Citronové kytičky

Citronové kytičky

Jaro dělá pokusy

Co mají Citronové kytičky společného s jarem?
Zdá se, že přírodu ani v nejmenším nezajímá přetrvávající nouzový stav, a tak svým přirozeným tempem pokračuje v plánovaném jarním rozpuku. Pro nás, co zůstáváme doma a jen občas vyjdeme zabalení v roušce na blahodárné sluníčko, je tato situace opravdu frustrující. Když k tomu připojíte ještě přítomné „panelákové dítě“ trávící 90 % svého venkovního času na balkoně, pořádná jarní depka je na spadnutí. Nezbývá tedy nic jiného, než karanténní strachy zahnat prací a udělat si trochu té jarní nálady doma!

Zatím se necítím na to, abych nadšeně vystřihovala tulipány z barevného papíru a lepila je po oknech, ale uznávám, že trocha té květinové výzdoby se hodí do každé domácnosti. Stejně tak jako stůl s pořádnou miskou vydatných sušenek. Ty si kdokoli a kdykoli může nabídnout a alespoň trochu si tak zlepšit náladu 😉

A právě proto vznikly voňavé Citronové kytičky, které lahodí jak oku, tak i samozřejmě puse!

. . .

Svěží nálada

Sušenky s citronem obsahují přesně to, čím se potřebujeme při lítostných stavech nabít. Jsou sladké, takže aspoň na chvilku potlačí naše chmury, ale jsou také neuvěřitelně svěží. Takže nemáte tak „zaplácnutý“ pocit, jako když zblajznete tabulku mléčné čokolády. Navíc si je můžete upéct ve velikosti, která vyhovuje vašemu stylu mlsání. Můžete vytvořit spoustu malých sušenek, které budete postupně ujídat, nebo vyrobíte maxi kytky a servírujete je po porcích přesně k jednomu šálku kávy. Tak jako se to podařilo mně!

Pokud máte děti, určitě vám přijde vhod, že sušenky se nepatlají. No a když vynecháte cukrové sypání, můžete svého drobka klidně nechat běhat i se sušenkou po bytě bez nějaké větší újmy na koberci či nábytku! 🙂

. . .

Sušenky s vůní citronu

Citronové kytičky nejsou ničím jiným, než klasickými máslovými sušenkami s citronovou příchutí. Sice nejsou tím pravým short-bread, rozhodně se jím ale inspirovaly. Kromě jejich rozplývavé máslové chuti v nich najdete i drcené mandle, citronovou šťávu a lahodnou skořici. Po vzoru skotského chlebíčku se také vyhýbají vejci, aniž by přicházely k chuťové újmě!

. . .

Jak na ty nejlepší kousky?

Pečení je jednoduché, rozhodně však dodržujte dobu, ve které těsto odpočívá v lednici, protože jinak by se vám při zpracovávání lepilo k formičce i na podložku. Před pečením si nechejte odstát máslo do pokojové teploty, aby vám při míchání nehrudkovalo. Těsto můžete zpracovávat v kuchyňském robotu s programem na klasické sušenkové těsto nebo na cukroví. Pokud robot nevlastníte, na máslo použijte mixér a těsto pak stačí vypracovat rukama přímo na podložce.

Pokud můžete, citron do těsta určitě pořiďte v BIO kvalitě. Pokud máte k dispozici obyčejný citron, určitě se snažte zbavit jeho kůru od chemického ošetření. Postačí vám k tomu horká voda a trochu octa.

Tvarům se meze nekladou. Kytičky jsou sice krásné, rozhodně však nejsou determinující, takže pokud máte náladu na jiné tvoření – kuřátka, mrkvičky, srdíčka, sluníčka, berušky a jinou tu jarní havěť, směle do toho!

. . .

Recept

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g mletých mandlí
  • 40 g škrobu (kukuřičný nebo bramborový)
  • 1 lžička mleté skořice
  • trocha soli
  • 180 g změklého másla
  • 120 g krupicového cukru
  • kůra z poloviny citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • hladká mouka na podsypání
  • 3 lžíce krystalového cukru na posypání

Postup přípravy receptu

Mouku, mandle, škrob, skořici trochu soli promícháme.

Změklé máslo nakrájíme na kostičky a společně s cukrem vyšleháme do hladké pěny.

Vmícháme mouku, nastrouhanou kůru a šťávu z citronu.

Vše vypracujeme do hladkého těsta, které zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočinout v lednici cca 1 – 2 hodiny.

Troubu rozehřejeme na 175 °C a plech vyložíme pečicím papírem.

Na pomoučené kuchyňské podložce rozválíme těsto na plát široký asi 0,5 mm. Formičkami vykrajujeme tvary sušenek, ty pokládáme na plech s pečicím papírem a před vložením do trouby ještě posypeme krystalovým cukrem.

Sušenky pečeme dozlatova cca 12 minut. Po upečení necháme vychladnout na rovné podložce.

Sušenkové kytičky

Podáváme k čaji, kávě nebo jen tak – kdykoli máme náladu!

Dobrou jarní chuť vám přeje vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *