Cuketové paleo lívanečky

Cuketové paleo lívanečky

Návrat k paleu

Po dlouhé řadě moučných a cukrových receptů (a protože je zrovna sezóna cuket) jsem se opět rozhodla uchýlit se k paleo stravě a pohostit své blízké plechem plným cuketových lívanečků!

Nejedná se však o nic slaného ani o obměnu populární cuketové pizzy se šunkou a sýrem. I když je pravda, že jsem se jí dost inspirovala a samozřejmě i brousila po zahraničních webech s bezmoučnými recepty.

Ingredience na Cuketové paleo lívanečky
Ingredience na Cuketové paleo lívanečky

. . .

Paleo lívanečky

Paleo lívanečky jsou tedy dezertem splňujícím všechny podmínky diety podle Whole 30 a navíc jsou tedy vhodné i pro celiaky. Jejich složení spočívá v pár surovinách, které seženete běžně v supermarketu nebo v obchodech se zdravou výživou. Recept je opět „skleničkový“ a jeho příprava spočívá v zamíchání ingrediencí a vylití na plech. Takže opět nic složitého nebo dlouhého a skvělá snídaně a svačinka je na světě!

Skleničky s ingrediencemi
Pár skleniček a dezert je hotový!

. . .

Minimalistické pečení

I když se vám bude zdát množství těsta poněkud menší než je obvyklé, nenechte se zmýlit! Ke snídani vám bude stačit lívanečků jen opravdu pár. Mandlové těsto je hodně syté, i když je díky cuketě krásně nadýchané.

. . .

Cuketové paleo lívanečky

. . .

Recept

Ingredience

  • 1 malá cuketa
  • 1 a 1/2 banánu
  • 2 vajíčka
  • 1/2 až 3/4 skleničky mandlového másla
  • 1/3 skleničky javorového sirupu
  • 1/2 skleničky mletého kokosu
  • 1 lžička skořice (může být i trochu víc)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • javorový sirup na přelití
Ingredience na Vuketové paleo lívanečky v podobě banánu, mandlového másla a BIO javorového sirupu

Postup přípravy receptu

Cuketu oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Pokud používáme dužinu z cukety starší, je třeba vyhnout se měkkému středu s pecičkami. Po nastrouhání si můžeme množství odměřit pomocí skleničky, která by měla být naplněna až po okraj.

Banány oloupeme a namixujeme nebo jen pořádně rozmačkáme vidličkou. Po odměření by mělo jejich množství odpovídat půlce sklenice.

Rozmělněné ovoce dáme do velké mísy a přidáme máslo, sirup a vajíčka.

Ostatní sypké suroviny smícháme a přidáme do mísy. Následně všechno pořádně promícháme tak, aby nám vzniklo trochu řidší těsto – přesně jako na lívanečky.

S tímto těšte můžete v podstatě naložit podle své chuti, protože pokud máte doma kvalitní kokosový olej, lívanečky jsou moc dobré čerstvě usmažené.

Pokud však chcete zvolit míň kaloričtější variantu a usnadnit si práci, můžete (tak jako dnes já) zvolit pekařský postup – a to vylít těsto na pech s pečicím papírem a péct ve vyhřáté troubě cca na 180 °C asi 20 minut až půl hodinky. Po upečení potom (samozřejmě jak jinak než) skleničkou vykrojíte lívanečková kolečka.

Dezert v podobě svačinky nebo i snídaně podáváme ihned přelitý javorovým sirupem a dobrý je samozřejmě i s paleo čokoládou, ořechovým máslem nebo ovocným pyré ☺️

Cuketové paleo lívanečky s javorovým sirupem

Dobrou chuť přeje vaše

Paleo Pekařinka☺️

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *