípravu na cheesecake však zde uvádím ještě jednou, protože se postup bude malinko lišit stejně jako množství surovin, které nám stačí jen poloviční. Pokud ovšem nechce upéct celou dávku a zbytek pak schovat nebo nejlépe rovnou sníst!

Sušenková atmosféra v kuchyni

. . .

Svěží chuť

Na Sušenkovém cheesecaku je báječné, že jej můžete péct v jakoukoli roční dobu. K jeho přípravě totiž nepotřebujete žádné sezónní suroviny jako je např. čerstvé ovoce nebo ovocná šťáva. Vyvážená kombinace křupavých sušenek a vláčné náplně je pro cheesecake plně dostačující. K jeho přípravě budete potřebovat pouze tvaroh. Pro tentokráte jsem se totiž rozhodla nechat všechny druhy jiných sýrů stranou. Svůj narozeninový koláč jsem naopak obohatila o pár krásně vybarvených žloutků od domácích slepic. Stejně tak jsem si dala záležet, abych sehnala ten nejlepší plnotučný tvaroh!

Tvarohový cheesecake

. . .

Hurá na křupavou nádheru!

Ačkoli Cookie cheesecake vypadá a voní neodolatelně již po vytažení z trouby, nejlepší je nechat jej na chvíli uležet. Čím déle totiž necháte krém propojený se sušenkovou vrstvou tím vláčnější cheesecake bude. Pokud ale nemáte čas, můžete jej slupnout v podstatě hned, jakmile je vychladlý. Pokud naopak nemáte na vychutnávání dobrot čas, koláč vám v lednici vydrží i několik dní. Tohle je jedna z velkých výhod pečených cheesecaků obecně 😉

Můj ideální postup přípravy je upéct si sušenkový základ předem – klidně i několik dní. Následně během chviličky připravit krém (například ráno), šoupnout jej do trouby a odpoledne podávat s voňavým kafíčkem… Další dny už pak se jen plížíte k lednici a ukrajujete další a další vychlazené kousky s nádherně vláčnou chutí.

Dortík v zátiší
Cookie cheesecake po upečení
Porce cheeecaku pro mě
Cheesecake jen a jen pro mě O:-)

. . .

Recept

Sušenkový základ

  • 50 g mléčné čokolády
  • 50 g hořké čokolády
  • 25 g bílé čokolády
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžička škrobu (bramborového/kukuřičného)
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1/8 lžičky soli
  • 85 g másla nebo Hery
  • 75 g krystalového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Náplň cheesecaku

  • 500 g plnotučného tvarohu (obvykle 2 balení)
  • 3 žloutky
  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 1 a 1/2 lžičky škrobu (bramborového/kukuřičného)
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • trocha kůry z citronu
  • lžíce másla na vymazání formy

Postup přípravy receptu

Sušenkový základ

Mléčnou a hořkou čokoládu rozlámeme a nakrájíme na malé kostičky. Bílou čokoládu dáme do malé misky, přidáme lžíci másla a rozehřejeme na tekutou hmotu. Tu budeme přidávat do těsta.

Mouku smícháme se škrobem, solí a sodou.

Máslo v pokojové teplotě vyšleháme s cukrem do světlé hladké pěny. Můžeme použít i ruční mixér. Přidáme rozpuštěnou směs z bílé čokolády, zašleháme a přidáme i vajíčko a vanilkový extrakt.

Po trochách přimícháváme sypkou směs, kterou zapracováváme do těsta. Mixér je lépe nechat stranou a použít vařečku nebo prostě ruce 🙂

Nakonec vmícháme i připravené kousky čokolády. Z dobře propracovaného těsta vytvořím bochníček, který zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočinout v lednici cca hodinu (můžeme i déle – těsto v lednici vydrží klidně i dva dny 😉 )

Troubu vyhřejeme na 180° C, plech vyložíme pečicím papírem a stejně tak si i připravéme kolo z pečicího papíru, kterým vyložíme dortovou formu.

Nyní budeme péct základ pro cheesecake – obrovskou sušenku, která by se měla vejít přesně do dortové formy na cheesecake. Pracovat můžeme válečkem, ale klidně postačí i ruce, s těstem se pracuje dobře.

Ze zbytku těsta vytvoříme sušenky, které poslouží jako dekorace a drobení do náplně. Ze sušenkové hmoty tedy vytvoříme malé kuličky, které položíme na plech s pečicím papírem a lžičkou mírně smáčkneme.

Pokud byste rádi upekli i nějaké sušenky do rezervy, doporučuji péct jejich plnou dávku podle původního receptu na Dreamy Chocolate Chip Cookies 🙂

Sušenky pečeme 10 – 15 minut, dokud nejsou zlatavé a propečené. Necháme vychladit na rovném povrchu.

Upečené sušenky
Upečené sušenky v plné dávce

Náplň Cheesecaku

Tvaroh, žloutky a cukr prošleháme dohromady. V mléce rozmícháme škrob a přidáme do tvarohového základu. Přidáme vanilkový extrakt a citronovou kůru.

Troubu rozehřejeme na 180° C. Velkou sušenku na korpus vměstnáme do dortové formy vyložené pečicím papírem a ze stran vymazanou máslem. Na ni navrstvíme krém, do kterého můžeme rozdrobit i pár sušenek. Pokud chceme profil čistý, spokojíme se pouze s náplní 🙂

Upečený dortík
Cheesecake s kousky sušenek v náplni

Cheesecake necháme péct v troubě cca 45 minut. Ke konci pečení můžeme poklást sušenkami, které nám vytvoří finální zdobení.

Podáváme úplně vychlazený, nejlépe až druhý den! K úplnému vychutnání postačí hrníček kávy a samozřejmě ta nejlepší rodinná společnost 🙂

Dobrou křupavou chuť přeje

Vaše Pekařinka

Stůl s cheesecakem
Narozeniny, jak mají být 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *